Реклама

🖼 Гайд з NFT-маркетплейсів

Розповідаємо про найбільші та найвідоміші маркетплейси із підтримкою NFT, їхні плюси та мінуси.
Čytaty latynkoju
🖼 Гайд з NFT-маркетплейсів
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 🖼 Гайд з NFT-маркетплейсів
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Розповідаємо про найбільші та найвідоміші маркетплейси із підтримкою NFT, їхні плюси та мінуси.

Минулого разу ми розповіли про невзаємозамінні токени (NFT? Не котиками єдиними: Що таке NFT та де використовувати ці токени?), де вони застосовуються та які існують перспективи. Ви вже знаєте про те, що їх не можна обмінювати між собою, як гривневі купюри. Кожна монетка є унікальною і не підлягає рівноцінному обміну. Сьогодні ж поговоримо про майданчики, на яких можна придбати або продати невзаємозамінні токени.

? Як продавати та купляти NFT?

Невзаємозамінні токени дійсно мають потенціал — у лютому один колекціонер продав цифрову відеороботу за $6.6 млн, придбавши її за $67 000 кількома місяцями раніше. 1 000% профіту — непогано, еге ж?

Реальна можливість заробити гроші на NFT існує у сфері цифрового мистецтва та колекціонування. Однак зробити це можна і за допомогою спеціальних бірж, які займаються продажем і купівлею таких токенів.

??‍? Як працюють NFT маркетплейси?

NFT маркетплейси — це спеціальні криптовалютні біржі, де можна придбати будь-які невзаємозамінні токени. Наприклад, токенізованих кошенят можна купити не лише на самій платформі CryptoKitties, а і на інших спеціальних майданчиках. Для зручності усі невзаємозамінні токени збирають разом і пропонують функції з обміну, або купівлі-продажу. Найбільшими за обсягом ринку є наступні маркетплейси:

Кількість трейдерів*Обсяг ринку*Сфера
CryptoPunks131$14,7 млнКолекціонування
NBA Top Shot3 737$5,88 млнСпортивні ігри
OpenSea18 297$4,05 млнКолекціонування
Rarible1 463$1,41 млнКолекціонування
Sorare1 925$846,15 тис.Спортивні ігри, геймінг
Aavegotchi  343$337,91 тис.Колекціонування
Axie Infinity473$144,16 тис.Геймінг
AtomicMarket3 076$60,92 тис. Смарт контракт
Myth.Market366$4,79 тис.Колекціонування
Waxplorer315$4,1 тис.Будь-які NFT

Дані dappradar.com

Розглянемо найбільш популярні NFT-біржі

? CryptoPunks

Проєкт було створено червні 2017 року як платформу експериментального мистецтва. Зараз CryptoPunks налічує більше ніж 10 000 унікальних цифровізованих персонажів на блокчейні Ефіріума. Це незалежна платформа, на якій можна продати, купити, або влаштувати аукціон з продажу персонажів, жоден з яких не має собі подібних. У найбільших прихильників цієї платформи є спільний чат у Discord, де вони домовляються між собою про ціну «криптопанків».

До 2020 року токени CryptoPunks не були доступними на стандарті ERC721, на якому працюють майже усі невзаємозамінні токени Ефіріума. Причина цьому проста — криптопанки з’явилися набагато раніше за цей стандарт.

Криптопанки — токенізовані персонажі на блокчейні Ефіріуму

Таким чином, монети-криптопанки не можна було придбати на інших популярних маркетплейсах. Наразі програмне забезпечення монет перевели у стандарт ERC721, а це значить, що слід очікувати чергового приросту популярності піксельних шедеврів.

➕ Плюси: Це перша і найбільш надійна платформа для токенізації цифрового мистецтва. На відміну від інших схожих платформ, в CryptoPunks існує функція Bounties, де ви можете встановити ціну продажу для будь-якого рандомного персонажа.

➖ Мінуси: нединамічний ринок.

⛵️ OpenSea

OpenSea є одним із найбільших маркетплейсів і підтримує токени стандартів ERC721 та ERC1155. Платформа була заснована у 2017 році і пропонує зараз більше ніж 300 видів цифрових активів.

Там можна продати або придбати колекційні речі з таких відомих блокчейн-ігор як Sorare, Gods Unchained, Axie Infinity, та (куди ж без них?) CryptoKitties. Для того, щоб працювати на платформі, вам знадобиться будь-який блокчейн-гаманець (по типу MetaMask або ж Formatic).

? Гайд з NFT-маркетплейсів

Лоти з цифровим мистецтвом користувачів на OpenSea

➕ Плюси: OpenSea відома можливістю продавати цілі пакети невзаємозамінних токенів, тобто, декілька видів одночасно. За один раз можна продати/купити не більш ніж 15 різних токенів або предметів колекціонування.

