Реклама

😻 Не котиками єдиними: Що таке NFT та де використовувати ці токени?

Розповідаємо про історію створення, сфери застосування та потенціал NFT-токенів. Спойлер: криптокотики – це лише початок.
Čytaty latynkoju
😻 Не котиками єдиними: Що таке NFT та де використовувати ці токени?
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 😻 Не котиками єдиними: Що таке NFT та де використовувати ці токени?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Розповідаємо про історію створення, сфери застосування та потенціал NFT-токенів. Спойлер: криптокотики – це лише початок.

Умовно криптовалюти можна поділити на дві групи — fungible tokens (взаємозамінні токени) та non-fungible tokens (невзаємозамінні). Переваги взаємозамінних монет, таких як Біткоїн та Ефіріум? Розумний Ефір: розбираємось, що таке Ефіріум, є очевидними — ціна кожної з них є чітко визначеною, вона варіюється в залежності від попиту та пропозиції на ринку, їх також можна обмінювати між собою. За 20 біткоїнів можна придбати таких же 20 BTC. Одна монета з тікером ETH прирівнюється до такої ж монети ETH. Сьогодні ми розберемося у тому, який сенс у використанні іншого типу криптовалют — невзаємозамінних.

Що таке NFT-токени. Історія

NFT-токени (non-fungible tokens, укр. невзаємозамінні токени) — це спеціальна категорія повністю унікальних криптовалют. Їх не можна обмінювати одну на іншу, як, наприклад, купюру номіналом 20 гривень на таку ж саму купюру. Тобто, кожна монетка NFT-токенів є абсолютно унікальною. Така криптовалюта також є обмеженою у своєму випуску, і тому часто використовується для колекціонування так званих «криптовалютних предметів».

Невзаємозамінні токени можуть бути як токенізованою версією реальних ресурсів (наприклад, витвору мистецтва), так і повністю цифровим продуктом. Оскільки токени NFT не можна обмінювати між собою, їх часто використовують для підтвердження прав на власність та для доказу справжності певного активу.

Як же з’явилася ідея створити невзаємозамінні монети?

Першими аналогами NFT-токенів були так звані «кольорові монети» (англ. Colored Coins). Це малі номінали біткоїна (як ви пам’ятаєте, придбати можна як цілий BTC, так і половину чи соту частину). Такі маленькі частини вимірюються в сатоші — це найменша неподільна частинка біткоїна. Як ви вже, можливо, здогадалися, назвали її на честь розробника Біткоїна, Сатоші Накамото. Один Сатоші прирівнюється до 0.00000001 BTC (або ж 0.015₴). Наприклад, представники певної компанії домовляються, що за 100 сатоші можна придбати 100 акцій компанії. «Кольорові монети» — це цифрове вираження реальних активів у криптовалюті.

Недолік «кольорових монет» полягав у тому, що у них були надто обмежені можливості. Але вони заклали фундамент для наступних розробок, таких, як Counterparty. Проєкт створили у 2014 році, він передбачав перетворення різних активів у форму токена, у тому ж числі і нативну криптовалюту із тікером XCP. З 2016 року Counterparty почали співпрацювати із відомими картковими іграми, такими як Force of Will.

Як меми сприяли розробці алгоритму

Відносно прості алгоритми токенізації дали поштовх до нових експериментів із невзаємозамінними монетами. Токенізація мемів була лише питанням часу. Приблизно у 2016 році на тій же платформі Counterparty користувачі почали токенізувати меми як рідкісні активи.

Наприклад — меми з жабкою Пепе. На честь персонажа навіть створили спеціальну категорію “Rare Pepe Meme Directory” (укр. “Каталог Рідкісних Мемів з Пепе”). Анонсували цілу платформу Peperium, де можна буде створювати власні меми та токенізовані колекційні картки. Саме “рідкісність” певних зображень і дала поштовх створенню концепції невзаємозамінності. Наступним кроком стала платформа Cryptopunks, присвячена створенню унікальних персонажів.

Rare Pepe Meme Directory

Скріншот з платформи Rare Pepe Meme Directory

Наразі найбільш розповсюдженою базою для випуску NFT токенів є блокчейн Ефіріуму, тобто, стандарт ERC-721. Запускають токени і на удосконаленому протоколі ERC-1155 — він дозволяє одночасно створювати як класичну, так і невзаємозамінну криптовалюту.

