Реклама

🇰🇿 7 непопсових фактів про Казахстан

Čytaty latynkoju
unsplash.com
🇰🇿 7 непопсових фактів про Казахстан
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 🇰🇿 7 непопсових фактів про Казахстан
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

У Казахстані розпочалася революція, що вивело цю далеку та екзотичну країну на перші шпальти світових ЗМІ — раніше вона там з’являлася здебільшого через екстравагантні витівки місцевого диктатора.

Для нас Казахстан є ближчим, ніж для більшості інших країн, адже ми були окуповані однією імперією і саме в Казахстані відбував заслання Тарас Григорович Шевченко. Проте навіть так ми досить мало знаємо про цю величезну країну в Центральній Азії.

Зібрав для вас кілька цікавих фактів про Казахстан, про які ви навряд чи чули.

🎙 Непопсовий факт про попсу

У Казахстані живе володар Греммі за найкращий ремікс. У 2019 році Іманбек Маратули Зейкенов (або просто Imanbek) випустив любительский ремікс на трек Saint Jhn — Roses. Репер-автор проігнорував прохання Іманбека в інстаграмі про надання дозволу на ремікс, тож фактично трек вийшов нелегально.

Читайте також: 📽 Найкращі кліпи від казахських кліпмейкерів і одна неймовірна історія

Проте, трек помітили користувачі TikTok і почали масово знімати під нього свої відео. Завдяки набутій популярності ремікса, оригінал злетів у чартах всіх західних країн, і так закрутилося. Згодом всі юридичні питання були залагоджені, ремікс став офіційним, потрапив на стрімінги і так розпочалася глобальна музична кар’єра 19-річного Іманбека.

У березні 2021 року Іманбек Зейкенов отримав Греммі за найкращий ремікс, обійшовши навіть Deadmau5. Всього в кар’єрі молодого продюсера вже 15 треків, в тому числі з поп-дівою Rita Ora, співачкою LP, рок-гуртом Hollywood Undead та іншими глобальними зірками.

📈 Казахстан — одна з найбільших криптокраїн світу

Завдяки дешевій електроенергії та іншим факторам, у Казахстані дуже розвинулася криптоіндустрія. Сьогодні країна відповідає за 18% всього глобального хешрейту біткоїна (хешрейт — це показник, який вимірює кількість комп’ютерної потужності на секунду, що виділяється на видобуток криптовалюти).

Коли розпочалася революція і в Казахстані майже на добу вимкнули інтернет, світовий хешрейт BTC обвалився одразу на 13,4%.

✍🏻 Казахстан першим з постсовєцьких країн перейшов на латинку

Казахська мова відноситься до тюркських мов і раніше використовувала арабське письмо. У 1926 році радянська влада перевела мову на латинку (разом з іншими мовами республік Центральної Азії). Цікаво, що саме цей перехід тюркських народів на нову графіку став одним із головних аргументів Мустафи Кемаля Ататюрка, коли він перевів на латинку турецьку мову у 1929 році.

Проте, у 1940-х роках, з метою наблизити казахську мову до російської, влада представила кирилічну абетку, якою казахи користуються й досі.

У 2017 році вийшов указ президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва про повернення до латинської графіки.

У 2018 затвердили нове написання Казахстану латинкою — тепер це Qazaqstan (або повна назва — Qazaqstan Respy’blikasy). У 2022 році казахську мову почнуть викладати латинкою учням перших класів.

Перехід відбуватиметься поетапно до 2025 року.

☝🏻 Казахи спочатку образилися на фільм «Борат», а потім зробили цитату звідти туристичним слоганом

Найбільше в світі Казахстан відомий за сатиричною комедією коміка, актора та режисера Саші Барон Коена «Борат», що вийшов у 2004 році. Проте, казахи дуже обурилися змістом фільму, адже головного героя-казаха представляють недоумкуватим телепнем, а країну — відсталою провінцією та «головним експортером перегною» (про що навіть співається у видуманому для фільма гімні).

Стрічку помітили навіть на офіційному рівні: МЗС Казахстану навіть пригрозило судовим позовом. Проте, пристрасті вщухли і ставлення до «Бората» стало змінюватися. Вже у 2012 році міністр закордонних справ Казахстану визнав, що фільм став причиною сплеску туристичного потоку до країни.

У 2020 вийшов офіційний рекламний ролик Казахстану, в якому використовується меметична фраза “Very Nice!”, яку Борат постійно казав у фільмі.

Прямих згадок комедії у ролику немає, але відсилка очевидна. Як-то кажуть: не можеш побороти — очолюй.

🌿 Чарівна земля чудодійних рослин

На території Казахстану та Киргизстану знаходиться Чуйська долина — одне з найбільших місць зростання диких конопель у світі.

Про траву з долини ходить багато чуток і їй приписують якісь фантастичні властивості, хоча більша частина цих міфів, авжеж, не відповідає дійсності. Тим не менш, місце залишається легендарним серед багатьох любителів легких наркотиків.

Водночас держава ніяк не користується цією популярністю. Як і в Україні, в Казахстані марихуана є забороненою речовиною, тож у долині регулярно проходять поліцейські рейди, а траву спалюють. Тому там процвітає лише нелегальний бізнес, а на зборі трави свої копійки заробляють місцеві мешканці.

🛢 Казахстан видобуває більше нафти, ніж Катар, Норвегія та Мексика. Але залишається біднішим за останню

Для Казахстана нафта є суттєвим джерелом доходів — більш ніж половину експортного прибутку складає саме нафта. Проте, це не єдиний ресурс, яким багата ця величезна степова країна.

На територію держави розташовуються величезні поклади різноманітних мінералів — майже всі елементи періодичної таблиці. Крім того, Казахстан знаходиться на першому місці в світі за запасами урану — 20% всього урану на планеті лежать саме там.

І хоча, порівняно з іншими незалежними республіками колишньої совєцької імперії, казахський народ був одним із найзаможніших, відчувається, що експлуатація надр держави далеко не в повному обсязі йде на користь її населення.

Так, ВВП на душу населення у Казахстані складає трохи більш ніж $9000 (2020 рік). Натомість, у Норвегії перевищує $67 000, а в Катарі $50 000.

Конкурувати Казахстану за цим показником реалістично хіба що з Мексикою, яка лише наближається до показника $9000, проте має значно більше людей і на душу населення видобуває в 5 разів менше нафти, ніж Казахстан.

Це відбивається і на доходах громадян. У столиці Казахстану можна розраховувати на зарплату у $700, тоді як в Осло — $3500 (після сплати податків).

У відповіді, куди діваються гроші з експорту величезного різноманіття природних ресурсів, якими така щедра земля Казахстану, може критися й відповідь на питання про причини повстання, яке охопило країну останніми днями.

🇰🇿 Казахстан — це Європа!

Наостанок маленький фактоїд. Хоча ми звикли вважати Казахстан на 100% азійською країною (і самі казахи зовсім не проти), насправді це не зовсім так.

Атирауська та Західно-Казахстанська області країни знаходяться по наш бік річки Урал, що географічно робить ці території частиною Європи. Цікаво, що це водночас і найбагатші регіони Казахстану (крім столиць), адже там видобувають нафту.

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...