Реклама

🐋 Хто такі «кити» і як вони впливають на ринок крипти

Čytaty latynkoju
🐋 Хто такі «кити» і як вони впливають на ринок крипти
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 🐋 Хто такі «кити» і як вони впливають на ринок крипти
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Припускаємо, що ви не раз натикалися на обурені коментарі криптоентузіастів, які звинувачують «китів» у обвалі цін на токени. І справді, вплив «криптокитів» на ринок віртуальних валют складно не помітити. Та завдяки чому вони мають таку вагу? У нашому матеріалі розбираємося в цьому докладніше і зокрема даємо поради, які допоможуть виявити «кита» на ринку.

🐳 Хто такі «криптокити»?

«Кити» — впливові інвестори в криптовалютному середовищі. Це люди або групи людей, які утримують значну частку однієї монети. Подібно справжнім китам, ці інвестори є найсильнішою рибою у воді, тож їхні дії можуть безпосередньо позначитися на динаміці ринку. Як правило, «криптокитами» є інвестиційні та хедж-фонди — великі гравці, чия потужність дає змогу маніпулювати ціною токенів.

Читайте також: 🍀 Кастодіальні та некастодіальні NFT: у чому різниця?

Отже, конкретних критеріїв визначення «кита» немає. Як і конкретної кількості крипти на рахунку, яка перетворює власника на «кита». Здебільшого подібних інвесторів визначають за їхньою спроможністю впливати на ринок. Винятком є хіба що «біткоїн-кити». Це особи чи групи осіб, котрі мають на рахунку більш ніж 1000 BTC.

Щодо власників альткоїнів, кількість токенів, яка визначатиме «кита», буде значно вищою, ніж у випадку з біткоїном. Це пов’язано з тим, що ринкова капіталізація альти є суттєво нижчою.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

🦋 Що ми знаємо про «китів»?

Через те, що криптовалюти забезпечують високий рівень анонімності, складно відстежити власників тих чи інших активів. А інвестори, які мають велику кількість крипти, як правило, неохоче про це розповідають. Що зрозуміло, оскільки публічність тягне за собою ризики, наприклад, можливість зламу акаунту.

Проте аналітичні платформи на кшталт Nansen намагаються знайти зв’язок між адресами блокчейну та конкретними фондами й людьми. Звісно ж, інформація із таких джерел не дає стовідсоткову гарантію, проте від цих даних можна відштовхуватися.

Окремі великі фонди самі заявили про свою присутність на ринку. До них входять Pantera Capital, Bitcoins Reserve, Binary Financial, Fortress, Global Advisors Bitcoin Investment Fund та інші.

Деяких людей, що володіють левовою часткою монет, також змогли визначити, проаналізувавши дані з блокчейну. Так, вважається, що засновник мережі Біткоїн під псевдонімом Сатоші Накамото має на рахунку понад 1 мільйон BTC. Із-поміж інших персоналій: брати Вінклвосси зі статками більш ніж у 100 тисяч BTC, Тім Дрейпер із його 30 тисячами BTC та Баррі Сілберт, що має 48 тисяч BTC. Та не біткоїном єдиним. Наприклад, Віталік Бутерін, творець Ethereum, у травні 2021 року мав понад 320 тисяч ETH.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Криптовалютні біржі також фактично є «китами». Прикладами таких є Binance, Huobi та Bitfinex. Ці біржі протягом років активно поповнюють свої запаси, зокрема закуповують біткоїн, та роблять вони це не для впливу на ринок. Для криптобірж це можливість збільшити свою ліквідність та розширити об’єм торгів.

Тож коли ми вже знаємо, що лежить в основі терміна «кити», та знайомі з основними гравцями ринку, варто розібратися, у чому полягає їхній вплив на крипту.

📈 Як «кити» впливають на ринок крипти?

Попит і пропозиція — ці два терміни ідеально відображають вагомість «китів». А також визначають вартість криптовалют. Тобто якщо велика частка пропозиції конкретного токена залишається поза обігом (а саме: у власності «китів»), то решта монет, які в обігу є, зростуть у ціні. Якщо ж вилучити цю велику частку монет, то вартість наявних в обігу впаде.

У такій ситуації «кити» мають виняткову можливість для прийняття рішень щодо зростання й падіння ціни токенів. І роблять вони це, як правило, для власної вигоди, за що їх нерідко критикують.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Уявіть, що певний «кит» хоче купити багато монет за низькою ціною. Усе, що йому потрібно зробити, — різко почати продавати велику частину своїх активів. Це спричинить блискавичне падіння вартості конкретного токена, що дасть змогу «криптокиту» вигідно перекупити його одразу після продажу власних монет. Та це не єдиний приклад впливу на ринок. «Криптокити» можуть об’єднувати зусилля для ще більш драматичного маніпулювання вартістю криптовалют.

Як ми вже згадували, «кити» можуть впливати не лише на спад цін, а й на їхній ріст. Для цього їм потрібно всього лише утримувати власні активи, у такий спосіб зменшуючи пропозицію.

📌 Як виявити «кита» й не обпектися

Відстеження «китів» та їхніх дій може значною мірою допомогти вам зрозуміти зміни й закономірності ринку. Хоча це не повинно бути основним чинником для прийняття інвестиційних рішень, такий метод має свої переваги. Наприклад, ви можете встигнути закупити крипту за низькою ціною.

Що вказує на появу «криптокита» на ринку:

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

📎 Різкий стрибок у ціні. Коли вартість крипти стрімко зросла за короткий проміжок часу й це не підкріплено ніякою реальною інформацією чи новинами, ви можете сміливо вважати це маніпуляцією з ринком. У такому разі ціна впаде так само різко, як і виросла.
📎 Раптове збільшення обсягу торгів. Коли ви помітили, що обсяг торгів виріс, наприклад, у кілька разів — це ознака того, що на ринку оперує «кит».
Раптове скасування великих замовлень на купівлю. Якщо ви перевірили книгу заявок і зауважили, що звідти зникають великі ставки, це може бути ознакою того, що «кит» збирається продати крипту у великих кількостях.
📎 Збільшення волатильності та ціни протягом спокійного періоду. Якщо останнім часом токен торгувався спочатку у вузькому діапазоні, і в якийсь момент його волатильність і ціна стрибає вверх — це ще одна ознака діяльності «кита».
📎 Збільшення обсягу купівлі в порівнянні з обсягом продажу. Зазвичай обсяг купівлі-продажу розподіляється рівномірно: 50/50, 60/40. Але якщо на ринок зайшов «кит», то частка купівлі може сягнути навіть 90%.

«Кити» справді мають велику вагу на криптовалютному ринку. Хтось вимагає прозорого регулювання їхньої діяльності і відверто критикує їх за зловживання владою. Інші ж помічають і позитивний вплив «криптокитів», адже вони тримають ринок у тонусі й дають змогу криптовалютам зростати у вартості.

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...