➖ Мінуси: Необхідність встановлювати блокчейн-гаманець.

? NBA Top Shot

Це найбільша платформа для продажу відрізків відео зі спортивних ігор за NFT. Фактично, ви купляєте колекційні картки, які прив’язуються до права власності на спортивні відео.

Можна безкоштовно подивитися на Youtube відео про Леброна Джеймса — а можна «придбати» його за $208 000. Такі відео називаються на платформі «моментами» — вони токенізуються та продаються у вигляді предметів колекціонування.

Лоти NBA Top Shot

➕ Плюси: На платформі існує можливість отримати набір колекційних карток безкоштовно — якщо пощастить.

➖ Мінуси: Платформа продає «моменти» переважно в пакетах — базових та ексклюзивних. Усе відбувається у формі аукціону. Також токени NBA Top Shot не торгуються на інших біржах, а заробити на них набагато важче.

? Axie Infinity

Існує ціла NFT-платформа і для геймерів! Axie Infinity пропонує лістинг з невзаємозамінними токенами із домашніми тваринками — майже як CryptoKitties, тільки з набагато більшим вибором. Це не просто маркетплейс, а й повноцінна гра (до речі, найпопулярніша у мережі Ефіріума). У 2020 році на сайті було більше ніж 10 000 активних учасників за місяць, повідомляє CoinDesk.

Також Axie є першою мобільною грою на блокчейні. Під час такої гри користувачі заробляють токени SLP, які потім можна продати на Uniswap. Суть гри полягає у створенні армії тваринок, які змагаються одна проти одної.

Гра Axie Infinity

➕ Плюси: Простота у користуванні і дуууже милі персонажі:)

➖ Мінуси: Дорогі тваринки. Для того, щоб розпочати гру, вам потрібно зібрати “команду” хоча б з трьох. Найдешевші коштують приблизно 20 доларів — можете уявити, скільки вам потрібно витратити ще до початку гри.

? Decentraland

Безумовною перевагою Decentraland є те, що, на відміну від деяких інших блокчейн-мереж, якими де-факто володіють розробники, на цій платформі власниками сайту та мережі є самі користувачі. Ця гра є віртуальний Всесвіт, де можна створювати власні будинки та персонажів — і все це за допомогою NFT-токенів. Майже як Майнкрафт! Тут користувачі оперують монетами MANA та LAND, які є форками від блокчейну Ефіріуму.

Всесвіт Decentraland

➕ Плюси: Цікавий маркетплейс, гейміфікація заробітку.

➖ Мінуси: Поки що низька якість віртуального всесвіту. Заробити на грі також дуже важко.

? Rarible

Одним із найважливіших маркетплейсів NFT є Rarible. Ця платформа з відкритим вихідним кодом дозволяє користувачам створювати та продавати цифрові предмети колекціонування. Як і будь-яка інша DEX-біржа, Rarible є лише посередником для взаємодії покупця та продавця невзаємозамінних токенів.

Наразі Rarible є одним із найбільш популярних маркетплейсів з більш ніж 29 000 унікальних користувачів за минулий рік та торговим об’ємом у $24 млн (майже 665 млн грн). Чому платформа є такою популярною? Відповідь — це перший децентралізований проєкт, що дозволив будь-якому митцю легко цифровізувати право на власність своїх робіт.

Маркетплейс аукціону на Rarible

Платформа також має власні нативні utility-токени RARI. Тобто, вони дозволяють брати участь в прийнятті рішень у мережі та голосувати за цифрове мистецтво, представлене на платформі. У «запасі» Rarible є 25 000 000 нативних токенів.

➕ Плюси: Платформа дозволяє створювати власні токени, має зручний інтерфейс, пропонує P2P торги.

➖ Мінуси: токени RARI не можна придбати прямо з маркетплейсу Rarible. Замість цього, учасники беруть участь в ейрдропах (airdrop — безкоштовна роздача токенів), або майнінгах ліквідності (стратегія стимулювання купівлі та продажу торгових пар за певне винагородження).

?? Sorare

Sorare — ще одна «спортивна» платформа, яка пропонує криптовалюту NFT. Вона була створена у 2019 році на блокчейні Ефіріуму. Проєкт позиціонується як фентезі-гра у футбол та маркетплейс для колекціонування спортивних карток. Кожна із цих карток містить зображення футболіста певної ліги, які офіційно співпрацюють із Sorare. Серед них — клуб Ювентус, Paris Saint-Germain F.C., Атлетіко, а також ліги окремих країн.

Для гри вам потрібно «зібрати» команду із гравців на карточках. Кількість карток не лімітується. Однак кожного грального сезону випускається по 100 рідкісних, 10 супер рідкісних, та одна унікальна. Різняться не тільки картки, але й матчі за рівнем складності, їх існує чотири види: для новачків (яких можна зіграти лише вісім), міжнародні, регіональні та особливі (правила для яких міняються кожного тижня). Кожен цей рівень має певні вимоги до «гравців», яких ви будете використовувати у матчі.