Чому вони отримують популярність зараз?

Першою сферою широкого застосування NFT-токенів стали онлайн-ігри. Справжню революцію для блокчейну у 2017 році влаштували «криптокотики». Проєкт CryptoKitties — це гра, в якій кожен може створити своє унікальне кошеня — аналог NF-токену. Саме завдяки тваринкам NF-токени і стали популярними.

Після шаленого успіху розробники створили безліч дочірніх сервісів, пов’язаних із котиками. Серед них — KittyHats (сервіс із одягом та аксесуарами для вихованців), KotoWars (змагання з іншими гравцями), Kittyhelper.co (статистична платформа з профілями гравців) та NBA Top Shot (колаборація з Національною баскетбольною асоціацією).

Такий вигляд мають криптокотики, створені різними гравцями

Суть гри полягає у тому, що гравці можуть створювати, обмінюватися, та розмножувати віртуальних котиків. Кожна тваринка є унікальною — вона має свою породу, вік та колір шерстки. Токенізованих котиків не можна ділити і купляти, наприклад, половину чи одну соту (на відміну від біткоїнів). Ціна кожного котика також може бути різною.

Популярність NFT-токенів також зумовлена тим, що вони надають можливості для заробітку — тих же криптокотиків можна продати. За даними Weiss Crypto Ratings, найдорожче невзаємозамінне кошеня коштувало $172 000 (4 789 333₴). Чи віддали б ви стільки за криптовалютну тваринку?

До речі, саме завдяки цій грі мережа Ефіріуму встановила другий історичний максимум у кількості транзакцій. 2018 рік — саме на цей період припадає найбільша популярність котиків

Застосування NFT-токенів

Згідно зі звітом Nonfungible.com, станом на 16 лютого 2021 року NFT на ринку криптовалют розподіляються наступним чином:

На той момент ринкова капіталізація усіх NFT-токенів складала $338 035 012, або майже 9,5 мільярдів грн. Найбільш популярною сферою використання невзаємозамінних токенів є віртуальні світи та ігри. Здається, з самого початку NFT розробляли не для фінансової сфери, а саме для прихильників цифрового всесвіту, де можна створювати власних персонажів з унікальною зовнішністю, ім’ям та характеристиками. Такими проєктами є, звичайно, CrytoKitties, Decentraland, Sorare, My Crypto Heroes, Gods Unchained та інші.

Невзаємозамінні токени можуть застосовуватися у сфері мистецтва — переважно на аукціонах чи виставках, де можна придбати роботу. Цей тренд використання цифрових алгоритмів у мистецтві отримав назву digital art. Саме так зробив навіть автор мультиплікаційного серіалу “Рік і Морті” Джастін Ройланд. Свою першу колекцію криптоарту Ройланд продав на аукціоні Nifty Gateway у вигляді NFT-токенів. Всього картин було шістнадцять, і кожна монетка містила ідентифікаційну інформацію про витвір мистецтва.

Один з арт-об’єктів Ройланда, проданих на аукціоні

Non-fungible tokens почали широко застосовуватися і у сфері шоу-бізнесу як засіб для залучення аудиторії. Канадський актор Вільям Шатнер, відомий своєю роллю капітана Кірка зі Стартреку, випустив 90 000 токенізованих карток із різними зображеннями себе. Cointelegraph також повідомляли про те, що Періс Хілтон продала цифрову версію свого малюнку домашнього улюбленця за $17 000 в Ефіріумі. А ось інший проєкт Sorare використовує образи відомих спортсменів для своїх токенізованих карток.

Створення унікального доменного імені є запорукою будь-якої успішної медіакампанії. З цим NF-токени також можуть допомогти. Пов’язання домену з NFT створює незмінну історію для цілей відстеження. Це також полегшує купівлю, продаж та торгівлю доменом — без посередників. Крім того, домени NFT можуть легко підключатися до інших систем NFT.

Де ще можна застосовувати NFT-токени?

У майбутньому варіантів для застосування NF-токенів існуватиме ще більше. Технологія невзаємозамінних токенів може знадобитися будь-де для попередження шахрайства, чітингу та підробки. Наприклад, у системі освіти махінації із підробкою дипломів викриваються не завжди, у той час як токенізація документів може відображати необхідну інформацію у блокчейні. Це може бути корисним рішенням для вишів, які зможуть випускати власні NFT-токени та закріпляти за ними ідентифікаційні дані.

