Реклама

📊 В Україні запустили портал CleanAir про забруднення повітря — як покращити навколишнє середовище

Відповідно до даних Європейського кардіологічного товариства, забруднення повітря може спричинити щороку до 83 960 смертей в Україні.
Čytaty latynkoju
unsplash.com
📊 В Україні запустили портал CleanAir про забруднення повітря — як покращити навколишнє середовище
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 📊 В Україні запустили портал CleanAir про забруднення повітря — як покращити навколишнє середовище
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Відповідно до даних Європейського кардіологічного товариства, забруднення повітря може спричинити щороку до 83 960 смертей в Україні.

Портал CleanAir

За допомогою порталу CleanAir можна знайти не тільки дані про забруднення повітря у вашому місті, а й різноманітну інформацію про те, як можна допомогти навколишньому середовищу. Також можна дізнатись, де розташовані «гарячі точки», що особливо забруднюють повітря.

Інформацію збирають завдяки мережі громадських станцій моніторингу повітря EcoCity. Наразі вже встановили понад 250 станцій у десятках міст України.

Окрім того, платформа об’єднує громадські організації, що борються за чисте повітря. До проєкту вже долучились 14 організацій з Харкова, Маріуполя, Запоріжжя, Кривого Рогу, Нікополя, Краматорську та інших міст.

Стан забрудненості повітря на Печерську у Києві в нормі

Портал надає можливість дізнатись більше про те, як забруднене повітря впливає на здоров’я людей і які кроки ми можемо зробити для покращення ситуації в наших містах. Він містить наукові публікації, дослідження та аналітику.

Максим Сорока, Технічний експерт проєкту «Чисте повітря для України»

Кожен охочий може долучитися до ініціативи та встановити станцію для аналізу стану повітря. Станції контролюють не тільки тверді частинки, але й інші речовини, небезпечні для здоров’я людини, такі як діоксид азоту, монооксид вуглецю, аміак, приземний озон та леткі органічні сполуки.

Переглянути стан повітря у вашому місті на порталі CleanAir можна за посиланням.

Читайте також: 🚶🏼‍♂️ Урбаністика: 50 причин, чому в місті має бути більше пішохідних вулиць

Також ми вже раніше писали, як вийшла інтерактивна мапа якості повітря у Києві.

Де саме чисті райони у Києві

Команда ЛУН Місто запустила мережу моніторингу чистоти повітря. Як зазначають у проєкті, 9 з 10 людей щодня дихають забрудненим повітрям. А згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я забруднене повітря є найбільшим ризиком для здоров’я серед усіх екологічних загроз.

Проблеми навколишнього середовища можуть спричинити серцево-судинні захворювання, захворювання дихальної системи та навіть вплинути на роботу мозку.

Інтерактивна мапа якості повітря Києва

Особливо шкідливими є завислі часточки розміром до 10 мікронів — PM 1, PM 2,5, PM 10. PM 2,5 у 30 разів менші за діаметр волосини, тому можуть проникати у наші легені та навіть кров.

Як вимірюється якість повітря

Інтерактивна мапа відображає якість повітря відповідно до індексу AQI, який розробила Агенція з охорони довкілля США. Чим більше значення AQI, тим вищий рівень забруднення повітря і негативніший плив на здоров’я.

Зелений рівень означає, що все добре. А помаранчевий та брунатний показують високий рівень забруднення.

Також ми вже раніше писали, як проєкт ЛУН Місто зробив інформери з показниками Києва — якість повітря, затори та температура.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...