Вибір гравців у Sorare

Ця платформа створена для справжніх цінителів спортивних ігор — її основна мета полягає у створенні розважального контенту. Тим не менш, на Sorare можна і заробити, купуючи дешевші NFT та продаючи за більшу ціну.

➕ Плюси: Sorare — це перша гра із візуалізацією футбольних гравців та ліг.

➖ Мінуси: Даний маркетплейс орієнтований скоріше на процес гри, аніж на купівлю та продаж активів.

? Aavegotchi

Aavegotchi — це ще один ігровий маркетплейс, який продає криптовалютні предмети колекціонування на екосистемі Aave. Він суміщає у собі дві характеристики — по-перше, створення та продаж NFT-криптовалюти, а по-друге, Aavegotchi є DeFi-проєктом, тобто, усі фінансові операції з купівлі-продажу здійснюються за допомогою смарт-контрактів у мережі Ефіріуму.

Проєкт було анонсовано розробниками коду Aave у 2018 році, а запустився він тільки у 2018 році. Utility-токеном Aavegotchi є монета із тікером GHST, за неї можна придбати портали, одяг, та елементи персонажів — маленьких піксельних привидів. Виглядають вони так:

Піксельні привиди Aavegotchi

Ці маленькі персонажі допомагають вам заробляти відсотки за рахунок утримання ваших активів на рахунку, а також, звичайно, за рахунок взаємодії із їхнім «Всесвітом» Aavegotchi. Кожен привид має власні характеристики у певному наборі параметрів, а також власний рівень «рідкісності». Коли ви тільки починаєте гру, цей рівень є мінімальним. «Нарощувати» рідкісність ви зможете за допомогою додавання нових елементів зовнішності свого привида, а також прокачуючи його рівень у міні-іграх.

➕ Плюси: Децентралізованість фінансових операцій є першим та головним аргументом на користь Aavegotchi. Також ви зможете продати свого «привидного» улюбленця на інших маркетплейсах — наприклад, OpenSea.

➖ Мінуси: Для придбання одного привида доведеться для початку придбати портал Aavegotchi.

 ? Які існують інші платформи?

AtomicMarket / AtomicAssets

Тут ви не знайдете ні віртуальні ігри, ані «привидні» предмети колекціонування. AtomicMarket — це стандарт та смарт-контракт для NFT-бірж. Він інтегрований у AtomicHub — більшу платформу, на якій можна виставляти та продавати на аукціоні свої колекційні картки у розділі AtomicAssets. Звичайно, не так оригінально, зате AtomicMarket пропонує простий та зручний інтерфейс!

Myth.Market

Myth.Market — це маркетплейс із продажу п’ятьох серій колекційних карток, включаючи Garbage Pail Kids, GoPepe (так-так, та сама жабка!), Heroes, KOGS, та Shatner. Платформа базується на блокчейні WAX — тому самому, що і Atomic.

Waxplorer

Waxplorer, або з недавнього часу NFTHive, також є частиною екосистеми Wax. Це аналітична платформа, що збирає дані про усі види NFT, зокрема прайси та рейтинг колекціонерів.

Існують платформи, які продають криптомистецтво, створене відомими діячами — як-от співачка Граймс або Кріс Торес. Такі платформи як Nifty Gateway, Super Rare та Foundation пропонують 10% гонорару від майбутнього продажу цифрових робіт.

При цьому, деякі NFT-маркетплейси працюють виключно із «ексклюзивними» користувачами. У той час як Nifty Gateway намагається залучити якомога більше користувачів до свого сервісу, Zora працює лише за принципом invite-only: тобто, користувачів запрошують.

Існують і геть нішеві платформи, як-от Valuables. Цей маркетплейс дозволяє користувачам токенізувати свої твіти, а потім продавати права на них у вигляді NFT. Схожою на проєкт криптокошенят є Looking Glass Factory — платформа, де можна створювати свої цифрові голограми (3D-зображення) і також продавати як токени. Знайшлися б охочі!

? Висновок

Популярність невзаємозамінних токенів ростиме з появою інноваційних застосунків для цифровізації мистецтва, прав власності, предметів колекціонування або просто для розваги. Сьогодні ми розглянули якщо не усі, то принаймні більшість NFT-маркетплейсів.

Індустрія продовжує розвиватися, і вже зараз ми бачимо купу перспективних проєктів. Тим не менш, криптоспільнота ще в очікуванні технології, яка б дозволила обмінюватися усіма існуючими монетами NFT між різними блокчейнами та платформами. А поки що колекціонуйте спортивні відео та заводьте криптотваринок!

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...