Реклама

👨🏼‍⚖️ Пенсійна система отримає другий, «накопичувальний» рівень — без додаткових внесків

Очікується, що реформу можуть запровадити вже на початку наступного року.
Čytaty latynkoju
👨🏼‍⚖️ Пенсійна система отримає другий, «накопичувальний» рівень — без додаткових внесків
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 👨🏼‍⚖️ Пенсійна система отримає другий, «накопичувальний» рівень — без додаткових внесків
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Очікується, що реформу можуть запровадити вже на початку наступного року.

Пенсійна система — другий рівень

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» повідомив, що уряд вже напрацював концепцію створення другого, накопичувального рівня пенсійної системи.

Перший рівень пенсійної системи в Україні є — це коли пенсію теперішнім пенсіонерам платять з Пенсійного фонду, що наповнюється внесками нині працюючих громадян (ЄСВ). Також працює і третій рівень — це добровільні внески у приватні пенсійні фонди. Наразі кожен може обрати собі пенсійний фонд та почати накопичення у будь-якому обсязі.

Другий рівень пенсійної системи — обов’язкові внески з доходів громадян на їхні особисті накопичувальні рахунки — в Україні ніяк не можуть запровадити з 2004 року.

Чи потрібно платити більше

На відміну від озвучених раніше ідей про запровадження додаткових внесків (до 7% від доходу), уряд Шмигаля планує перерозподілити чинні виплати на користь накопичувальної системи. Так, в уряді хочуть, аби на накопичувальний рахунок ішло 2% від теперішнього ЄСВ і ще 2% від податку на доходи фізичних осіб.

Таким чином, навантаження не збільшується ані на бізнес, який сплачує ЄСВ за працівника, ані на самих працівників, адже податок на зарплату не збільшується. Як бути ФОПам і чи будуть вони брати участь у другому рівні пенсійної системи, наразі невідомо.

Читайте також: 👨🏼‍⚖️ Парламент ухвалив законопроєкт про підтримку бізнесу на час карантину через COVID-19

Згідно з розрахунками, ці 4% дають можливість людині на момент виходу на пенсію накопичити сумарно понад 1 мільйона гривень. За словами прем’єра, людина матиме право отримати ці гроші трьома шляхами:

  • Забрати одразу всю суму при досягненні пенсійного віку без обмежень на ціль використання
  • Розтермінувати виплати на 5-10 років
  • Оформити довічне утримання, тобто отримувати гроші у форматі звичної пенсії. Щоправда, як це буде виглядати, прем’єр наразі не повідомив

Реформа наразі знаходиться на етапі розробки законопроєктів. Шмигаль розраховує, що Верховна Рада зможе ухвалити їх до 1 січня 2021 року.

Введення другого рівня пенсійної системи є неминучою через демографічну ситуацію. За словами очільника уряду, наразі в Україні дуже багато людей працездатного віку і дуже мало дітей.

Через 15 років частина людей продуктивного віку стануть пенсіонерами, а та мала кількість дітей стане продуктивного віку і ми отримаємо пропорцію двоє (пенсіонерів — ред.) на одного (працівника — ред.)

Денис Шмигаль, Прем’єр-міністр України

На думку прем’єра, якщо нічого не змінювати, то через 15 років ЄСВ в Україні буде вдвічі більший, ніж сьогодні. Саме тому накопичувальна система може дозволити майбутнім пенсіонерам отримувати достойну пенсію, а для бізнесу — зберегти адекватне податкове навантаження.

Також ми вже раніше писали??‍? Президент підписав закон №1210 — що змінюється та як він вплине на кожного з нас, як президент підписав закон №1210 — що змінюється та як він вплине на кожного з нас.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...