Реклама

🏆 Підсумки Open Data Challenge 4.0: хто розділив 3,7 млн гривень

Названо фіналістів четвертого національного конкурсу стартапів Open Data Challenge. П’ять українських команд отримали 3,7 млн гривень на розвиток своїх продуктів і сервісів.
Čytaty latynkoju
🏆 Підсумки Open Data Challenge 4.0: хто розділив 3,7 млн гривень
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 🏆 Підсумки Open Data Challenge 4.0: хто розділив 3,7 млн гривень
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Названо фіналістів четвертого національного конкурсу стартапів Open Data Challenge. П’ять українських команд отримали 3,7 млн гривень на розвиток своїх продуктів і сервісів.

Open Data Challenge — міжнародний формат конкурсу стартапів на основі відкритих даних. Він з’явився в Україні 2017 року. Цьогорічний, четвертий цикл Open Data Challenge — завершальний. Він у багатьох сенсах став рекордним: найбільша кількість заявок, найбільший призовий фонд у 3,7 млн гривень від міжнародних донорів, окремий конкурс для випускників минулих циклів з винагородою у 1,3 млн гривень на подальший розвиток продукту.

На конкурс надійшло майже 200 заявок, проте до фінальної частини потрапили 13 команд. Упродовж чотирьох місяців вони проходили інкубацію у 1991 Open Data Incubator (зважаючи на карантинні обмеження — в режимі онлайн). 18 вересня стартапи презентували свої продукти журі, інвесторам і ком’юніті на сцені щорічного Open Data Forum. Розповідаємо, хто потрапив до фіналу та кому дісталось фінансування від міжнародних донорів — USAID та UK aid в межах проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах / TAPAS».

Переможці Open Data Challenge 2020

DeepGreen Ukraine, 1,4 млн гривень

DeepGreen Ukraine — сервіс супутникового моніторингу лісу в режимі реального часу. Стартап використовує відкриті дані і дані високого просторового розрізнення (супутникові дані), щоб моніторити вирубки лісів і виявляти незаконні.

За чотири місяці інкубації команда вже створила прототип сервісу з геоінформаційним інтерфейсом. Проєкт отримав 1,4 млн гривень — рекордну суму за чотири роки існування Open Data Challenge. Ці гроші команда планує витратити на створення і запуск пілоту для Карпат, а для масштабування на всю Україну планують залучити додаткове грантове фінансування. Готовий інструмент буде передано Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів України. Сторони вже підписали відповідний меморандум.

Найголовнішим апгрейдом для нашої команди за час інкубації стало розширення складу Deep Green Ukraine — підписання тристороннього меморандуму про співпрацю Інституту космічних досліджень НАНУ та Державного космічного агентства України, громадських організацій «Центр Моніторингу Влади» та «Лісові ініціативи і суспільство — ЛІіС».

Леонід Шумило, Співзасновник DeepGreen Ukraine

Як зазначив співзасновник DeepGreen Ukraine Леонід Шумило, найближчим часом команда планує удосконалити методологію вже існуючого MVP та запустити готовий продукт спочатку для трьох пілотних областей, а потім на всю Україну. Наразі вже спланували великомасштабне тестування алгоритмів, яке включає в себе виїзди на виявлені ділянки незаконних рубок з дронами та фіксацію порушенью

PravoSud, 840 тисяч гривень

PravoSud — це «Google для юристів». Сервіс допомагає знайти аргументи для перемоги в судовій справі. Він швидко аналізує безліч записів, щоб визначити, як конкретний суддя розглядає ті чи інші справи, а також підказує стан опонента: інші судові процеси, борги тощо.

Крім того, PravoSud містить візуалізацію даних щодо практики судді. Цей інструмент дозволяє визначити, наприклад, в який день тижня найбільша вірогідність отримати позитивне чи негативне рішення у справі.

PravoSud використовує відкрити дані з Єдиного державного реєстру судових рішень, ЄДР, реєстру боржників, дані щодо виконавчих проваджень, проваджень у справах про банкрутство, податкових боргів, розклад судових засідань, стан розгляду судових справ.

У процесі інкубації команда розробила також чатбот VartaBot, який дозволяє будь-якій людині швидко дізнатись, чи не є вона фігурантом судових проваджень, регулярно моніторити цю інформацію, а за потреби — звернутись до юриста прямо через бота.

