Реклама

🍀 Кастодіальні та некастодіальні NFT: у чому різниця?

Čytaty latynkoju
🍀 Кастодіальні та некастодіальні NFT: у чому різниця?
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 🍀 Кастодіальні та некастодіальні NFT: у чому різниця?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

З огляду на стрімкий розвиток блокчейн-технологій та екосистеми DeFi, попит на невзаємозамінні токени зростає. Ми спостерігаємо використання NFT для різноманітних цілей: від оцифрування мистецтва та монетизації відеоігор до привернення уваги спортивних фанатів.

Так чи інакше, усі якимось чином зіштовхувалися з терміном NFT. Більша частина інформації про невзаємозамінні токени описує, як почати продавати чи створювати такі активи, але нам нечасто розповідають про те, як можна їх зберігати. Якщо коротко, то є два основних способи: послуги кастодіальних чи некастодіальних сервісів. Та перш ніж обговорювати ці сервіси, пропонуємо розібратися, що таке NFT та криптовалютний гаманець.

🤔 Що таке NFT, або невзаємозамінні токени?

Невзаємозамінні токени (англ. non-fungible tokens, NFT) — це абсолютно унікальні цифрові активи, які працюють на основі блокчейну. Вони слугують цифровим сертифікатом власності як на віртуальні, так і на реальні активи. Головною їхньою рисою є невзаємозамінність. Наприклад, якщо один біткоїн можна без проблем обміняти на інший біткоїн, то у випадку з NFT так не вийде. Кожен невзаємозамінний цифровий актив має унікальний ідентифікатор, який відрізняє його від інших токенів, випущених на тому ж блокчейні.

Читайте також: 🚀 Як створити свої власні NFT?

Як правило, NFT — це цифрові твори мистецтва у вигляді зображень, аудіо, чи відео, які можуть бути чиєюсь власністю та зберігатися у крипто-гаманцях. Завдяки своїй унікальності невзаємозамінні токени нагадують предмети в реальному світі. Особливо актуальними NFT є для творчих людей, оскільки це можливість контролювати свої творіння та права на них, а також збільшувати прибутки.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

🤩 Як стати власником NFT?

Невзаємозамінні токени можна купити на маркетплейсах, які підтримують NFT, одержати в подарунок, або ж створити самому.

Карбувати власний цифровий актив можна на основі будь-якої блокчейн-платформи, яка дає змогу випуску NFT: наприклад, Binance NFT чи OpenSea. Для цього вам необхідно завантажити файл із вашим віртуальним активом у форматі зображення, відео, аудіо чи GIF і сплатити комісію за карбування (англ. minting) токену.

Та перед початком будь-якої взаємодії з NFT, потрібно створити власний крипто-гаманець.

🧚🏻‍♂️ Криптовалютний гаманець: що це?

Гаманець необхідний для того, щоби зберігати криптовалюту та взаємодіяти з блокчейнами. Цей інструмент також стане в нагоді під час здійснення транзакцій чи використання децентралізованих додатків (DApps). Криптовалютний гаманець визначає розташування збережених активів на блокчейні та захищає їх за допомогою подвійної системи публічних і приватних ключів.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Публічний ключ потрібен для генерування адрес, на які користувачі можуть переказувати криптовалюту. Тобто, це своєрідний ідентифікатор гаманця, який бачать усі і яким можна спільно користуватися. Цей набір символів та цифр можна порівняти зі звичайним номером рахунку.

Приватний ключ фактично є вашим PIN-кодом від гаманця. Він завжди мусить залишатися конфіденційним, оскільки цей ключ необхідний для здійснення транзакцій та отримання доступу до ваших активів. Найбільш безпечно зберігати цей пароль на «олдскульному» аркуші паперу, в апаратному чи десктопному гаманці.

У крипто-гаманцях можна тримати різноманітні віртуальні активи: стейблкоїни, альткоїни, та NFT у тому числі. Однак не всі гаманці підтримують невзаємозамінні токени, тому перед зберіганням цих активів, перевірте, із якими стандартами токенів взаємодіє ваш гаманець. Найбільш поширеними є: BEP-721, BEP-1155 для Binance Smart Chain і, відповідно, ERC-721, ERC-1155 для Ethereum.

