Реклама

🦹🏼‍♂️ Дослідження: третина молоді в Україні вважають, що вони не цікаві інтернет-шахраям

98% української молоді щодня користується інтернетом, але більшість не знає про базовий захист своїх акаунтів — функцію двофакторної верифікації. Третина клікає на будь-які посилання від друзів, а 20% мають на все один пароль, щоб не забути.
Čytaty latynkoju
🦹🏼‍♂️ Дослідження: третина молоді в Україні вважають, що вони не цікаві інтернет-шахраям
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 🦹🏼‍♂️ Дослідження: третина молоді в Україні вважають, що вони не цікаві інтернет-шахраям
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
98% української молоді щодня користується інтернетом, але більшість не знає про базовий захист своїх акаунтів — функцію двофакторної верифікації. Третина клікає на будь-які посилання від друзів, а 20% мають на все один пароль, щоб не забути.

Результати дослідження 

У дослідженні взяли участь підлітки 14-18 років з Києва, Одеси, Львова, Харкова, Дніпра, Миколаєва, Кривого Рогу та Запоріжжя. Основними проблемами, що досліджувалися, були: знання функції двофакторної верифікації, фішинг, захист паролем, користування публічними Wі-Fi мережами та загальна обізнаність з безпечної поведінки в інтернеті.

Згідно з результатами, третина опитаних вважають, що вони не цікаві інтернет-шахраям, тому необачно ставляться до захисту себе й особистої інформації онлайн.

98% молоді використовує інтернет щодня або кілька разів на день зі смартфона. Серед найпопулярніших дій в інтернеті – використання месенджерів, перегляд сайтів і стрічок соцмереж.

Для половини молодих українців найгіршими потенційними наслідками кібершахрайства є те, що злочинці зламають їхніх акаунти в соцмережах і проситимуть від їхнього імені гроші в друзів, а також якщо вірус знищить усі файли на їхньому комп’ютері, смартфоні чи іншому пристрої. Для старшого ж покоління найгірша перспектива кібератаки — це здебільшого втрата коштів з банківських рахунків.

Водночас дослідження проілюструвало, що більшість підлітків не знають про таку базову функцію захисту персональних акаунтів, як двофакторна верифікація.

Ця функція дає змогу захистити особисті дані, навіть якщо людина випадково перейшла за фішинг-посиланням, скористалася відкритою мережею Wi-Fi або іншим способом скомпрометувала себе в кіберпросторі. Проте третина підлітків серед тих, хто знають про існування цієї функції — усе одно її не використовують. Що значно підвищує ризик зламу їхніх акаунтів і втрати особистих даних, а також коштів з рахунків.

Переважно молодь використовує двофакторну верифікацію для захисту своїх акаунтів у соціальних мережах (34%) та облікових записів електронної пошти (27%). Натомість люди старшого покоління більше переймаються захистом своєї фінансової інформації та коштів на банківських рахунках.

Згідно з глобальним дослідженням IBM X-Force Threat Intelligence 2020, кіберзлочинці все частіше «прикидаються» великими споживчими брендами, яким користувачі довіряють найбільше, і підробляють посилання на їх сайти. Найчастіше у 2019 році шахраї використовували для фішингу домени Google і YouTube. У топ-10 таких брендів також увійшли увійшли Apple, Amazon, Instagram, Facebook, і Netflix.

Читайте також: ✋🏻 В Україні запустили чат-бот для протидії домашньому насильству

Також 34% молодих людей під’єднуються до відкритих Wi-Fi мереж один або кілька разів на тиждень переважно для користування соцмережами й перегляду інформації в інтернеті.

А глобальне дослідження від The Future of Identity зазначає, що 41% міленіалів використовують однаковий пароль багато разів, а покоління Z у середньому всього п’ять різних паролів, тому можливість повторного використання дуже висока. Водночас 20% молоді в Україні мають на все один пароль, щоб не забути, згідно з дослідженням за підтримки Albany Associates.

Цікаво, що майже половина молодого покоління у питанні безпечної поведінки в інтернеті більше довіряє найближчому оточенню — рідним, друзям і знайомим. Хоча молодь частіше за старше покоління використовує соціальні мережі, інтернет і спеціалізовані джерела, щоб знайти інформацію про кібербезпеку, проте майже не довіряє традиційним ЗМІ.

Дослідження «Поведінка в інтернеті» проведене в Україні Corestone на замовлення Albany Associates серед вікових груп 14-18 років та 55-65 років. Репрезентативна вибірка склала 600 респондентів. Польовий етап проведений 12.11.2019-20.01.2020 р. в містах Київ, Одеса, Львів, Харків, Дніпро, Миколаїв, Кривий Ріг, Запоріжжя.

Як захистити себе за допомогою двофакторної верифікації?

Двофакторна верифікація (двофакторна аутентифікація або двоетапна перевірка) є не тільки в основних інтернет-сервісах, таких як Google, iCloud, Microsoft, а й у більшості соцмереж і банківських застосунків. Щоб увімкнути цю функцію, виконайте кілька простих кроків:

  • Зайдіть у «Налаштування» застосунку або сервісу, за необхідності оберіть потрібний обліковий запис.
  • Знайдіть розділ «Безпека».
  • Оберіть опцію «Двохетапна перевірка».
  • Дотримуйтеся інструкцій на екрані та оберіть спосіб додаткового підтвердження, наприклад, за допомогою SMS-повідомлення.

Необхідні кроки можуть відрізнятися залежно від конкретної програми та операційної системи вашого пристрою. Детальніше можна дізнатися за посиланням.

Також ми раніше писали⚡️Запустили віртуальну платформу емоційної підтримки під час карантину, як запустили віртуальну платформу емоційної підтримки під час карантину.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...