Реклама

😱 Я втратив крипту — як відновити доступ?

Чи можна повернути втрачені біткоїни? Редакція Na chasi / Crypto розбиралась, що робити в такому випадку.
Čytaty latynkoju
😱 Я втратив крипту — як відновити доступ?
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 😱 Я втратив крипту — як відновити доступ?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Чи можна повернути втрачені біткоїни? Редакція Na chasi / Crypto розбиралась, що робити в такому випадку.

Зберігати криптовалюти (а точніше, закриті ключі, до яких вони прив’язані) важко — особливо для тих новачків, які ще не є технічно підкованими для використання спеціальних гаманців чи створення зашифрованих резервних копій. Проте це не привід вдаватися до таких методів, як створення заміток у телефоні, чи запис ключа на папірчику — існує багато інших способів захистити (та, можливо, відновити) свою крипту.

Реально оцінити кількість втрачених криптовалют за весь час неможливо — тому доводиться задовольнятися лише приблизною статистикою. Згідно з дослідженням блокчейн-компанії Chainalysis, станом на 2017 кількість втрачених біткоїнів сягала 4 000 000. Особливість першої криптовалюти полягає у тому, що емісія Біткоїну є обмеженою — усього 21 млн монет. Це означає, що із кожною втратою монети загальний оборот монет на ринку зменшується, а ціна — підвищується.

Як можна втратити криптовалюту?

Не зважаючи на те, що біткоїн не існує фізично — тобто, його не можна залишити на вулиці чи викласти з кишені — все одно завжди існує ймовірність втратити цифрові гроші. Для початку ми розглянемо усі випадки, які призводять до втрати.

👛 Втрачені чи викинуті девайси

Окрім можливості зберігати біткоїни на біржах чи гаманцях, особливо поширеним способом раніше було використання фізичних пристроїв. До них належать жорсткі диски, материнська плата, відеокарти (які також широко використовуються для майнінгу). Ноутбук користувача може зламатися, материнська плата — перегоріти, і разом із тим втратити крипту.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Читайте також: 💼 10 порад, як формувати криптопортфоліо

📪 Відправка біткоїнів на неправильну адресу

Перед тим, як переказати криптовалюту на іншу адресу (яка є набагато складнішою за номер банківського рахунку) важливо десять разів переконатися у правильності адреси. Пам’ятайте — якщо ви надіслали біткоїни на чужу чи взагалі відсутню адресу, повернути їх неможливо. Саме так дуже часто втрачається криптовалюта.

🔐 Забуті приватні ключі

Закриті приватні ключі дають доступ до вашої криптовалюти. Дехто зберігає їх у програмних чи апаратних гаманцях, дехто записує на папірчиках, дехто просто запам’ятовує. Краще не ризикувати та зберігати ключі у надійному місці — втративши їх, ви втрачаєте і свої монети. Деякі люди можуть і спеціально знищити свої біткоїни, як це, імовірно, зробив Сатоші Накамото. Вважається, що розробник знищив свої закриті ключі до мільйона біткоїнів, які сам же і добув.

Вже трапляються і такі випадки, коли власник криптовалюти помирає — і в результаті його біткоїнами ніхто не розпоряджається. Саме тому зараз є актуальним питання включення у заповіти осіб, що матимуть право користуватися біткоїнами після смерті власника.

Чи можна повернути втрачені біткоїни?

Можливість відновити свій рахунок залежить від того, як саме ви втратили криптовалюту. Як розумієте, відновити крипту, яку ви зберігали «фізично», практично неможливо. Якщо ви володієте біткоїнами, то саме час переконатися у тому, що ви можете відновити до них доступ у разі втрати ключів. Зробити це можна наступними поширеними способами:

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

🧾 Додаткове шифрування

Для легкого відновлення доступу до втрачених ресурсів деякі біржі та гаманці пропонують встановити ще один «шар захисту». Гаманець TrustWallet допомагає відновити доступ до рахунку у випадку перевстановлення, видалення гаманця, придбання нового пристрою, або ж просто дублювання облікового запису на іншому пристрої. Для цього в налаштуваннях гаманця необхідно обрати функцію «Гаманці — «Я вже маю гаманець» — «Багатомонетний гаманець». Після цього TrustWallet запропонує ввести кодове речення з 12-ти слів.

Відновлення гаманця у TrustWallet

Відновлення гаманця у TrustWallet

Схожий алгоритм відновлення рахунку є й у гаманців Exodus. Для цього користувачу теж необхідно ввести кодове речення з 12-ти слів:

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Відновлення рахунку на Exodus

Якщо ви втрачаєте закритий ключ, третя сторона може з легкістю отримати доступ до вашої криптовалюти. Саме тому більшість гаманців — таких, як Ledger, Trezor, Exodus, Electrum, Samourai та Metamask — дозволяють очистити рахунок (до якого був прив’язаний втрачений ключ) та перевести усі активи на новий.

🤝 Функція «соціального відновлення»

Метод соціального відновлення дозволяє користувачу обрати «опікуна», який допоможе відновити доступ до рахунку у випадку загубленого паролю чи смерті основного власника. Це можуть бути найближчі родичі чи друзі, яких ви наділяєте правом розпоряджатися вашим рахунком у випадку втрати ключів та паролів.

Найбільш відомим застосунком із функцією соціального відновлення є Argent — Ethereum-гаманець, що пропонує обрати інших користувачів платформи (чи навіть свої інші рахунки) як “опікунів” для своїх біткоїнів. Застосунок також перевіряє особистість за номером телефону та електронною поштою для відновлення доступу до рахунку.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Цей метод широко критикується — хоча б за ймовірність того, що третя сторона може просто викрасти монети користувача, який йому довірився. Саме тому у мережі Ефіріуму запропонували ще один спосіб відновлення криптовалюти.

🤗 EIP алгоритм

У користувачів Ефіріуму є свій метод відновлення рахунку на випадок втрачених ключів. Протокол EIP дозволяє відновити доступ за допомогою секретної інформації, яка відома лише користувачу. Це може бути слово, фраза, або навіть відбиток пальця — схоже на алгоритм блокування смартфону. Таким чином ви можете точно переконатися у тому, що ніхто не привласнить ваші біткоїни.

✍️ Мультипідпис

Такий метод захисту рахунку був запропонований Самсоном Моу, керівником відділу безпеки у блокчейн-компанії Blockstream. Він пропонує створити акаунт із функцією мультипідпису — якщо, звісно, це дозволяє біржа чи гаманець. Мультипідпис дозволяє “розбити” закритий ключ доступу на декілька та передати його іншим користувачам, яким ви довіряєте. Мультипідписом зазвичай користуються бізнес-партнери зі спільним рахунком.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

😉 Інші способи

Деякі окремі платформи пропонують сторонні сервіси з підтримки безпеки криптовалютних гаманців. Наприклад, KeyBase — це програма, яка дозволяє пов’язувати профілі користувачів та їх закриті ключі доступу до крипти. Платформа підтримує Фейсбук, Твіттер, Reddit, GitHub і HackerNews, а серед криптовалют — Bitcoin, Zcash та Stellar. Ще одна платформа, Torus, дозволяє створювати гаманці Ethereum з прив’язкою до акаунтів Google та Facebook — таким чином, закриті ключі загубити не можна.

Отже, якщо ви раптом втратили ключ до свого рахунку — головне переконатися, що він не перейшов до третіх рук, які можуть скористатися вашими активами. Коли створюєте новий гаманець, захистіть свої ресурси всіма доступними способами — краще витратити трохи більше часу на реєстрацію, ніж втратити увесь рахунок.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...