Реклама

🚀 Що таке ICO?

Čytaty latynkoju
🚀 Що таке ICO?
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 🚀 Що таке ICO?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

🤔 Що таке ICO?

Первинне розміщення монет або Initial coin offering (ICO) — це вид діяльності із залучення капіталу в середовище криптовалюти та блокчейну. Через торгові платформи ICO інвестори отримують унікальні криптовалютні токени в обмін на грошові інвестиції в бізнес. Це засіб краудфандингу через створення та продаж цифрового токена для фінансування розвитку проєкту.

Цей унікальний токен функціонує як грошова одиниця, яка надає інвесторам доступ до певних функцій проєкту, що керується компанією-емітентом. Ці токени унікальні, оскільки вони допомагають фінансувати проєкти програмного забезпечення з відкритим кодом, у які інакше було б важко інвестувати за допомогою традиційних структур.

Зростання популярності криптовалют впливає на поширеність ICO. У 2017 році за допомогою первинного розміщення монет було зібрано понад 7 мільярдів доларів. У 2018 році цей показник збільшився майже вдвічі.

💥 Типи первинного розміщення монет

Приватне ICO
У приватних первинних розміщеннях монет лише обмежена кількість інвесторів може брати участь у цьому процесі. Як правило, це тільки акредитовані інвестори (фінансові установи та особи з великим капіталом), і компанія може вибрати мінімальну суму інвестицій.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Публічні ICO
Публічні первинні розміщення монет — це форма краудфандингу, яка націлена на широку громадськість. Публічні ICO є демократизованою формою фінансування, оскільки інвестором може стати практично кожен. Однак через регуляторні проблеми приватні ICO стають більш життєздатним варіантом порівняно з публічними пропозиціями.

🐋 Як працює ICO?

Завдяки моделі збору коштів ICO стартапи можуть залучати капітал, випускаючи токени на блокчейні (список записів, захищених за допомогою криптографії), а потім розповсюджуючи їх в обмін на фінансовий внесок.

Ці токени можна передавати через мережу та торгувати ними на криптовалютних біржах, а також виконувати ряд різних дій, від надання власнику доступу до певної послуги до права на дивіденди компанії. Залежно від функції токени можуть бути класифіковані як токени-утиліти або токени безпеки.

Читайте також: 😎 Binance Smart Chain проти Ethereum: у чому різниця?

Утиліти, які ще називаються «токенами користувача» або «монетами програми», представляють майбутній доступ до продуктів або послуг компанії. Завдяки ним стартапи можуть залучати капітал для фінансування розвитку своїх блокчейн-проєктів в обмін на майбутній доступ користувачів до сервісу. Такі токени не призначені для стандартної інвестиції в акції компанії, і, якщо вони правильно структуровані, то це звільняє утиліти від законів, що регулюють цінні папери.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Створюючи токени-утиліти, стартап може продавати цифрові купони для послуги в розробці, подібно до того, як продавці приймають попередні замовлення на відеоігри, які можуть не вийти протягом кількох місяців. Одним із прикладів є проєкт «Filecoin», який зібрав 257 мільйонів доларів, продаючи токени, які надають користувачам доступ до його децентралізованої програми хмарного сховища.

Компанії, які пропонують утиліти, часто уникають використання терміну ICO і наддають перевагу таким термінам, як «генерація токенів» та «розповсюдження токенів», щоб запевнити, що вони не беруть участь у «інвестиційному» ICO.

На відміну від утилітів, якщо токен отримує свою вартість від зовнішнього, торгівельного активу або він може збільшитися в ціні завдяки зусиллям інших, то його класифікують як токен безпеки і він підпадатиме під дію федерального законодавства про цінні папери.

Недотримання цих правил може призвести до величезних штрафів і загрози зриву проекту. Тому важливо правильно класифікувати токени. Для токенів безпеки дозволяється широкий спектр застосувань, найперспективнішою є можливість представляти акції компанії.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

🥁 Кроки створення ICO

1. Визначення інвестиційних цілей
Кожне ICO починається з наміру компанії залучити капітал. Компанія визначає цілі для свого проєкту зі збору коштів та створює відповідні матеріали для потенційних інвесторів.

2. Створення токенів
Наступним кроком у процесі ICO є створення токенів. По суті, токени є представленням активу в блокчейні. Вони є взаємозамінними та обмінюваними. Їх не слід плутати з криптовалютами, оскільки токени є лише модифікаціями існуючих криптовалют.

Токени створюються за допомогою блокчейн-платформ. Процес створення відносно простий та швидкий, і полягає у створенні смарт-контракту для мінтингу токенів. Стандартом вважається токен ERC-20. Можна використати готові шаблони для смарт-контракту. Важливо також провести його тестування перед запуском. Для зручності можна створити веб-додаток, де буде інформація про проєкт та інвестиції.

3. Промоційна кампанія
Кампанії зазвичай проводяться в інтернеті, щоб досягти найширшого охоплення потенційних інвесторів. Однак зараз кілька великих онлайн-платформ, таких як Facebook (Meta) і Google, забороняють рекламу ICO.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

4. Первинне розміщення
Після створення токенів вони пропонуються інвесторам. Розміщення може бути структуроване в кілька етапів: наприклад, спочатку приватне розміщення, а потім публічне. Далі компанія може використати доходи від ICO для запуску продукту чи послуги, тоді як інвестори можуть розраховувати на використання придбаних токенів, щоб отримати вигоду від цього продукту/послуги, або чекати підвищення вартості токенів.

🕺 Висновок

Запровадження ICO справило значний вплив на процеси залучення капіталу. Однак регулюючі органи світу не були готові до впровадження нової моделі збору коштів.

Підходи до регулювання первинного розміщення монет відрізняються в різних країнах. Наприклад, уряди Китаю та Південної Кореї забороняють ICO. Багато європейських країн, а також Сполучені Штати та Канада працюють над розробкою спеціальних нормативних актів, які регулюють проведення ICO. Водночас вже є опубліковані керівні принципи, які регулюють ICO в ряді країн, включно з Австралією, Новою Зеландією, Гонконгом та ОАЕ.

Через нестачу регулювання, на яке наклався хайп у ЗМІ та висока прибутковість, багато проєктів ICO виявилися нежиттєздатними, або взагалі шахрайськими. Через це довіра до ICO значно зменшилася в останні роки. На арену вийшли схожі, але надійніші способи залучення коштів, як-от IDO та IEO. Про них розповідаємо докладніше у наступних статтях.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...