Реклама

👨🏼‍💼 Президент підписав закон №1210 — що змінюється та як він вплине на кожного з нас

Новий законопроєкт вносить зміни до Податкового кодексу та узгоджує його до світових стандартів.
Čytaty latynkoju
👨🏼‍💼 Президент підписав закон №1210 — що змінюється та як він вплине на кожного з нас
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 👨🏼‍💼 Президент підписав закон №1210 — що змінюється та як він вплине на кожного з нас
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Новий законопроєкт вносить зміни до Податкового кодексу та узгоджує його до світових стандартів.

Закон №1210

Нещодавно президент підписав необхідний для продовження співпраці з МВФ закон №1210. Він передбачає цілу низку змін, спрямованих на вдосконалення та спрощення системи адміністрування податків. Також цей закон узгоджує систему оподаткування зі світовими стандартами протидії ухилянню від податків.

Новий законопроєкт несе зміни, здебільшого, для тих, хто веде зовнішньоекономічну діяльність та співпрацює з філіалами підприємств міжнародних компаній, що мають бізнес в Україні. Проте, не лише для них. Крім цього, в рамках закону №1210 відбудуться такі зміни:

  • встановлять нові ліміти для фізосіб підприємців;
  • виростуть рента та акцизи;
  • посилиться боротьба з офшоризацією економіки;
  • зміниться податкова політика в інших сферах.

Ліміти для ФОП

Закон збільшує річні ліміти граничного прибутку для фізосіб-підприємців. Ліміти встановлено в залежності від групи ФОП:

  • 1 група — з 300 тис. грн до 1 млн грн на рік
  • 2 група — з 1,5 млн до 5 млн грн на рік
  • 3 група — з 5 млн до 7 млн ​​грн на рік

Це дозволить ФОПам зберегти знижені податкові ставки у межах підвищених річних лімітів.

Зростання ренти та акцизів

Ренту на видобуток залізної руди піднімуть до 11-12%, а остаточна ставка буде коригуватися з прив’язкою до світових цін (індекс Platts). Таким чином, якщо тонна буде коштувати дорожче за $70, ставка складе 12%, якщо менше — 11%.

Також законопроєкт впливатиме на ціну електронних сигарет та стіків, проте такі зміни відбудуться з 1 січня наступного року.

Читайте також: 👨🏼‍💼 У monobank додадуть рахунки ФОП — як подати заявку

Виробники та імпортери стіків платитимуть акцизи як табаковмісні вироби для електричного нагрівання (наразі їх класифікують як «тютюн та його замінники»). Згідно із законом, 1 тис. штук зараз оподатковується за ставкою 949 грн, а буде — за ставкою 1 456 грн. Акциз зростатиме кожен рік на 20% до 2024 року. Остаточна ставка оподаткування складатиме 2 516 грн за тисячу штук.

До того ж, у податкових полях введуть поняття «електронна сигарета» та «рідини, використовувані в електронних сигаретах». З наступного року розчини на вейпи будуть обкладатись акцизом на 3 тисячі гривень за літр.

Боротьба з офшорами

Деофшоризація стала ключовою метою законопроєкту №1210. З 2021 року введуть норми оподаткування контрольованих іноземних компаній (КІК). Якщо частка українського резидента в компанії становить чверть та більше, компанія буде вважатися контрольованою українцем.

Якщо прибуток КІК складає менш ніж 2 мільйони євро, така компанія звільняється від податків. Проте, українському резидентові все одно буде необхідно подавати звіт про доходи. Як пояснив глава комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, за КІК потрібно буде сплатити 9% податку при розподілі прибутку, або від 5% до 18%, якщо прибуток не розподіляється.

Також запровадять трансферне ціноутворення. Як пояснили в Міністерстві фінансів, після прийняття законопроєкту, міжнародні групи компаній подаватимуть документацію трьох рівнів:

  • з трансфертного ціноутворення;
  • глобальну;
  • звіт по країнах.

Три види документації дозволить фіксувати доцільність операцій. У свою чергу, сама операція повинна містити ділову мету або певну економічну причину. Таким чином, податківці перевірятимуть операції такого роду та зможуть знаходити тих, хто ухиляється від сплати податків.

Зміна податкової політики

Новий закон має цілу низку змін політики оподаткування в різноманітних сферах.

  • Адміністративні скарги. Раніше згідно з Податковим кодексом, платник мав 10 днів з моменту отримання податкового повідомлення-рішення, аби подати скаргу. Відтепер, у законопроєкті зазначається, що цей термін можна подовжити за поважної причини. Проте, тоді до скарги треба також додати клопотання про відновлення пропущених строків, а сама причина пропуску повинна мати пояснення, поважність якої оцінить контролюючий орган.
  • Податкова перевірка. Раніше причиною для податкової перевірки могло бути рішення слідчого судді. Згідно з новим законопроєктом, судді вже не матимуть такої можливості. А сам акт перевірки не буде ототожнюватись з повідомленням про сплату податків.
  • Продаж авто та податки. Раніше при першому продажі авто за рік продавець не платив податок — його сплачував покупець (ЄСВ та військовий збір).  Другий продаж автомобіля за рік передбачав сплату продавцем 5% від суми угоди. Тепер, якщо відбувається третій на рік продаж автівки — сплата податку складе 18% від суми, а платник — продавець.
  • Продаж нерухомості та податки. Тут ситуація схожа. При третьому продажі квартири за рік, продавець повинен сплатити податок на доходи фізосіб (18%) та військовий збір (1,5%).
  • Звітність компаній. Раніше компанії, що платили податок на прибуток, могли подавати звіт раз на рік, якщо їх дохід не складав більш як 20 мільйонів гривень. Тепер цей ліміт збільшили до 40 мільйонів.

Також ми раніше писали? «Інвестняня»: Президент внесе законопроєкт у Раду найближчим часом, як Президент внесе законопроєкт про «Інвестняню» у Раду найближчим часом.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...