Те ж саме стосується і ланцюгів постачання. Наприклад, проєкт Centrifuge вже експериментує із переведенням документів (основні дані про компанію, інвойси) у метадані та блокчейн. Кваліфікації, ліцензії та особисті документи також можна токенізувати. Хоча на данному етапі подібних проєктів ще дуже мало, зберігати цифрові копії усіх сертифікатів та активів може виявитися значно зручніше, ніж на папері. Використання NFT в мистецтві та правах на власність також буде поширюватися задля захисту від підробки та шахрайства.

Найбільш відомі проєкти

Звичайно, найбільш відомим NFT-винаходом поки що є CryptoKitties, але на криптотваринках подібні проєкти не закінчуються. Схожим застосунком є CryptoCelebrities — блокчейн-гра, де потрібно купляти смарт-контракти зі знаменитостями. При цьому платформа позиціонується скоріше як трейдингова система з акціями, що прив’язуються до знаменитостей, як-от Майлі Сайрус, Адель, Снуп Догг, та навіть Сатоші Накамото.

Decentraland це віртуальна реальність, у якій можна створювати своїх персонажів, колекційні предмети, а також брати участь у голосуваннях за допомогою NFT-токенів. Кожен аватар має свій паспорт із набором характеристик та унікальне ім’я. У грі використовуються два види токенів — взаємозамінні (MANA) та невзаємозамінні (LAND). Останні є унікальними токенами, що базуються на смарт-контрактах блокчейну Ефіріуму та підтверджують факт власності гравців у Всесвіті Decentraland.

NFT-токени вже також використовуються багатьма відомими компаніями. Наприклад, Samsung запустили спеціальний цифровий гаманець Enjin, у якому можна зберігати як і звичайну криптовалюту, так і невзаємозамінну. Nike токенізували власну серію кросівок — за допомогою токенів NFT можна обмінюватися моделями, продавати їх, або купувати за монетки справжнє взуття. Запровадити NFT-токени планує і франшиза Formula 1 для своєї блокчейн-гри Delta Time — там гравці зможуть створювати власні колекції монет. Кожен токен відповідатиме певній машині, водію, чи компонентам.

Інтерфейс Delta Time від Formula 1

Як і у випадку з Dogecoin, існують мемні NFT. Один з останніх — проєкт від Topps Digital, в рамках якого було представлено 18 невзаємозамінних карток. На них міститься зображення Берні Сандерса в рукавичках — фото із сенатором на інавгурації Джо Байдена, що швидко поширилося у мережі. Сама ж компанія Topps Digital займається розробкою предметів колекціонування. У серії із Сандерсом, сенатора зображують у трьох “ситуаціях” — під водою, у космосі, або у битві з марсіанами.

Які перспективи?

З розвитком індустрії розробники будуть вдосконалювати стандарт токенів ERC-721 і пропонувати підприємцям більшу гнучкість, зокрема за допомогою протоколу ERC-1155. До того ж, нові криптовалютні предмети колекціонування вже доступні не тільки на блокчейні Ефіріуму. Блокчейн Binance Smart Chain також пропонує можливості для запуску унікальних невзаємозамінних токенів на протоколах BEP-721 та BEP-1155.

Комісії в мережі Ethereum досягають рекордних значень, що ускладнює художникам процес випуску NFT на ERC20, але тут стає у нагоді Binance  Smar tChain (BSC), де комісії розміром усього декількох центів. Сама біржа Binance докладає великих зусиль для освіти та заохочення використання саме її блокчейну для створення BSC. Наприклад, дарують 1910 лімітованих NFT на BinanceSmartChain.

Більше про BinanceSmartChain та реалізацію NFT на цьому блокчейні читайте вже незабаром у наших нових матеріалах.

NFT вже розширили використання блокчейну у бізнес-секторах далеко за межі фінансів, одночасно приваблюючи різноманітну аудиторію: геймерів, художників, споживачів розкоші та любителів цифрових котів.

Незважаючи на те, що сфера унікальних токенів почала розвиватися ще у 2012 році, у 2021-му інноваціям є куди рухатись. Поки що розуміння переваг цього типу криптовалют є досить розмитим, це потребує часу. Тим не менш, у перспективі компанії та індивідуальні користувачі рано чи пізно застосовуватимуть NFT-токени все більше.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...