Реклама

Експеримент з копітрейдингу: розбираємо помилки

Čytaty latynkoju
Експеримент з копітрейдингу: розбираємо помилки
  1. Головна
  2. Крипто
  3. Експеримент з копітрейдингу: розбираємо помилки
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Хоча спочатку все йшло добре і в експерименті з копітрейдингу ми за тиждень заробили $108, наступного тижня наш трейдер все втратив на двох збиткових угодах.

На початку експерименту ми спеціально допустили дві помилки — не використовували стопи та не встановили ліміт на одну позицію, щоб трейдер торгував на весь депозит. Після того, як копітрейдер злив все в нуль, ми звернулись до знайомого трейдера, щоб той допоміг нам з поясненнями. Він знайшов додаткові помилки, а також дав кілька порад.

Перш за все — подивимось як справи у інших трейдерів, які були в нас на голосуванні:

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

1. keep_patience — наш трейдер. Злив все і пішов з платформи, копіювати його вже не можна.
2. Trader_Urus — теж пішов з платформи.
3. Trader_CC — зараз тримає лонг по WLD з прибутком майже в 370%.
4. 币圈狙击手老A — шортить XMR, TRX та MKR з мінусом 24%.
5. 随心0 — злив все, але ще не пішов.
6. 橙子_研究院 — злив 30%, нібито хеджується через маленький лонг та великий шорт по ETH.
7. 市圈荣耀王者 — пішов з платформи.
8. 老王哦 — шортив ETH, злив 60%.
9. 命运的齿轮开始转动 — шортив BTC, злив 95%.

Як бачимо, з топу трейдерів по ROI на момент нашого голосування лише один трейдер з дев’яти зміг заробити на рості біткоїна. Це підводить нас до першої і найголовнішої помилки у виборі копітрейдера.

Сортування трейдерів по ROI

ROI або процент повернення інвестицій показує приріст депозиту. У прибуткових трейдерів, які справді заробляють цим на життя, ROI досягає максимум 20% в дуже сприятливий тиждень:

«ROI — не показник. Мій середній ROI за три роки складає 3% в тиждень, при тому що були і дуже гарні періоди, і дуже збиткові. Зараз я заробляю до 10-15% до депозиту в місяць при 5-10 угодах в тиждень. 20% за тиждень — це вже космос, а підтримувати таку прибутковість хоча б протягом місяця — нереально. 200% ROI в місяць, як на ваших прикладах — це “дурню пощастило” при відсутності ризик-менеджменту»

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Висновок: великий ROI означає лише те, що трейдер йде на дуже великий ризик. На нашу думку він ризикує не тому, що хоче більше заробити, а щоб потрапити в топ і забирати свої 10% прибутку від підписників.

Торгівля на всю котлету

В копітрейдингу на Binance можна налаштувати мінімальний розмір одного ордеру на $10 або на певний процент від депозиту. Ми навмисне віддали під управління всі $100, щоб було цікавіше, а також щоб показати наскільки це небезпечно — торгувати на всю котлету.

«По-перше, торгівля на весь депозит дуже важка психологічно. Навіть якщо у вас там всього $10, усвідомлення відносного розміру збитків вдарить по психіці та здатності холодно аналізувати ситуацію. По-друге, торгівля на весь депозит не дозволяє грамотно менеджити кошти. Якщо ви закриєте першу угоду в мінус, то в другій угоді ваша доступна маржа і потенційний прибуток будуть меншими. Доведеться заробити більше звичайного, щоб відбити втрачене.

Я виділяю на угоди фіксовану суму і регулярно перераховую її з приростом депозиту. При торгівлі фіксованою сумою ви завжди знаєте скільки втратите та що треба буде зробити, щоб перекрити збитки. Отримали рух мінус 1%, потім отримали рух плюс 2% — ви в прибутку на 1%. Якщо вносите в маржу весь депозит, торгівля перетворюється на лотерею. Новачки часто думають що правило 1-2% — це лише про маржу. Ні, звичайно можна заходити на більший процент від депозиту, але лише якщо ваш потенційний збиток по стопу відповідно до вашого аналізу складе не більш ніж 2%»

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Висновок: адекватні трейдери ризикують тільки по 1-2% на одній угоді.

Торгівля без стоп-лоссів

Ми навмисно не ставили стоп-лосси та тейк-профіти і усвідомлювали, що експеримент скоріш за все закінчиться REKT.

Хороші трейдери завжди використовують стоп-лосси, якими б крутими вони не були:

«Взагалі стоп-лосси з’явились ще в 1880-х роках, коли торгівля йшла в біржових залах. Спекулянти казали брокерам “Продавай, коли ціна дійде до такої відмітки” і не чекали, поки їх попросять внести додаткову маржу. Стоп-лосс має бути завжди, і це має бути не уявне “продам, коли ціна впаде до цього рівня”, а поставлений стоп на потрібному рівні. Звичайно, ціна інколи буде забирати ваші стопи, а потім йти в потрібний бік, але частіше це буде вас рятувати від гігантських збитків.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Стоп — це ангел-охоронець вашого депозиту, який каже “Ти помилився в аналізі, прийми помилку та спробуй ще раз”. Збитки треба урізати одразу, як тільки ринок відмінить ваш аналіз, і лише стоп зробить це тоді, коли ви будете спати чи дивитись на нереалізований збиток і сподіватись на чудо. Тейк-профіти теж важливі, бо без закриття угод в прибуток ви не зможете заробляти. Коли ви входите в угоду, ви маєте знати де її закриєте зі збитком і з прибутком. Я краще зафіксую 3% прибутку і потім буду дивитись, як токен робить х100, ніж радіти паперовим прибуткам, а потім виходити в нуль»

Висновок: адекватні трейдери завжди ставлять стопи і за можливості — тейк-профіти.

