Реклама

⛓️ Чому у світі забороняють майнінг на основі Proof of Work та що з ним не так

Čytaty latynkoju
⛓️ Чому у світі забороняють майнінг на основі Proof of Work та що з ним не так
  1. Головна
  2. Крипто
  3. ⛓️ Чому у світі забороняють майнінг на основі Proof of Work та що з ним не так
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Порівняно нещодавно ми дивувалися першій у світі криптовалюті — біткоїну. Це було щось інноваційне та унікальне, настільки, що викликало пересторогу.

Перші ентузіасти, які взялися видобувати цю крипту, згодом зрозуміли, що відкрили справжню золоту жилу. Тільки замість рудників, кирок і лопат вони використовували тисячі комп’ютерів.

Читайте також: ⌛Чому всі так чекають оновлення Ethereum 2.0

Ці комп’ютери утворюють майнінгові установки, що цілодобово працюють, аби генерувати нові токени та вводити їх в обіг. Майнінг також відповідає за підтвердження транзакцій, а також за безпеку та розвиток блокчейну — технології, що лежить в основі крипти.

Для цього комп’ютери здійснюють мільйони математичних обчислень, які кожного дня стають усе складнішими, оскільки все більше ентузіастів хочуть урвати цей ласий шматочок — винагороду в крипті.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

У 2009 році, коли біткоїн тільки почали видобувати, майнери мали змогу отримати 50 BTC за кожен опрацьований блок у системі блокчейну. Проте з ростм ціни біткоїна ускладнювався і його видобуток.

З часом деякі країни почали виступати проти майнінгу. Чому? Для початку розгляньмо, як працює майнінг, а також чому заборонити намагаються майнінг за механізмом Proof of Work (PoW).

Що таке PoW і як це працює

Криптовалюта є децентралізованою та не залежить від посередників. Саме тому вона потребує методів, які дали б змогу перевіряти всі транзакції та дані, які додаються до блокчейну.

Блокчейн, своєю чергою, є розподіленою базою даних, яка зберігає записи про всі перекази. Ця інформація упорядкована в послідовні блоки та є загальнодоступною, а розподілена мережа учасників перевіряє всі транзакції та дані, що унеможливлює підробку чи інші фінансові махінації.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Розподілена мережа учасників — це і є майнери, які послуговуються спеціальними методами перевірки інформації на блокчейні. Ці процедури дають їм змогу забезпечувати прозорість переказів, видобувати крипту, а також підтримувати належну роботу блокчейну.

PoW (Proof of Work) — це програмний алгоритм, також відомий як механізм консенсусу. Він відповідає за вибір учасників, що здійснюватимуть перевірку нових даних.

Як це працює? Система ставить перед майнерами завдання — розв’язати математичні головоломки, щоби запобігти зловживанню та різноманітним порушенням на блокчейні. Той, хто швидше виконає завдання, може створити новий блок перевірених даних у ланцюжку і, як наслідок, отримати свою винагороду в криптовалюті.

Перша у світі криптовалюта, біткоїн, показала життєздатність механізму PoW. Як наслідок, цим методом зараз послуговується велика кількість альткоїнів, зокрема Ethereum, Dogecoin, Litecoin та Monero.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Та з моменту запуску біткоїна минуло вже 14 років. За цей час криптовалютна індустрія зазнала суттєвих змін. З’явилися інші механізми консенсусу, які, як альтернатива PoW, можуть витіснити цей метод узагалі. Ethereum планує багатоетапне оновлення, що також передбачає зміну механізму консенсусу.

Що не так із PoW

Хоча PoW є ефективним методом перевірки транзакцій та даних на блокчейні, його недоліки скоро переважать плюси.

Перша й найбільш критична проблема — це те, що proof of work споживає надмірну кількість електроенергії.

За даними New York Times, у 2009 році можна було легко добути один біткоїн, використовуючи звичайний ПК і мінімальну кількість електроенергії. Тепер же потрібна купа спеціалізованих комп’ютерів і стільки електрики, скільки типовий американський будинок використав би за 9 років.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Ще одна проблема полягає в регулюванні роботи майнінгових ферм. Логічно, що за такою діяльністю потрібно слідкувати з огляду на інтенсивні обчислювальні та енергетичні вимоги. Однак це може спричинити централізацію крипти, що нівелює її головну функцію — повну незалежність від посередників та регуляторів.

Що відбувається з майнінгом PoW в деяких країнах

Уряди багатьох країн стають усе більш стурбованими через енергозатратний процес PoW-майнінгу. Китай узагалі заборонив видобуток крипти. Після цього власники майнінгових ферм були змушені шукати прихисток в інших країнах. Дехто вдався до екологічних методів видобутку крипти, послуговуючись альтернативними джерелами електроенергії в скандинавських країнах.

Хтось же просто використовував газ та вугілля на повну як-от в Казахстані чи Ірані, чи на територіях Косово й Абхазії. Проте виснаження природних ресурсів та проблеми з перерозподілом енергії вже згодом призвели до значного обурення урядів країн. Як наслідок, Казахстан посилив контроль за майнерами після того, як деякі частини країни отримали перебої електропостачання. Те ж саме сталося в Косово.

Альтернативи PoW: PoS, PoB та PoC

На щастя, криптоіндустрія не стояла на місці та знайшла інші, ефективніші методи перевірки даних і транзакцій у блокчейні. Розповідаємо про деякі з них:

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

PoS (Proof of Stake)

Цей метод не потребує дотримання детальної процедури майнінгу, як у PoW. PoS також не передбачає видобутку криптовалют, оскільки вони створені із самого початку. Щоби перевірити транзакції в блокчейні, майнери спершу інвестують у частку (stake) цифрової валюти. Чим більше монет має майнер, тим вищі шанси отримати дозвіл на перевірку і, як наслідок, винагороду.

PoB (Proof of Burn)

Це порівняно нова альтернатива PoW, яка поки що працює лише для Peercoin та Slimcoin. Замість того щоби вкладати кошти в спеціалізоване майнінгове обладнання, майнери інвестують у монети… а потім спалюють їх. Чим більше спалених токенів, тим вищі шанси отримати дозвіл на перевірку транзакцій у блокчейні.

PoC (Proof of Capacity)

Цей механізм консенсусу обирає учасників, які перевірятимуть дані на блокчейні, відштовхуючись від доступного простору на жорсткому диску майнера. Тобто чим більше місця на жорсткому диску, тим вищі шанси отримати право на створення нового блоку в ланцюжку.

Окрім вищезгаданих механізмів консенсусу є багато інших альтернатив. Нові методи пропонують меншу енергозатратність та є простішими в реалізації для майнерів.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Та, мабуть, найбільш серйозним конкурентом PoW є алгоритм консенсусу proof of stake. Наприклад, Ethereum, друга за популярністю криптовалюти у світі після біткоїну, планує перехід саме на модель PoS, оскільки бачить у ній майбутнє.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...