Реклама

🧪 МОЗ: Україна отримає вакцину проти COVID-19 від ВООЗ

Україна отримає 20% препарату на населення країни у рамках програми Всесвітньої організації з охорони здоров’я з глобального доступу до вакцини від коронавірусу.  
Čytaty latynkoju
unsplash.com
🧪 МОЗ: Україна отримає вакцину проти COVID-19 від ВООЗ
  1. Головна
  2. Новини
  3. 🧪 МОЗ: Україна отримає вакцину проти COVID-19 від ВООЗ
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Україна отримає 20% препарату на населення країни у рамках програми Всесвітньої організації з охорони здоров’я з глобального доступу до вакцини від коронавірусу.  

Вакцина COVID-19

Як повідомив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко на своїй Facebook-сторінці, країна отримає вакцину за доступною ціною або безкоштовно в обсягах, що забезпечать щеплення 20% українців. Відповідно до заяви, це дозволить зменшити навантаження на бюджет для імунізації інших груп високого ризику.

Окрім того, Віктор Ляшко зазначив, що наразі вже 139 вакцин знаходяться на етапі доклінічних досліджень, а 25 вже досліджуються клінічно. Шість з потенційних вакцин вже перебувають на третій — останній стадії випробовувань вакцини.

Тільки що завершили чергову онлайн зустріч щодо участі України в механізмі COVAX — механізм глобального доступу до вакцин COVID-19. Беручи участь в цьому механізмі Уряд України для реагування на пандемію COVID-19 зможе забезпечити доступ до ліцензованого безпечного та ефективного імунологічного препарату, коли той стане доступний.

Віктор Ляшко, Головний санітарний лікар України

Як проходить тестування вакцини

Тестування препарату проходить в декілька етапів. На доклінічній стадії тестування випробовують вакцину на тваринах, аби перевірити вплив ліків на імунну систему.

Під час першої фази досліджень, можливу вакцину дають невеликій групі людей, щоб визначити безпечність препарату та відповідь організму на ліки.

Читайте також: 👩‍⚕️ Тест: чи добре ви знаєте коронавірус?

На другому етапі вакцину випробовують на людях різних вікових категорій — дітях, дорослих та людях похилого віку. Важливість цього дослідження в тому, що ліки можуть викликати різну реакцію у людей, в залежності від їх віку. Окрім того, на цьому етапі аналізують кількість необхідного дозування та ефективність вакцини — ліки вважаються дієвими, якщо щонайменше 50% вакцинованих людей отримають позитивний результат.

На останньому, третьому етапі, участь у дослідженні вже беруть тисячі людей. Цей етап дослідження проходить з контрольною групою — людям дають плацебо, речовину, що немає лікувальних властивостей.

Надалі, якщо потенційна вакцина пройшла всі три етапи, то відбувається схвалення регуляторів кожної з країн. Вони вирішують, чи можна вводити препарат у виробництво. Під час пандемії вакцина може отримати дозвіл на екстрене використання ще до офіційного схвалення.

Ціна вакцини проти COVID-19

Згідно з повідомленням Financial Times, ціна на вакцину проти COVID-19 може складати $50-60 (1 300-1 690₴) — тобто $25-30 (694-833₴) за ін’єкцію. Таку ціну можуть мати ліки фармацевтичної компанії Moderna.

Однак, очікується, що така ціна буде для США, а скільки саме буде коштувати ліки в інших країнах — наразі точно не відомо.

Наразі Moderna розпочала фінальну стадію клінічних випробовувань вакцини, в ній візьмуть участь 30 тисяч осіб. Компанія вже повідомила що вона готова поставляти від 500 мільйонів до 1 мільярда доз вакцини на рік.

 

Інші компанії вже також оголосили приблизні ціни. Нещодавно Pfizer та BioNTech уклали угоду з урядом США стосовно продажу 600 мільйон доз вакцин за $19,5, що значно дешевше за пропозицію Moderna.

Компанія AstraZeneca домовилась про постачання ліків до Нідерландів, Німеччини, Франції та Італії за ціною $3-4 за дозу.

Також ми вже раніше писали? Вакцина проти COVID-19: в Оксфорді повідомили про перші позитивні результати, як в Оксфорді повідомили про перші позитивні результати випробовування вакцини.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...