Реклама

🎮 Що таке GameFi?

Čytaty latynkoju
🎮 Що таке GameFi?
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 🎮 Що таке GameFi?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Розбираємо поняття GameFi, як працюють проєкти, що ґрунтуються на цій моделі, хто їх придумав і як можна на них заробити.

2021 став роком, який приніс блокчейн-іграм стрімкий ріст і визнання. GameFi — трендовий термін, який має всі шанси затьмарити за популярністю навіть DeFi. Сьогодні ми проілюструємо вам концепцію GameFi та принципи роботи таких проєктів, а також розкажемо, яким саме чином можна генерувати на них прибутки.

🧑‍🎓 Що таке GameFi?

GameFi — одне з найбільш обговорюваних понять у криптопросторі, яке стає все більш актуальним. Цей термін є поєднанням слів «game» та «finance» і означає монетизацію ігрового досвіду. Заробіток на відеоіграх – не новина, та у випадку з GameFi гравці здобули значно більше унікальних можливостей, оскільки в основі цього підходу лежать блокчейн-технології та децентралізовані фінанси (DeFi).

На відміну від традиційних відеоігор, які, як правило, пропонують модель «pay-to-win» (гравці вкладають кошти, щоби здобути перевагу), проєкти GameFi висувають модель «play-to-earn». Це означає, що гравець може не тільки розвиватися в грі, покладаючись виключно на свої знання і вміння, а й отримувати грошову винагороду за це.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Читайте також: 🐋 Хто такі «кити» і як вони впливають на ринок крипти

Іще однією особливістю проєктів GameFi є те, що їх запускають у розподіленому реєстрі блокчейну. Отже, якщо гравець здобуває ті чи інші об’єкти в грі — наприклад, персонажів, артефакти чи зброю — то він стає їхнім єдиним власником.

🚀 Поява GameFi

Технологія GameFi бере свої витоки ще в 2013 році. У той час криптовалюта не була настільки розповсюдженою, проте гейм-розробники вже впроваджували її у свої проєкти. Ранніми прикладами такої ініціативи є сервери Minecraft, інтегровані з блокчейном Bitcoin, чи онлайн-ігри накшталт Bombermine.

Незважаючи на це, сфера GameFi розвивалася досить повільно аж до «буму» у 2021 році. Причиною росту популярності цієї технології є впровадження в неї NFT та DeFi. А власне термін GameFi увійшов в активне користування у 2020 році — завдяки Андре Кроньє, засновнику Yearn.finance.

Якщо спочатку проєкти GameFi працювали здебільшого на основі блокчейнів Bitcoin та Ethereum, то згодом розробники ігор почали шукати вигідніші ініціативи з нижчими комісіями і вищою швидкістю проведення транзакцій. Тепер геймдеви надають перевагу таким мережам, як Cardano, Solana, Polkadot та Binance Smart Chain.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

🤩 Як працюють GameFi-проєкти?

Зараз є багато форм GameFi-проєктів, тож і механізми заробітку для гравців різні. Загалом такі ігри передбачають три основних напрями генерування прибутку: NFT, play-to-earn та DeFi. Розповідаємо про них докладніше.

    • NFT (non-fungible token, укр. «невзаємозамінний токен»)

Як можна зрозуміти з перекладу, NFT – це унікальний незамінний цифровий актив. Тобто, на відміну від інших монет на кшталт BTC чи ETH, один невзаємозамінний токен не можна обміняти на інший. NFT — це цифровий контент, з’єднаний із блокчейном, який може проявлятися в різних формах: зображення, відео, аудіо, ігрові предмети, гіфки тощо.

Як це пов’язано із GameFi? NFT-технологія дає гравцям змогу заявити про право власності на будь-який об’єкт, здобутий (читати: зароблений) у процесі гри.

Як і у звичайних відеоіграх, користувачі можуть стати власниками аватарів, зброї, територій, трофеїв, ресурсів та навіть свійських тварин: усе залежить від конкретного геймплею. Далі гравці можуть продавати NFT-предмети, здобуті в GameFi-проєкті на криптовалютних біржах і в такий спосіб генерувати прибуток.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

    • Play-to-earn (укр. «грай, щоби заробляти»)

Деякі GameFi-проєкти дають змогу для заробітку за проходження місій чи досягнення інших ігрових цілей. Гравці отримують фінансову винагороду, як правило, у рідних токенах гри, які заздалегідь заблоковані в смарт-контракті.

    • DeFi (decentralized finance, укр. «децентралізовані фінанси»)

DeFi — це концепція фінансової системи, яка не покладається на посередників на кшталт банків, бірж чи інших фінансових установ, а натомість послуговується технологією смарт-контрактів на блокчейні. Серед інструментів DeFi, які можна використовувати у GameFi-проєктах: фармінг, стейкінг, P2P-кредитування, запуск нових токенів тощо.

Окрім трьох вищеперелічених моделей заробітку, є й інші, менш поширені:
💎 можливість здавати власні цифрові об’єкти в оренду;
💎 можливість робити ставки на змаганнях і заробляти за правильні прогнози;
💎 можливість участі у спеціальних турнірах.

😏 Як брати участь у GameFi-проєктах?

Реєстрація в блокчейн-іграх із метою заробітку передбачає наявність криптовалютного гаманця. GameFi-ініціативи здебільшого використовують Web 3.0 гаманець, і перед відкриттям рахунку важливо перевірити його сумісність із блокчейном, на якому розміщена обрана вами гра.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Наступним кроком після відкриття гаманця буде покупка активів, необхідних для гри. Цього можна й не робити, проте багато GameFi-проєктів надають розширені можливості тільки після покупки їхніх рідних токенів. Важливо: перед вкладанням коштів у будь-яку гру ретельно дослідіть її, щоб не натрапити на шахрайський проєкт.

Далі необхідно зареєструватися в грі через свій Web 3.0 гаманець. На цьому все — ви можете починати свою ігрову подорож.

👼🏻 Висновки

Модель GameFi привертає увагу все більшої кількості гравців. Лише у 2020 році індустрія блокчейн-ігор згенерувала прибутки в обсязі $321 мільйона. Водночас 41,9 мільйона гравців тією чи іншою мірою володіли криптою. У 2021 році сфера GameFi і далі стрімко зростає, відкриваючи для таких проєктів і їхніх учасників безліч перспектив.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...