Реклама

🟣 Binance залістить Celestia (TIA): пояснюємо фічу протоколу Celestia

Čytaty latynkoju
🟣 Binance залістить Celestia (TIA): пояснюємо фічу протоколу Celestia
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 🟣 Binance залістить Celestia (TIA): пояснюємо фічу протоколу Celestia
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

В середу, 1 листопада о 18:00 за Києвом, Binance залістить нативний токен блокчейну Celestia (TIA).

TIA буде торгуватись в спотових парах з BTC, USDT та TRY. Депозити TIA стануть доступні 31 жовтня о 16:00 за Києвом.

На момент публікації мейннету та токена нема, тож неможливо точно сказати, з якої ціни почнуться торги. Запуск мейннету запланований на завтра, 31 жовтня.

Більше деталей лістингу — у блозі Binance.

В чому фіча Celestia?

Celestia — модульний блокчейн-протокол. Архітектура Celestia дозволяє користувачам запускати власні блокчейни, пов’язані між собою через основний протокол.

Celestia розділяє консенсус та виконання транзакцій: протокол лише сортує транзакції в хронологічному порядку та гарантує, що інші ноди зможуть отримати потрібні дані для валідації майбутніх транзакцій. Для гарантії використовується механізм Data Availability Sampling (DAS), який цікавим способом впливає на масштабування пропускної здатності.

DAS працює так:

  1. Повні ноди зберігають всі вхідні транзакції та трансформують їх в двовимірну матрицю з доказами Меркла до кожної клітинки.
  2. Легкі ноди для валідації блоку запитують у повної ноди лише заголовок блоку, зміст випадкових клітинок та відповідні докази Меркла.
  3. За допомогою співставлення доказів по Мерклу легкі ноди впевнюються, що вся інформація в блоці валідна, тож протокол досягає консенсусу і переходить до наступного блоку.
  4. За потреби повна нода може реконструювати блок з тих фрагментів, які завантажили легкі ноди.

Тож за допомогою DAS Celestia витрачає менше ресурсів на зберігання та обробку даних і одночасно забезпечує доступність старих даних.

Крім того, у DAS є цікавий ефект на масштабування. Збільшення кількості легких нод означає, що вони можуть підтвердити блок більшого розміру за одиницю часу, тобто чим більше легких нод — тим більша пропускна здатність Celestia.

😉 Про біржу

Binance — найбільша у світі біржа цифрових активів за обсягом торгів і провідний світовий постачальник інфраструктурних рішень для індустрії блокчейну та криптовалют, що надає користувачам широкий вибір фінансових продуктів.

Сьогодні Binance — це швидкозростаюча бізнес-екосистема, яку експерти порівнюють з Google та Amazon. Екосистема Binance включає в себе торгові майданчики, навчальний та дослідницький центри, некомерційний благодійний фонд, інкубаційні програми та багато іншого.

Скористатись послугами біржі можна за посиланням. Також можна детально ознайомитись з Binance у нашому огляді.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...