Отже, з гаманцем розібралися. Та це не єдиний чинник, який треба враховувати перед початком роботи з NFT. Ви також обов’язково постанете перед вибором способу зберігання: кастодіальним чи некастодіальним. Далі розповідаємо про це докладніше.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

☀️ Типи NFT гаманців

Криптовалютні гаманці, які дають змогу зберігати NFT, поділяються на кастодіальні та некастодіальні. У чому різниця? Якщо підсумувати коротко, то в рівні приватності та децентралізованості. Щоби краще зрозуміти, що мається на увазі, пропонуємо ознайомитись із кожним типом гаманця окремо.

Кастодіальний криптовалютний гаманець

Цей тип гаманця пропонує зберігати всі конфіденційні дані та активи користувача, включно із приватним ключем, у третьої сторони — біржі чи постачальника послуг кастодіальних гаманців. Це означає, що ви не матимете повного контролю над своїми активами, а лише зможете здійснювати транзакції. Обирайте цей тип гаманця відповідно до ваших потреб і лише в надійних постачальників послуг.

Нижче наводимо переваги та недоліки кастодіального зберігання.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Плюси кастодіальних гаманців:
✔️ можливість відновити обліковий запис за допомогою третьої сторони, оскільки відповідальність за зберігання приватного ключа покладена на неї;
✔️ простий спосіб знаходити покупців та продавців NFT;
✔️ зрозумілий користувацький інтерфейс, наявність служби підтримки, готової допомогти із неполадками.

Мінуси кастодіальних гаманців:
✔️ доступ третьої сторони до приватного ключа, усієї конфіденційної інформації та активів користувача;
✔️ щоби зайти в гаманець, потрібне підключення до інтернету.

Отже, кастодіальний гаманець полегшує взаємодію користувача із віртуальними активами, і виключає необхідність дбати про приватний ключ та його конфіденційність. Це водночас є й перевагою, і недоліком таких гаманців. Саме тому для співпраці важливо обирати ту третю сторону, яку ви вважаєте перевіреною.

Некастодіальний криптовалютний гаманець

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

На відміну від кастодіального, нексатодіальний гаманець надає власнику повний контроль над своїми активами і приватним ключем. Останній є недоступним нікому, крім самого користувача. Отже, треті особи ніяким чином не зможуть впливати на віртуальні активи власників некастодіальних гаманців. Ця технологія є повністю децентралізованою й найбільше підходить користувачам, які прагнуть зберегти приватність та мати повну владу над своїми фінансами.

Популярними некастодіальними гаманцями є MetaMask і Trust Wallet. Далі розповідаємо про переваги й недоліки цього підходу до зберігання NFT.

Плюси некастодіальних гаманців:
✔️ можливість офлайн-доступу до активів;
✔️ лише власник гаманця має доступ до приватного ключа;
✔️ такий гаманець не зберігає конфіденційну інформацію про користувачів;
✔️ транзакції відображаються в режимі реального часу.

Мінуси некастодіальних гаманців:
✔️ якщо власник гаманця втратить приватний ключ, тоді відновлення облікового запису буде неможливим;
✔️ користувач мусить сам забезпечувати конфіденційність та безпеку гаманця.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

⛄️ NFT маркетплейси: від кастодіальних до некастодіальних

Невзаємозамінні токени можна продавати та купувати як на централізованих, так і на децентралізованих майданчиках, що, своєю чергою, відповідає кастодіальним та некастодіальним маркетплейсам.

Зараз більша частина продажів NFT здійснюється на платформах Ethereum, Binance Smart Chain та Solana. Ці блокчейни дають змогу використання децентралізованих та напівдецентралізованих технологій. Творці можуть карбувати і продавати свої токени через посередника, яким є сам маркетплейс.

Якщо говорити про некастодіальні NFT сервіси, то тут немає потреби у взаємодії з третьою стороною. Є маркетплейс, є користувачі і є взаємодія між цими користувачами. Торговий майданчик дає змогу власникам токенів знаходити одне одного та здійснювати транзакції анонімно. Прикладами таких маркетплейсів є OpenSea і SuperRare.

🔥 Висновки

Останні тенденції свідчать про те, що децентралізовані технології, які забезпечують блокчейни, набирають актуальності і для власників NFT. Саме тому все більше користувачів обирають некастодіальні сервіси для зберігання своїх цифрових активів. А інші платформи намагаються наздоганяти ці тренди та розробляти власні децентралізовані додатки, щоби задовольнити потребу користувачів у високозахищених платформах для NFT. Проте вибір між кастодіальними та некастодіальними сервісами залишається за вами.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...