Реклама

🐣 Як відрізнити перспективні токени від шахрайських

Čytaty latynkoju
🐣 Як відрізнити перспективні токени від шахрайських
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 🐣 Як відрізнити перспективні токени від шахрайських
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Докладний гайд для прихильників крипти: якими бувають сками та як у них не потрапити.

Ринок криптовалют майже щодня поповнюється новими токенами. А разом із ними з’являються й первинні пропозиції монет — такий собі краудфаундинг для успішного запуску токенів на блокчейні. Ми також спостерігали стрімкий ріст популярності криптовалют. Як підказує звіт 2021 Chainalysis Global Crypto Adoption Index, глобальне впровадження крипти зросло на понад 881% за 2021 рік.

Такий підвищений попит на криптовалюту є не лише серед інвесторів, а й серед тих, хто хоче збагатитися на технології блокчейну незаконно. Зрештою, ми не раз помічали, що багато вкладників готові інвестувати в спекулятивні токени. А якщо вони ладні піти на такий ризик, то, ймовірно, можуть піддатися й хитрощам шахраїв.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Сьогодні ми розповімо вам про те, як діють шахраї, та дамо поради щодо того, як не потрапити в їхню пастку та зберегти свої кошти.

🐏 Поширені шахрайства з криптовалютою

Зважаючи на нещодавні події з цифровою валютою Squid, потреба в можливості відрізнити перспективний токен від скаму неабияк зросла. Цю валюту запустили наприкінці жовтня і вона різко підскочила у вартості, бо безліч фанатів південнокорейського серіалу Squid Game ринули інвестувати в неї. Ціна токена Squid на піку сягнула $2860, після чого стрімко обвалилася. Творці проєкту встигли вивести понад $3 мільйони перш ніж видалити всі згадки про Squid із мережі.

Читайте також: 🎮 Що таке GameFi?

Екзит-скам (exit scam)
Цей різновид шахрайства процвітає у ICO-ініціативах. ICO (initial coin offering, укр. «первинна пропозиція монет») — це метод залучення інвестицій у криптопроєкт ще до виходу токена на ринок. Оскільки такі проєкти з’являються ледь не щодня, є ризики наткнутися на скам, який полягає у викраденні коштів інвесторів до виходу токена на ринок. Тобто злочинці рекламують свій проєкт, збирають гроші буцімто на його розробку, а потім різко зникають разом із інвестиціями.

«Витягування килимка», або раґпул (rug pull)
Як у ситуації із токеном Squid та подібно до екзит-скаму, винахідливі шахраї знайшли ще один спосіб заробити на криптоінвесторах, здебільшого новачках. Як працює цей метод? Велика кількість людей вкладає кошти в розрекламований скам-проєкт, ціна токена зростає внаслідок попиту та пропозиції, а шахраї в цей момент швидко продають власні активи. Після того як злочинці «зливають» свою частку, вартість токена падає.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Фейкові ейрдропи
У світі криптовалют ейрдроп означає безплатну роздачу нових токенів користувачам, які вже мають певну монету (BTC, ETH тощо). Ейрдропи, як правило, проводять для того, щоби збільшити впізнаваність свіжого проєкту. Як ми вже зазначили, ця ініціатива є повністю безоплатною для користувачів. Шахраї ж обіцяють токени після сплати комісії — яка є підробною.

Фішинг
Цей шахрайський метод перевірений роками. У криптовалютному просторі він працює, як і звичайна фішинг-атака, коли злочинці надсилають електронні листи з посиланнями на фейкові вебсайти, намагаючись виманити особисті дані користувача. Та фішинг у крипті є особливо небезпечним, коли мова йде про отримання шахраями вашого ключа від криптогаманця, оскільки такий ключ неможливо змінити.

🐤 Що сигналізує про те, що вас хочуть обманути?

Розповідаємо про найпоширеніші ознаки того, що ви стикнулися зі скам-проєктом:

  • очевидні друкарські чи орфографічні помилки на будь-яких ресурсах, що стосуються проєкту: на офіційному сайті, у документації, соцмережах чи електронних листах;
  • захмарні обіцянки про неймовірні прибутки;
  • шантаж, вимагання чи інші психологічні маніпуляції;
  • брак конкретики, але наявність гучних заяв;
  • раптовий стрибок ціни;
  • сумнівна активність у соціальних мережах;
  • агресивна реклама.

👮 Як розпізнати шахрайство в крипті

Щоб не втрапити в халепу, варто діяти за принципом DYOR (do your own research, укр. «проводьте власне дослідження»). Тобто потрібно якомога краще вивчити проєкт, у який ви збираєтеся інвестувати. На що саме треба звернути увагу?

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Дізнайтеся, хто стоїть за проєктом
Половина успіху проєкту залежить від його команди: розробників, маркетологів, керівників тощо. Пошукайте кожного засновника в професійних соцмережах, як-от LinkedIn, почитайте їхній блог чи подивіться інтерв’ю, якщо таке є. Керівникам надійних проєктів немає чого приховувати. Натомість шахраї якомога ретельніше приховуватимуть особисту інформацію, можливо, їх навіть не буде в соцмережах.

Дослідіть документацію
У документації проєкту має бути викладено історію його заснування, стратегію та мету розвитку, а також технічні нюанси, пов’язані з блокчейном. Фактично це дорожня карта проєкту. Бонусом буде, якщо на офіційному сайті ви знайдете додаткові ресурси на кшталт фінансових моделей. Якщо ви не змогли знайти жодного документа чи наявний є непереконливим, тоді уникайте таких проєктів.

Гляньте, як проходять токенсейли
«Прозорі» ініціативи дають змогу легко переглянути перебіг продажу токенів. Ви можете поспостерігати за тим, як торгується монета, чи немає підозрілої активності. Шахраї ж, своєю чергою, будуть намагатися завадити користувачам відслідковувати перебіг токенсейлу.

Перевірте актуальність проєкту
Розуміння того, наскільки проєкт актуальний у реаліях ринку, є запорукою не лише відсіювання скаму, а й успішного інвестування в перспективний токен. Важливо дослідити, чи криптопроєкт конкурентоспроможний, чи має він переконливу концепцію і фундаментальну структуру.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Підозрілі посилання
Як ми вже згадували, електронні листи чи рекламні пости з посиланнями – ознака фішингу. Обов’язково перевіряйте домен сайту, на який ви переходите, і якщо виявили щось підозріле – у жодному разі не розголошуйте особисту інформацію.

🦋 Висновки

Будь-які інвестиції, не тільки в крипту, можуть нести певні ризики. Саме тому перед тим як вкладати кошти в певний проєкт, важливо бути обачними і вивчити його від «А» до «Я». Сподіваємося, що наша стаття допоможе вам зробити правильний вибір та інвестувати в надійний і перспективний криптопроєкт.

Будь ласка, візьміть участь в опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...