Торгівля лише BTC та ETH

Наш копітрейдер торгував тільки біткоїном та Ethereum. Хоча це не поганий вибір, але трейдер-консультант вважає це помилкою:

«Кожен токен поводиться по-різному, тому я відслідковую кілька десятків токенів і шукаю на графіках найбільш підходящі ситуації для входу в ринок. Я можу відкрити одну угоду в день, але я буду повністю впевнений, що всі фактори говорять в мою користь. Я бачив, що ваш трейдер кілька днів сидів в грошах замість того, щоб відкрити позицію по іншому активу. Це не дуже й погано, але він пропустив десяток потенційних угод на інших активах»

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Висновок: не варто зациклюватись на одному активі.

Не взяли прибуток

Хоча в нас в один момент було $208, тобто приріст депозиту складав 108%, ми продовжили експеримент. Трейдер вважає це помилкою:

«Якщо ви справді хочете заробляти, вам треба навчитись фіксувати випадкові прибутки. Навіть якщо ви надзвичайно талановитий трейдер-новачок, коли ваш депозит і розмір позицій почнуть рости, в якийсь момент ви не впораєтесь з психологічною напругою і допустите помилку. Поки не відчуваєте 100% впевненості, треба зберігати комфортний для себе розмір позиції і створювати подушку безпеки. Заробили більше, ніж очікували — виводіть частину»

Висновок: при неочікуваних прибутках їх краще взяти і вивести, ніж докласти до торгового капіталу.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Трейдер не мав претензій до розміру плеча

Наш копітрейдер торгував з плечем 20х, тобто біржа мала б ліквідувати позицію при руху ціни на 5% не в наш бік. Опитаний трейдер не бачить в цьому нічого поганого:

«Біткоїн до минулого тижня був не дуже волатильним. Ним можна було торгувати з плечем 20х, і навіть з 50х чи 100х, але за двох умов. Перше, ви маєте дуже чітко визначити точку входу, в ідеалі потенційний розворот або потенційний початок імпульсу. Не “о, ціна росте, купую”, а чітке “куплю коли ціна дійде ось сюди і підтвердить розворот”. Друге, ви обов’язково маєте підібрати розмір позиції так, щоб збиток по стопу, який відміняє ваш аналіз, становив лише 1% від депозиту»

Як наш трейдер вибирав би того, кого копіювати?

«Я негативно ставлюсь до копітрейдингу, бо підписники трейдерів не мають повного контролю над угодами. Вони не вибирають коли зайти в ринок, а коли краще утриматись. В цьому сенсі копітрейдинг навіть гірший за інвестиційні фонди, бо ті хоча б не беруть 10% комісії за управління капіталом. Однак якби я складав рейтинг копітрейдерів, я б дивився на їхні збиткові угоди за останні 2-3 роки. Прибуткова угода подбає сама про себе, а от збиткова — ніколи.

Я знайшов приклад гарного трейдера на Binance. По-перше, в нього з 48 плюсових угод та лише 11 мінусових. По-друге, він, як і ваш трейдер, шортив BTC, але одразу зафіксував мінус та перевзувся. Він зайшов по $31 930, потім закрив свій шорт по $32 247 — рівно на 1% руху ціни не в його бік. Він втратив на цьому шорті значну суму, але чітко зафіксував мінус та не допустив зростання збитків. Він знає що робить»

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Висновки

Копітрейдинг — не чарівний інструмент, який автоматично зароблятиме вам гроші. До вибору трейдера, якого будете копіювати, треба підходити відповідально. В першу чергу дивитись не на його прибутки, а на те, як він працює зі збитками та чи дозволяє їм рости. Також обов’язково потрібно ставити власні стоп-лосси та обмежувати максимальну суму одної угоди до кількох процентів від виділеного депозиту. У випадку неочікуваних прибутків краще їх забрати.

Загалом, до копітрейдингу застосовуються ті ж поради, що й до самостійної торгівлі. Єдина різниця — не ви вибираєте де і на чому зайти в ринок.

😉 Про біржу

Binance — найбільша у світі біржа цифрових активів за обсягом торгів і провідний світовий постачальник інфраструктурних рішень для індустрії блокчейну та криптовалют, що надає користувачам широкий вибір фінансових продуктів.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Сьогодні Binance — це швидкозростаюча бізнес-екосистема, яку експерти порівнюють з Google та Amazon. Екосистема Binance включає в себе торгові майданчики, навчальний та дослідницький центри, некомерційний благодійний фонд, інкубаційні програми та багато іншого.

Скористатись послугами біржі можна за посиланням. Також можна детально ознайомитись з Binance у нашому огляді.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...