Реклама

Як зміниться прийом платежів у найближчі роки

Від редакції: У 2017-му відбулася справжня революція у сфері fintech, спричинена, зростанням криптовалютних активів. Саму ж технологію blockchain почали активно використовувати як метод оптимізації, переосмислення і реформи різних фінансових процесів. Як усе це змінить (або вже змінює) платіжні операції?
Čytaty latynkoju
Як зміниться прийом платежів у найближчі роки
  1. Головна
  2. Крипто
  3. Як зміниться прийом платежів у найближчі роки
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Від редакції: У 2017-му відбулася справжня революція у сфері fintech, спричинена, зростанням криптовалютних активів. Саму ж технологію blockchain почали активно використовувати як метод оптимізації, переосмислення і реформи різних фінансових процесів. Як усе це змінить (або вже змінює) платіжні операції?

Вже довгий час Bitcoin і Ethereum не виходять із новинних стрічок профільних ЗМІ (та й непрофільних теж — тільки ледачий не писав про «крипту»). «Пристрасті за блокчейном» продовжують бути темами дня / тижня / місяця. Тож світове фінтех-ком’юніті уважно спостерігає, як цей фактор і його похідні впливають на прийом платежів.

У яких саме питаннях цей вплив буде найбільш істотним? Можна виділити 5 основних трендів, які так чи інакше вплинуть на методи і способи прийому платежів.

Про регулятивну політику з боку держав щодо криптовалют

«Фінмоніторинги» Німеччини і Швейцарії вже скоро зможуть регулювати ринок криптовалют. Причини ті ж самі: криптовалюти популярні, ростуть (і періодично падають) у ціні. Однак невизначеність цінових змін, яку не можна пояснити ринковими законами, не може існувати довго без належного контролю. І розмови про це ведуться не тільки в кабінетах, а й у публічній сфері.

Наприклад, голова МВФ Крістін Лагард назвала держрегулювання ринку криптовалют «неминучим». Політику боротьби з чорними і сірими операціями «крипти» вже більше року веде Комісія з цінних паперів та ФБР. Це не просто декларативне «ми не сидимо склавши руки». Триває робота над створенням комплексної методології контролю фінансового ринку, сама ідея якого — цьому контролю не піддаватися. Завдання складне, але здійсненне.

Боротьба за клієнтів з «покоління Z»

Нещодавно побачила дуже цікаву статистику про «покоління Z». Тобто про тих, кого ми звикли сприймати як дітей, адже їх «обчислення» починається з 1996 року. Тим часом, найстаршому «типовому представнику» вже 21 рік. Це — молодий спеціаліст, тільки з університету, нерідко з роботою і вже точно з крайньою залученістю у використання сучасних девайсів. Не буду переповідати теорію поколінь, але матеріал зводитися до того, що до 2020 року «покоління Z» становитиме понад 40% споживачів США.

Фінансові інститути (в першу чергу — банки) вже починають мати справу з поколінням, яке не застало життя без Google та інтернету. Тож не дивно, що fintech у цьому процвітає — деякі стартапи і створені «зетами» або ж «мілленіалами». Головне, що потрібно враховувати при контакті з такою аудиторією — user experience comes first.

UI / UX дизайн вашого продукту повинен подобається не вам, а тим, хто буде оплачувати товари і послуги з його допомогою. Позитивний клієнтський досвід на всіх етапах покупки / оплати / переказу, зрозумілість, простота і поліваріативність — ось що стає конкурентною перевагою для бізнесу. Чим простіший платіж, чим «м’якше» він проходить — тим краще.

Про платежі зі смартфона

Мобільні платежі стали надзвичайно популярними, і особливо сильно це помітно на ринках, де розвиваються 3G- і 4G мережі зв’язку. Як тільки оператори дають більш-менш стабільне покриття у великих містах, рітейлери відзначають не тільки зростання продажів смартфонів, але і зростання кількості користувачів, які здійснюють покупки з девайсів. Україна нещодавно пережила впровадження 3G (правда, не вся і не до кінця), тому ви могли простежити і відчуити на собі позитивні зміни.

І ми знову повертаємося до питання зручності процесу оплати для користувача, без якого перевести клієнта з десктопу в додаток / мобільну версію буде дуже складно. Тут лідерство візьмуть платіжні рішення, заточені під миттєву оплату — на кшталт Masterpass, який у нас вже інтегрували digital-лідери: від заправок до платіжних сервісів (включаючи LeoGaming). Практично всі підвищили конверсію у мобільному сегменті.

Про P2P-переказ криптовалют

Поки сучасні «великі» криптовалюти роблять спроби бути надійним методом одноразових розрахунків за рахунок нестабільного курсу (словом «купуй-продавай»), не так давно анонсовані stablecoins заходять з іншого боку, беручи за основу стабільність курсу. Використовуючи складні економічні моделі для управління попитом і пропозицією або шляхом підживлення своїх токенів реальною валютою, вони створюють платформи з високим ступенем довіри.

«Трастовість» неминуче призведе до переходу від одноразових до регулярних виплат і до мас-пейменту. З усіма перевагами швидкості і захищеності, які пропонують криптовалюти, поява сервісів P2P-переказів і виплат на Bitcoin і Ethereum майже неминуча.

Криптовалюта як платіжний метод для рітейлу

Загальний обсяг ринку Bitcoin та Ethereum — близько $500 млрд. Багато, але не масово, тому що можливості використання криптовалют у тому ж рітейлі поки на зародковій стадії. І мова не тільки про Україну, якщо що. Мерчанти по всьому світу охочіше інтегрують той же Masterpass чи більш локальні платформи цифрових гаманців, в першу чергу тому що для них є зрозуміла універсальна техдокументація. Blockchain необхідних інструментів і платіжної інфраструктури не має. Поки не має.

Чули про OPEN Platform? Це стартап з Кремнієвої Долини, який розробляє універсальний API для інтеграції blockchain у додатки. Згідно з задумом і White Paper, девелопери зможуть використовувати універсальну платформу API OPEN у своїх додатках і відразу ж приймати платежі та проводити інші операції з «криптою». По суті, це те саме «коробкове рішення», на яке багато хто так чекає.

До слова, раніше ми повідомляли про те, що Mastercard переводитьMastercard переводить платежі на технологію blockchain прийом платежів на blockchain.

Share
Написати коментар
loading...