Реклама

🔥 Що таке IDO?

Čytaty latynkoju
🔥 Що таке IDO?
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 🔥 Що таке IDO?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Ринок криптовалют продовжує активно розвиватись та пропонувати нові шляхи для інвестування та реалізації проєктів. Особливо важливу роль у формуванні крипто ринку, як платформи для пошуку фінансування, стали відігравати цифрові активи з розвиненими екосистемами, які пропонують користувачам нові шляхи реалізації їх цілей. До криптовалют, які впливають на розвиток секторів DeFi та NFT, можна віднести ETH, SOL, ADA та DOT.

Завдяки розвитку екосистем цих альткоїнів з’явився перспективний спосіб залучення фінансування. Цей механізм називається IDO (Initial DEX Offering) та полягає в тому, що компанія випускає токени, які забезпечені пулом ліквідності на DEX (децентралізованій біржі цифрових активів). Він був створений та набув популярності завдяки стрімкому розвитку DeFi індустрії.

Читайте також: 🚀 Що таке ICO?

На відміну від ІСО та ІЕО, придбання токенів інвесторами та лістинг відбувається практично одночасно, що робить цей спосіб особливо привабливим для тих, хто потребує швидких фінансових вливань. Це відбувається через те, що децентралізована криптобіржа не проводить перевірку, а одразу запускає торги токеном.

🤔 Як відбувається процес інвестування?

Залучення коштів за допомогою IDO відбувається завдяки смарт-контрактам пулів ліквідності. Пули ліквідності — це сховище активів усіх користувачів DeFi платформи. Це основні алгоритми роботи децентралізованих платформ, завдяки яким відбувається обмін активами без участі учасників ринку. В цьому полягає основна відмінність DeFi платформ від централізованих бірж, як-от Binance та Coinbase.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

💥 Хто може провести IDO?

Це може зробити будь-який користувач платформи. Для цього необхідно створити новий токен, здійснити його реєстрацію та забезпечити пулом ліквідності. Варто зауважити, що проєкти проходять первинне сортування, щоб забезпечити безпеку користувачів. Однак воно значно простіше у порівнянні з системою оцінки централізованих криптобірж.

Разом із тим, не кожний користувач може стати учасником IDO, тому що такі біржі як Uniswap, Bancor, Binance DEX, Polkastarter, SushiSwap, DuckSTARTER, BSCstarter, Solstarter, DxSale та Curve мають певні обмеження щодо кількості токенів та інвесторів. Це необхідно для зниження рівня маніпуляцій та реалізації основної мети проєкту IDO.

👀 Які особливості IDO?

Головною особливістю IDO є відсутність чітких правил, що кардинальним чином відрізняє механізм інвестування IDO від ІСО чи ІЕО. Ця особливість пов’язана з емітентом токенів, який встановлює правила, згідно з якими власник токену може брати участь у розвитку проєкту та голосувати під час обговорення подальших планів розвитку.

Окрім того, важливу роль відіграє криптовалюта, на блокчейні якої відбувається запуск IDO. Більшість DeFi платформ функціонують на базі Ethereum, а найпопулярнішою біржею для IDO є Uniswap. Однак за останні місяці екосистеми таких токенів як Solana, Polkadot та Cardano стали користуватися популярністю.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

😿 Які недоліки має IDO?

Основна проблема для інвестора полягає в тому, що він самостійно повинен шукати інформацію про проєкт інвестування, на відміну від ІЕО, де платформа досліджує якість проєкту у межах підготовки до лістингу. Важливим застереженням для інвестора є також відсутність алгоритму контролю ціни активу.

Якщо токен стає популярним, то лише перші покупці зможуть придбати його за адекватною ціною. Саме тому при лістингу токену необхідно проводити певні маркетингові процедури задля запобігання дуже швидкому зниженню активності покупців. Це також підвищує ризик маніпуляцій. Трейдери можуть закупити певні об’єми токенів та очікувати активізації основної аудиторії, а згодом продати активи, заробивши на різниці та знищивши інвестиційну привабливість проєкту.

Також треба зазначити, що у відносній легкості лістингу криється основна проблема IDO — безпека. Попри велику популярність DeFi-протоколів, кількість кіберзлочинів та втрачених інвесторами коштів через IDO набагато більша за будь-яку іншу сферу цифрового інвестування. Це робить ринок децентралізованих фінансів більш доступним, але й небезпечним для капіталу інвестування.

Окрім того, як і будь-які операції на криптовалютних платформах, лістинг токену на децентралізованій біржі не дає гарантій на велику кількість інвестицій та зростання популярності токену. Тому при залученні фінансування через процедуру IDO треба враховувати великі ризики щодо можливої відсутності попиту та росту ціни активу.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

👻 Висновки

Незважаючи на ризики, розміщення токенів на децентралізованих платформах має великий попит через відносну легкість лістингу, а також потенційно великі інвестиційні здобутки. Це пов’язано зі стрімким розвитком блокчейнів криптовалют, які стають базисом для створення децентралізованих платформ та приваблюють рекордну кількість користувачів.

З 2020 року кількість фінансів, заблокованих в децентралізованих проєктах, зросла у 70 разів, а рекордна кількість інвестицій встановлює нові рекорди щомісяця. Судячи з того, що IDO стає дуже дієвим методом залучення коштів для DeFi проєктів, ця процедура може стати своєрідним стандартом. Однак варто зауважити, що США планують запровадити правове регулювання діяльності децентралізованих платформ, а тому дуже вірогідно, що алгоритми IDO незабаром будуть адаптуватися під нові реалії.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...