Реклама

🤯 Від великого вибуху до чорних дір: коротка історія метавсесвіту

Čytaty latynkoju
🤯 Від великого вибуху до чорних дір: коротка історія метавсесвіту
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 🤯 Від великого вибуху до чорних дір: коротка історія метавсесвіту
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Чому всі про них заговорили?

22 липня 2021 в інтерв’ю The Verge Марк Цукерберг заявив, що Facebook буде трансформуватись у metaverse-компанію, а 28 жовтня офіційно оголосив про перейменування компанії в Meta. За цим послідував буран криптовалют у цьому сегменті. Навряд чи навіть самі творці metaverse-проектів були готові до такого бурхливого інтересу.

Всі найпопулярніші світи: Decentralend, Sandbox чи Axie Infinity запускались набагато раніше за оголошення планів Цукерберга, тому важко сказати чи відповідають вони баченню Марка. Однак, і в хайпі на популярній темі їх звинуватити не можна.

9 грудня Meta повідомила, що відкрила доступ до своєї віртуальної платформи Horizon Worlds. У Horizon Worlds користувачі за допомогою гарнітури віртуальної реальності Oculus можуть створити безногого аватара, щоб гуляти анімаційним віртуальним світом. Там вони можуть грати в ігри та взаємодіяти з аватарами інших користувачів. Безногість, вочевидь, пов’язана з відсутністю технологій, які могли б «підключити» ноги до віртуальної реальності.

Бета-версію Horizon Worlds запустили ще минулого року, однак тоді для входу потрібне було спеціальне запрошення. Нині всі користувачі в США та Канаді, старші за 18 років, мають доступ до Horizon Worlds.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Що це таке?

Слово metaverse вперше з’являється в 1992 році в романі “Снігопад” Ніла Стівенсона. Він описує майбутнє, в якому доведені до абсурду багато тогочасних популярних трендів, влада могутніх корпорацій, які і є основними економічно-політичними володарями світу, віртуальна реальність, що вплетена у звичну фізичну реальність подекуди так, що інколи важко зрозуміти, де закінчується одна й починається інша. Українською переклад цього роману очікується цього року, а російський варіант перекладу metaverse – «метавсесвіт» не передає суть та відтінки слова. Власне його так само абсурдно перекладати як слова «інтернет» чи «смартфон».

Metaverse це не спроба загнати всіх в онлайн, це швидше суперпозиція онлайн та офлайн світів. Дії в одній реальності впливають на іншу, і окремо існувати вони вже не можуть. Щось близьке до цього явища ми могли спостерігати під час популярності гри Pokémon Go, коли люди бігали містом шукаючи віртуальних покемонів та змагаючись між собою. Втім це далеко не перший прототип metaverse.

Якщо ви росли в 00-х роках, то чудово знаєте, що таке metaverse, просто не знали, що для цього є окрема назва. Пам’ятаєте, як ми грали у World of Warcraft чи Lineage? Створювали там свого персонажу з унікальною зовнішністю та розвивали прокачуючи його вміння та збираючи одяг. Збирались на онлайн та офлайн тусовки де всі знали один одного по нікам, а школяр-задрот міг бути авторитетнішим за бізнесменів, бо мав найпрокачанішого персонажа. А особливо завзяті продавали й купували «шмот» за цілком реальні гроші.  Ще можна згадати GTA, Minecraft чи SIMS. Все це вже були metaverse, причому виникли вони органічно, внаслідок дій гравців, а не тому, що розробники хотіли підмінити реальність.

Розробники просто дали гравцям свободу дій. Люди грали в ці ігри, бо це приносило їм реальне задоволення і вони самі придумували механіки як проводити там більше часу. Проекти ж які зараз перебувають на перших ролях в metaverse-індустрії не можуть таким похвалитись. Окрім примітивної графіки у них ще й банальний ігровий процес. Абсолютна більшість гравців заходять туди не щоб весело провести час, а щоб заробити. Ніхто не знімає відео з ігровим процесом і не стрімить гру на Twitch. Навколо них не створюються ком’юніті. Як тільки зникнуть фінансові стимули ці ігри помруть так само швидко як народились.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Які подальші перспективи?

Проривом для сегмента могла б стати технологія віртуальною реальності. Але ринок не готовий до цього. У 2021 році глобальний обсяг виробництва AR/VR шоломів склав менш як 10 млн штук; у 2022 очікується менш як 15 млн, а у 2023 – близько 20 млн. Щоб охопити хоча б населення найрозвинутіших країн, знадобиться не менше десятиліття. Для прикладу, щорічне виробництво смартфонів у 2021 досягло 1,4 млрд штук.

Та й люди й не поспішають туди приходити. Взаємодія в VR-середовищі вимагає габаритних і дорогих девайсів, розвитку мереж зв’язку нового покоління (5G), радикальної зміни усталених звичок у споживанні контенту, адже user experience в VR поки що далекий від інтуїтивно зрозумілого. На відміну від звичного взаємодії через смартфон чи нового досвіду з голосовими помічниками, вони ізолюють від зовнішнього світу, а тривале перебування в шоломі дуже сильно втомлює.

Можна було б сказати, що Цукерберг зможе й надалі тягнути ідею на своєму авторитеті, але Марк зараз не найкращий амбасадор. На відміну від Маска чи Джобса майже всі проекти Facebook, крім самої соцмережі, зазнавали фіаско, єдині успіхи з WhatsApp і Instagram були придбані вже готовими.

У 2013 році Facebook представила брендований смартфон з власною операційною системою Facebook Home – інтерфейс, який дозволяв інтегрувати соціальну мережу прямо в оболонку смартфонів. Не вдалось повністю продати навіть першу партію у 15 000 смартфонів, а операційну систему згорнули у 2016 році. У 2018 році Facebook презентувала лінійку пристроїв для відеочату Portal, які були доступні в декількох форм-факторах, але жоден з них не злетів. Криптовалюта Libra, анонсована ще у червні 2019 року, досі перебуває у замороженому стані. Влада США та європейських країн заявила про недовіру до проекту і блокувала її подальший розвиток.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Останніми роками проблем у Марка стало ще більше. Скандали зі зливами персональних даних, толерування фейкових новин та критика роботодавця від колишніх працівників налаштували проти нього як суспільство, так і американський уряд. Як результат – Facebook вперше в історії став втрачати користувачів.  Та і Horizon Worlds, одразу ж після запуску стикнувся зі скандалами. Одна з користувачок пожалілась на сексуальні домагання. В результаті розробники прийняли рішення створити навколо кожного аватара «захисне поле», що виглядає досить комічно. Безногі обрубки в банках як прототип майбутнього інтернету? Серйозно?

Отже, зараз сегмент metaverse виглядає сильно перекупленим. Весь ріст було зроблено виключно на заявах Цукерберга. Ні софт, ні залізо наразі не готові до створення якісно нового досвіду, а ті проекти, які зараз є лідерами галузями не дотягують навіть до старих ігор. Та й всі фантасти у своїй творчості описували віртуальні світи як похмуре та безнадійне місце, тож не варто очікувати, що люди захочуть там довго залишатись.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...