Реклама

♻️ Green Deal: план ЄС щодо скорочення викидів парникових газів є економічно доцільним — дослідження

Дослідники також пояснили, як ЄС може переглянути свою політику в області клімату, щоб досягнути поставленої мети — скорочення викидів парникових газів до 55% до 2030 року
Čytaty latynkoju
♻️ Green Deal: план ЄС щодо скорочення викидів парникових газів є економічно доцільним — дослідження
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. ♻️ Green Deal: план ЄС щодо скорочення викидів парникових газів є економічно доцільним — дослідження
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Дослідники також пояснили, як ЄС може переглянути свою політику в області клімату, щоб досягнути поставленої мети — скорочення викидів парникових газів до 55% до 2030 року

План Європейського Союзу щодо скорочення викидів парникових газів до 55% до 2030 року є технічно та економічно можливим.

Про це йдеться у дослідженні німецького аналітичного центру Agora Energiewende та дослідницького центру Oeko Institut, передає Reuters.

У наступному місяці Європейська комісія запропонує більш жорстку кліматичну мету ЄС на 2030 рік, щоб досягнути великої мети — кліматичної нейтральності до 2050 року.

Що таке Green Deal

У грудні 2019 року Єврокомісія презентувала масштабну програму перетворення Європейського Союзу на вуглецево-нейтральний континент — European Green Deal. У рамках цього проєкту планують зменшити викиди СО2, максимально посилити ефективність використання ресурсів, припинити забруднення екології та відновити біорізноманіття.

Green Deal охоплює всі сфери економічного життя та спрямований на створення нової стратегії росту, яка прагне трансформувати ЄС у справедливе та процвітаюче суспільство з сучасною ресурсоефективною та конкурентоспроможною економікою.

Комісія запропонує скоротити викиди на 50% чи 55% до 2030 року від рівня 1990 року — наразі чинна мета дорівнює 40%. Це закладе основу для запланованих в ЄС реформ податкової та енергетичної політики, а також вуглецевого ринку у наступному році.

Досягнення цілі у 55% можливо. Тому чому би нам не піти на це

Патрік Грайхен, виконуючий директор німецького аналітичного центру Agora Energiewende

В аналізі Agora Energiewende та Oeko Institut пояснюють, як ЄС може переглянути свою політику в області клімату, щоб досягнути поставленої мети.

❓ Що можна зробити

Вуглецевий ринок ЄС, який охоплює викиди електростанцій, промисловості та європейських перельотів, має найбільший потенціал для швидкого скорочення викидів.

За словами дослідників, щоб досягнути скорочення у 55%, викиди, охоплені Системою торгівлі квотами на викиди (ETS), мають впасти до 61% до 2030 року. Це набагато більше, аніж чинне заплановане скорочення на 43%.

Для виконання нової мети потрібно провести реформи вуглецевого ринку, зокрема знизити граничний рівень викидів до 5,4% на рік з 2025 року у порівнянні із запланованими наразі темпами скорочення на 2,2%.

? Що про це думають країни ЄС

Країни ЄС, які мають схвалити нову мету, розділені. Західні та скандинавські країни підтримують амбітніші плани, а східні країни відмовляються розглядати більші скорочення до того моменту, поки не побачать оцінку витрат.

Дослідники також заявили, що «немає надійного шляху» для досягнення мети у 55% до 2030 року без великого внеску таких держав, як Польща і Чехія, які у свою чергу зазначають, що економічні наслідки пандемії COVID-19 зроблять кліматичні цілі більш складними.

♻️ Які існують шляхи вирішення

За словами дослідників, щоб допомогти країнам з низькими доходами, ЄС має виділити кошти у своєму наступному бюджеті на реконструкцію місцевих будівель та інфраструктуру для зарядки електромобілів.

Ще один варіант — це загальносоюзна система аукціонів дозволів на викиди для секторів, не охоплених вуглецевим ринком, з передачею доходів біднішим державам.

?? А що в Україні

Згідно з проєктом Концепції «зеленого» енергетичного переходу України, який представили на початку 2020 року, ми також маємо стати повністю кліматично нейтральними до 2070 року. Проте, ця мета є менш амбітною порівняно з ЄС, а Зелений Курс може нести виклики для української економіки вже зараз. Для того, аби перетворити їх на можливості, потрібно докласти зусилля.

Чому Green Deal на часі в Україні

Масштабна європейська програма Green Deal прагне перетворити Європу на перший у світі кліматично нейтральний континент. Відповідність новим правилам гри, які формує ЄС, серед яких скорочення викидів CO2 та перехід на альтернативну енергетику, є практичною реалізацією євроінтеграційного курсу України, які зможуть принести:

  • додаткові інвестиції;
  • нові можливості для українського бізнесу;
  • робочі місця.

Уряд продовжує активно працювати над удосконаленням законодавства та імплементацією європейських норм на шляху до досягнення декарбонізації та енергонезалежності.

Читайте у нашому матеріалі? Green Deal у кожен дім. Як змінить світ масштабна європейська кампанія та яким стане життя кожного українця, як саме змінить світ масштабна європейська кампанія та яким стане життя кожного українця — Green Deal у кожен дім.

Новину підготовлено в рамках спецпроєкту за підтримки DTEK.

 

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...