Реклама

⌛Чому всі так чекають оновлення Ethereum 2.0

У цьому матеріалі ми розглянемо, що охоплює поняття Ethereum 2.0, та чому навколо нього такий шалений ажіотаж.
Čytaty latynkoju
⌛Чому всі так чекають оновлення Ethereum 2.0
  1. Головна
  2. Крипто
  3. ⌛Чому всі так чекають оновлення Ethereum 2.0
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
У цьому матеріалі ми розглянемо, що охоплює поняття Ethereum 2.0, та чому навколо нього такий шалений ажіотаж.

З моменту запуску Ethereum виросла і стала однією з найбільш розгалужених мереж в індустрії блокчейнів, ставши найбільшим блокчейном з точки зору рішень DeFi, і найпопулярнішим блокчейном для смартконтрактів. Маючи ринкову капіталізацію майже у $216 млрд, Ethereum поступається лише біткоїну.

Наступний етап розвитку — перехід на Ethereum 2.0, що відбудеться до осені цього року.

Ethereum 2.0: все, що потрібно знати

Перехід на Ethereum 2.0 триватиме поетапно. Перед ним мережа пройшла через кілька фаз:

Фаза 0 запустила ланцюг маяків у мережі. Основним завданням цього етапу було управління реєстром валідаторів, які створюють блоки в мережі Ethereum 2.0. Він також заклав параметри для всіх майбутніх етапів.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Фаза 1 полягала в реалізації ланцюгів сегментів та згортки. Ланцюги сегментів дозволяють розділити дані транзакцій на 64 блокчейни в мережі Ethereum. Поширення даних транзакцій значно збільшує пропускну спроможність мережі. При одночасній роботі кількох ланцюгів вихідні дані можуть поширюватися, щоб знизити навантаження на мережу. Функції фази 0 і фази 1 не працюватимуть до запуску фази 1.5 і 2.

Фаза 1.5 створила міст для Ethereum 1.0 і Ethereum 2.0. Злиття двох екосистем називають «стикуванням». Воно передбачатиме стикування основної мережі Ethereum 1.0 з ланцюгом маяків, а потім блокчейн Ethereum 1.0 стане одним із 64 ланцюгів шардів, реалізованих на фазі 1.

Після стикування Ethereum 2.0 почнеться фаза 2. Це ініціює взаємодію між сегментами та дозволить розробляти власні децентралізовані програми (dApps) у мережі. Фаза 2 надасть мережі можливість обробляти смартконтракти та транзакції. Це дозволить офіційно перетворити кожен ланцюг сегментів у Ethereum в повністю функціональну мережу.

Ethereum 2.0, також відомий як Eth2 має на меті підвищити швидкість, ефективність і масштабованість мережі Ethereum, щоб вона могла обробляти більше транзакцій.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

У січні 2022 року Ethereum Foundation заявила, що припиняє називати оновлення Ethereum 2.0. Ребрендинг покликаний показати той факт, що Ethereum 2.0, є оновленням мережі, а не новою мережею. Тож тепер це називають «злиттям». Eth1 відома як «execution layer», де знаходяться смартконтракти, а Eth2 називають «consensus layer», оскільки вона гарантує, що пристрої, які сприяють роботі мережі, діють згідно з її правилами.

Провідні авторитети Ethereum, зокрема співзасновник Віталік Бутерін та Престон Ван Лун, наголошують, що подія оновлення мережі припиниться в серпні, коли ланцюг Beacon (паралельний блокчейн Ethereum, який служить тестом для підтвердження частки — PoS) об’єднається з основним ланцюгом Ethereum. Це одне з найважливіших оновлень в історії блокчейну.

Основні причини оновлення

Однією з головних причин оновлення є масштабованість. Поточна мережа Ethereum може підтримувати лише близько 30 транзакцій в секунду; це призводить до затримок. Ethereum 2.0 обіцяє до 100 тисяч переказів в секунду. Це збільшення буде досягнуто шляхом реалізації ланцюжків сегментів.

Поточне встановлення Ethereum має блокчейн, що складається з одного ланцюга з послідовними блоками. Це безпечно, але дуже повільно та неефективно. З введенням ланцюжків сегментів цей блокчейн розподілятиметься, що дозволить обробляти транзакції паралельними ланцюгами, а не послідовними. Це значно пришвидшить роботу мережі та полегшить масштабування.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Ethereum 2.0 буде більш безпечним. Більшість мереж PoS мають невелику команду валідаторів, що робить систему більш централізованою та знижує безпеку мережі. Ethereum 2.0 вимагає щонайменше 16 384 валідаторів, що робить її набагато більше децентралізованою, а отже, безпечнішою.

Різниця між Ethereum та Ethereum 2.0

Багатоетапне оновлення має на меті розв’язати проблему масштабованості та безпеки мережі Ethereum за допомогою кількох змін в інфраструктурі мережі. Зокрема, перехід від консенсусного доказу виконання роботи (Proof-of-work) до моделі підтвердження частки (Proof-of-stake).

  • Доказ виконання роботи (Proof-of-work — PoW) — принцип захисту систем від зловживання послугами. Він описує систему, яка вимагає значних, але здійснених зусиль для запобігання необґрунтованого або зловмисного використання обчислювальної потужності, такого як розсилання спам-повідомлень або запуск атак на відмову в обслуговуванні.
  • Підтвердження частки (Proof-of-stake — PoS) — метод захисту в криптовалютах, заснований на необхідності доказу зберігання певної кількості коштів на рахунку.

