Реклама

Літнє криптостояння — ринок криптовалют за I півріччя 2018-го

Від редакції: Керівник компанії Worldcore ділиться спостереженнями щодо літнього спаду на ринку криптовалют та подальших очікувань трейдерів
Čytaty latynkoju
Літнє криптостояння — ринок криптовалют за I півріччя 2018-го
  1. Головна
  2. Крипто
  3. Літнє криптостояння — ринок криптовалют за I півріччя 2018-го
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Від редакції: Керівник компанії Worldcore ділиться спостереженнями щодо літнього спаду на ринку криптовалют та подальших очікувань трейдерів

Кілька тижнів тому біткоїн відновив річні мінімуми, впавши нижче $5,8 тис на великих біржах. Скептики оновлюють пости, Джон МакАфі, поглядаючи донизу, нервує. Тим часом експерти міжнародної платіжної компанії і біржі Worldcore коротко розповідають основне про те, що відбувається на ринку криптовалют.

«Акелла промахнувся»

Переважна більшість прогнозів щодо ціни біткоїну, котрі прозвучали у I кварталі 2018 року, виявилися помилковими. Спад криптовалютного ринку виявився тривалішим та глибшим, ніж здавалося півроку тому. Ціна найвідомішої криптовалюти впала більш ніж втричі, допоки інші значущі криптовалюти втрачають в ціні у 5-7 разів порівняно з минулими котируваннями. Спад ринку варто порівнювати хіба що з глобальним спадом 2013-2015 років.

Глобальною відмінністю спаду 2018 року від попередніх є слабка зміна індексу домінування біткоїну при тривалому падінні капіталізації криптовалютного ринку.

У нещодавньому дослідженні ринку альтернативних криптовалют Worldcore (токен WRC) наводяться показники падіння біткоїна на 10% за 2014 рік (з 88% до 78%), в той час як за I півріччя 2018 року індекс, навпаки, несуттєво підріс (з 38,6% до 41,6%) при порівнянному збільшенні кількості криптовалют. Різниця в поведінці індексу домінування показує зміцнення позиції біткоїну як «цифрового золота» цього ринку. При загальному розмитті частки біткоїну на крипторинку за рахунок появи нових, перспективних монет і токенів, основний обсяг торгівлі йде саме через пари з BTC. Ми це бачимо в першу чергу на нашій біржі Worldcore.

Рис. 1. Візуалізація падіння біткоїну у різні періоди (за даними біржі биржа Bitstamp (BTC/USD) та ресурсу Howmuch.net)

Рис. 1. Візуалізація падіння біткоїну у різні періоди (за даними біржі биржа Bitstamp (BTC/USD) та ресурсу Howmuch.net)

Конкуренція очікувань

Прогнози щодо подальшого поводження криптовалютного ринку сильно відрізняються один від одного і залежать від ангажованості експертів і кількості інвестованих в цей ринок коштів. Біржові гравці сподіваються на краще і розповідають про те, скільки вони зароблять до кінця 2018 року. Скептики, які бачили вже не одну ринкову «бульбашку», стверджують, що ринок вже ніколи не повернеться на колишній рівень. Загальна думка ж говорить про те, що спад носить глобальний характер, а передумов до стрімкого зростання рівня листопада 2017 — січня 2018 років поки не спостерігається.

У нещодавній публікації іменитої Fundstrat Global Advisors стосовно пробиття в червні 2018-го нижнього рівня квітневої ціни біткоїна йдеться про подальший рух ціни вниз в короткостроковій перспективі, а після — про можливий підйом до $25 тис до кінця поточного року. До цього засновник компанії Том Лі заявляв, що постійно зростати у біткоїна немає причини, і його видимий рух — це втрата 25% вартості 355 днів в році з 2010 року, так що хвилюватися нема про що.

Читайте також: «Весела ферма» — як працюють китайські майнери

Коли говорять про прогнози щодо ціни біткоїну, то автоматично мають на увазі весь криптовалютний ринок. Рух альткоїнів чіпко пов’язаний з основною валютою. Природно, хороші новини про будь-які технічні чи маркетингові події, пов’язані з альтернативними криптовалютами, піднімають курс. Але на «ведмежому» ринку це — локальні тренди, курси все одно повертаються на колишній рівень. Порівняйте, наприклад, зростання вартості ETH навесні 2017 року і зростання вартості EOS місяць тому.

Що буде далі з альткоїнами

Альтернативні криптовалюти за відсутності новин наприкінці весни — на початку літа слідували за біткоїном. Але за рахунок глобальних івентів — запуску мейннетів EOS (плюс зупинка), Tezos v2, Lisk, Sonm, Oyster, Aion, Nebulas, а також величезної кількості конференцій розробників і маркетологів та інших новинарних приводів, — волатильність ринку зберігалася високою. При збереженні капіталізації ринку відбувався перетік активів з однієї криптовалюти до іншої. Попри велику активність учасників криптоіндустріі, як і раніше не відбувається зміни тренду на висхідний. Можна виділити декілька причин, чому це відбувається.

Причини спадних процесів на крипторинках

Перша причина — очікування учасників ринку щодо криптовалютної «бульбашки», яка має «здутися». Ніхто не хоче заходити на ринок, що падає — і знаходити «друге дно». Всі чекають зовсім глобального низу ціни біткоїну, щоби напевно «відскочити» від неї і полетіти вгору. Зміна тренда в такому випадку — виключно біржова спекуляція. «Бики» зачаїлися і чекають, як одним ривком підняти «ведмедів» на роги.

Друга причина — глобальна криза довіри. В іншому дослідженні компанії Worldcore йдеться про частку скам-проектів серед усіх ICO протягом 2017-2018 років — від 59% до 81% за різними оцінками. В таких умовах вхід капіталу на ринок можна порівняти з його втратою в 2/3 випадків. Це відразу є стоп-фактором для будь-яких інвестицій до тих пір, поки не будуть розроблені системи оцінки проектів і команд, а також системи притягнення до відповідальності недобросовісних розробників.

Читайте також: ICO — що це таке і як це пов’язане з криптовалютами

Третя причина, що безпосередньо примикає до другої, — невизначеність правового статусу проектів, до яких прив’язані криптовалюти. ICO поки ще в багатьох країнах є юридично невизначеною дією, яка часто не потрапляє під дію регуляторів. Відтак фінансовий регулятор у цих країнах прирівнює купівлю токенов до передачі грошей в борг з незрозумілим терміном повернення і неясною прибутковістю, яка залежить виключно від настрою і успіху проектної команди. Не дивно, що під час відсутності впливу краудфандерів на кінцевий продукт, неможливості прорахувати компетенції команди, кількість в декілька тисяч токенів, що їх випускають альтернативні криптовалюти — це стеля поточної інвестиційної привабливості крипторинку. Він не йде у порівняння з ринком звичайних акцій.

Літні тренди 2018 року такі:

  • консолідація учасників навколо збільшення прозорості ринку,
  • тестування різних підходів до інфраструктури блокчейна — EOS, Tezos, Nebulas, Casper Ethereum, Ethereum Classic,
  • якісь серйозні зміни в ринковій позиції малоймовірні, всі чекають осені.

Історично всі зростання на ринку пов’язані з кінцем року, так що влітку можна відпочити і визначити для себе найбільш перспективний об’єкт інвестицій.

Share
Написати коментар
loading...