Реклама

🧪 ВООЗ: вакцина проти COVID-19 може з’явитись до кінця 2020 року

Очікується, що вакцина називатиметься ACT Accelerator.
Čytaty latynkoju
unsplash.com
🧪 ВООЗ: вакцина проти COVID-19 може з’явитись до кінця 2020 року
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 🧪 ВООЗ: вакцина проти COVID-19 може з’явитись до кінця 2020 року
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Очікується, що вакцина називатиметься ACT Accelerator.

Вакцина проти COVID-19

Під час зустрічі Виконавчої ради Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) голова організації Тедрос Гебреєсус заявив, що вакцина проти COVID-19 може з’явитись до кінця поточного року.

Також він закликав не забувати про інші методи боротьби з пандемією — багато країн з їх допомогою змогли «придушити і контролювати карантин».

Нам буде необхідна вакцина, і є надія, що до кінця цього року у нас вийде отримати вакцину. Є надія.

Тедрос Гебреєсус, Голова ВООЗ

Окрім того, він повідомив, що необхідно інвестувати у нові технології, саме тому ВООЗ вже розробляє вакцину під назвою ACT Accelerator.

Раніше ми вже розповідали? Україна вироблятиме власну вакцину проти COVID-19 — очікується за пів року, як Україна вироблятиме власну вакцину проти COVID-19.

Українська вакцина проти COVID-19

Як повідомив голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький, директор Інституту біології клітин Національної академії наук Андрій Сибірний виграв грант Національного фонду досліджень України на розробку вакцини проти COVID-19.

Андрій Сибірний планує створити вакцину, яка базуватиметься на специфічних білках дріжджів. Реалізація проєкту запланована на пів року. Також дослідник отримав фінансування від держави — 10 мільйонів гривень. Розробка вакцини може проходити спільно з європейськими колегами.

Є багато нюансів у цій справі. Наприклад, законодавство України забороняє ввозити з-за кордону трансгенні тварини, а тільки на таких можна тестувати вакцину. Мабуть, науковці виконають цю частину роботи у співпраці з європейськими колегами.

Максим Козицький, Голова Львівської облдержадміністрації

Окрім того, заступник Андрія Сибірного Костянтин Дмитрук отримав фінансування у розмірі 5,1 мільйона гривень на розробку антибіотиків «нового покоління», які допоможуть у лікуванні COVID-19.

Українські дослідники можуть отримати один мільйон доларів за вакцину від коронавірусу.

Мільйон доларів за вакцину

Головний санлікар Віктор Ляшко повідомив, що Президент Володимир Зеленський обіцяє українським академікам мільйон доларів за винайдення вакцини чи ліків проти коронавірусу.

Я вам відкрию секрет. Президент попросив мене, щоб я написав листи на наших академіків і пообіцяв, що якщо хтось винайде вакцину або ліки, то отримає, не знаю з якого фонду, мінімум мільйон доларів.

Віктор Ляшко, Головний санлікар

Як проходить тестування вакцини

Тестування препарату проходить в декілька етапів. На доклінічній стадії тестування випробовують вакцину на тваринах, аби перевірити вплив ліків на імунну систему.

Під час першої фази досліджень, можливу вакцину дають невеликій групі людей, щоб визначити безпечність препарату та відповідь організму на ліки.

Читайте також: 👩‍⚕️ Тест: чи добре ви знаєте коронавірус?

На другому етапі вакцину випробовують на людях різних вікових категорій — дітях, дорослих та людях похилого віку. Важливість цього дослідження в тому, що ліки можуть викликати різну реакцію у людей, в залежності від їх віку. Окрім того, на цьому етапі аналізують кількість необхідного дозування та ефективність вакцини — ліки вважаються дієвими, якщо щонайменше 50% вакцинованих людей отримають позитивний результат.

На останньому, третьому етапі, участь у дослідженні вже беруть тисячі людей. Цей етап дослідження проходить з контрольною групою — людям дають плацебо, речовину, що немає лікувальних властивостей.

Надалі, якщо потенційна вакцина пройшла всі три етапи, то відбувається схвалення регуляторів кожної з країн. Вони вирішують, чи можна вводити препарат у виробництво. Під час пандемії вакцина може отримати дозвіл на екстрене використання ще до офіційного схвалення.

Ціна вакцини проти COVID-19

Згідно з повідомленням Financial Times, ціна на вакцину проти COVID-19 може складати $50-60 (1 300-1 690₴) — тобто $25-30 (694-833₴) за ін’єкцію. Таку ціну можуть мати ліки фармацевтичної компанії Moderna.

Однак, очікується, що така ціна буде для США, а скільки саме буде коштувати ліки в інших країнах — наразі точно не відомо.

Наразі Moderna розпочала фінальну стадію клінічних випробовувань вакцини, в ній візьмуть участь 30 тисяч осіб. Компанія вже повідомила що вона готова поставляти від 500 мільйонів до 1 мільярда доз вакцини на рік.

 

Інші компанії вже також оголосили приблизні ціни. Нещодавно Pfizer та BioNTech уклали угоду з урядом США стосовно продажу 600 мільйон доз вакцин за $19,5, що значно дешевше за пропозицію Moderna.

Компанія AstraZeneca домовилась про постачання ліків до Нідерландів, Німеччини, Франції та Італії за ціною $3-4 за дозу.

Також ми вже раніше писали? Вакцина проти COVID-19: в Оксфорді повідомили про перші позитивні результати, як в Оксфорді повідомили про перші позитивні результати випробовування вакцини.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...