З блокчейнами, такими як Ethereum, існує необхідність перевіряти транзакції децентралізованим способом. Ethereum, як і інші криптовалюти, наразі використовує механізм консенсусу доказу виконання роботи. У цій системі майнери застосовують обчислювальну потужність машини для вирішення складних математичних головоломок і перевірки нових транзакцій. Перший майнер, який розгадає головоломку, додає нову транзакцію до запису всіх транзакцій, які складають блокчейн. Потім їх нагороджують рідною криптовалютою мережі. Однак цей процес може бути дуже енергозатратним.

Підтвердження частки означає, що замість того, щоб покладатися на майнерів, окремі користувачі можуть застейкати нативну криптовалюту мережі й стати валідаторами.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Стейкінг криптовалюти — процес, який використовують для перевірки транзакцій криптовалюти, що передбачає зобов’язання щодо підтримки мережі блокчейн та підтвердження переказів. Це також дозволяє учасникам або валідаторам отримувати пасивний дохід від своїх активів.

Валідатори подібні до майнерів тим, що вони перевіряють транзакції та гарантують, що мережа не обробляє шахрайські перекази. Цих валідаторів обирають, грунтуючись на тому, скільки криптовалют вони застейкали і як багато часу на це пішло.

Інші валідатори можуть підтвердити, що вони бачили блок. Коли буде достатньо атестацій, блок можна додати до блокчейна. Потім валідатори отримують винагороду за успішну пропозицію блоку. Цей процес відомий як «карбування».

Основна перевага PoS полягає в тому, що він набагато енергоефективніший, ніж PoW, оскільки відокремлює енергозатратну комп’ютерну обробку від консенсусного алгоритму. Це також означає, що вам не потрібно багато обчислювальної потужності, щоб захистити блокчейн.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Чи вплине злиття на ціну Ethereum?

Злиття — крок між майнінгом та стейкінгом. Воно скоротить випуск ETH приблизно на 90%. Менша кількість ETH в обігу означає зниження пропозиції та зростання попиту, що повинно підштовхнути ціну монети вгору. Згідно з даними CoinMarketCap, сьогодні 1 ETH коштує $1500. Найоптимістичніший з биків Ethereum вважає, що злиття може повернути ціну активу вище історичного максимуму в $4891, встановленого в листопаді 2021 року.

Бик на біржі — це гравець, який купує низькі активи та чекає, доки вони зростуть. Бики нав’язують свої правила гри решті гравців, але як тільки активи починають падати, бики продають цінні папери та займають вичікувальну позицію.

Згідно з найпопулярнішою теорією, бик на біржі став називатися саме так через трюк, який робить у дикій природі справжній живий бик. Він підіймає свою жертву на роги рухом знизу нагору. На біржі відбувається така ж історія – бики здійснюючи безліч покупок, розігрівають ринок і надають йому імпульс для зростання. Це і є бичачий тренд або бичачий ринок.

Також прогнозують зниження комісій за транзакції та збільшення пропускної спроможності мережі для забезпечення можливості розвитку стейкерам.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Що вплинуло на реалізацію злиття?

У червні 2020 року Бутерін зазначив, що Ethereum 2.0 потрібно буде покладатися на поточні методи масштабування, такі як ZK-зведення, протягом щонайменше двох років, перш ніж реалізувати ланцюги шардів – поділ мережі блокчейна на індивідуальні сегменти. Кожен шард містить унікальний набір смартконтрактів та балансів рахунків.

У серпні 2021 року було розгорнуто лондонський хардфорк Ethereum і пропозицію щодо покращення Ethereum 1559 (EIP-1559), які змінили принцип роботи комісії за транзакції в мережі. EIP-1559 показав, що користувачі, які здійснюють переказ в мережі, сплачують базову комісію, яка спалюється замість того, щоб йти до майнерів Ethereum, зменшуючи пропозицію ETH і створюючи дефляційний тиск на мережу Ethereum.

Лондонський хардфорк став чимось на кшталт пробного запуску для наступної фази Ethereum 2.0, і Віталій Бутерін висловив впевненість у тому, що буде далі. Бутерін заявив, що успішний запуск лондонського хардфорка доводить, що екосистема Ethereum «здатна вносити значні зміни», і що це «безперечно робить його більш впевненим у злитті».

Чи є причини для занепокоєння?

Шанси на успішне завершення злиття великі, проте є і певні ризики. 25 травня 2022 року в ланцюжку Beacon відбулася так звана подія «реорганізації блоків», в результаті якої блокчейн розгалузився на сім послідовних блоків. Такої ситуації не відбувалося багато років, тому це викликало певну кризу довіри, оскільки поява кількох ланцюгів Ethereum, що конкурують, після злиття перетворилася б на катастрофу.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Директор Kraken Джессі Пауелл зазначає, що його не турбують численні затримки, пов`язані із процесом злиття, оскільки успіх важливіший за швидкість, коли йдеться про щось такого масштабу. Проте подальші затримки призведуть до звинувачень у тому, що спільнота Ethereum не справляється з цим завданням, і це означатиме, що проблеми з ціною за газ, які є основною перешкодою для широкого впровадження криптовалют, можуть ніколи не бути виправлені. Нездатність Ethereum вийти за межі системи доказу виконання роботи (PoW), що поглинає багато енергії, стане аргументом боротьби для екологів і політиків, які виступають проти розвитку криптоіндустрії.

Успіх принесе оновлену віру в майбутнє Web3, але подальші затримки або невдале виконання спричинять обвал цін і нову неприємну криптозиму.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...