«Приховані інтереси», 500 тисяч гривень

«Приховані інтереси» — проєкт громадської організації «Антикорупційний штаб». Активісти працюють над розробкою системи, що дозволить за кілька секунд виявляти конфлікти інтересів у роботі депутатів та чиновників. Це, наприклад, такі ситуації, коли у держзакупівельному тендері перемагає компанія, пов’язана з депутатом або його родичами.

Сервіс проаналізує дані відкритих реєстрів і викладе результати в окремому розділі сайту у форматі відкритих даних. Користувачі зможуть перевіряти і власні документи, знаходити там назви компаній депутатів і чиновників. Крім того, автоматичний аналізатор «ходитиме» по сайтах центральних і місцевих органів влади і виявлятиме конфлікти інтересів у нових записах.

Команда «Прихованих інтересів» зобов’язалась передати готовий інструмент НАЗК. Крім того, користуватись сервісом планує Нацполіція. Правоохоронці зможуть використовувати як відкритий інструментарій, доступний всім, так і додавати власні реєстри для аналізу у закритій формі.

Free Land UA, 500 тисяч гривень

Free Land UA — вебресурс для прозорого і зрозумілого вирішення земельних питань, який допомагає оформлювати та моніторити документи без корупції. Використовує дані з Держгеокадастру, Публічної кадастрової карти України, реєстру фізичних і юридичних осіб, реєстру судових рішень, а також відкриті дані міських і районних рад про земельні ділянки.

Крім того, документи щодо власної ділянки можна буде швидко моніторити через кросплатформенний чатбот — за кадастровим номером. Команда планує розробити рішення для Telegram, WhatsApp і Viber.

Мета Free Land UA — стати агрегатором землевпорядників і агро-маркетплейсом. В одному місці користувач зможе ознайомитись з документами, залишити запит на земельний і юридичний супровід, обрати оцінювача, геодезиста тощо, а з відкриттям ринку землі — запропонувати чи обрати ділянку для угоди купівлі-продажу.

UrbanData, 460 тисяч гривень

Стартап UrbanData робить відкриті дані про будівництво дійсно відкритими. Сервіс аналізує дані з кількох джерел, щоб надати максимум інформації про об’єкт.

Наприклад, потенційний покупець чи орендар квартири швидко виявить, що перед будинком найближчим часом збираються звести ще одну новобудову або поставити автомобільну заправку.

Громадські активісти, урбаністи і просто небайдужі жителі міста можуть за лічені секунди перевірити дозвільні документи на будівництво, яке вони побачили просто на вулиці, і отримати інформацію про те, як оформити скаргу.

 

Четвертий цикл Open Data Challenge видавався найскладнішим у плані суддівства: багато фіналістів, сильні команди, амбітні проєкти, значний антикорупційний імпакт у кожного. Однак нам вдалось швидко зробити вибір, голосування було практично одностайним. Чекаємо на повноцінну реалізацію проєктів переможців і бажаємо успіхів усім фіналістам, вони показали прекрасний результат і мають високі шанси самостійно залучити грантову підтримку або інвестиції, щоб продовжити роботу.

Віктор Гурський, Член журі конкурсу, виконавчий директор ГО SocialBoost

Інші фіналісти Open Data Challenge 4.0

ПрокладкаNet шукає компанії, створені для тендерних корупційних схем. Сервіс аналізує результати тендерів на платформі Prozorro і розраховує коефіцієнт підозрілості компаній-переможців. Алгоритм враховує дату заснування компанії і її статутний капітал, а також враховує ігнорування кращої пропозиції в конкретному тендері.

Сервіс Traffic Maps допомагає контролювати ефективність робіт з організації дорожнього руху: наприклад, своєчасне і коректне нанесення розмітки на дорожнє полотно.

OpenDataRailway допоможе оцифрувати дані про стан вільних вагонів, що допоможе оптимізувати витрати і бізнес-процеси для десятків тисяч логістичних компаній.

Читайте також: 🙋🏼‍♂️ Обрали стартапи, що представлять Україну на фестивалі Creative Business Cup BRIGHT

Аналітичний сервіс Gidno Estate допомагає прозоро орендувати державну нерухомість і бореться з корупцією, перенаправляючи потік коштів із тіні до державного бюджету. Команда також проводить власні розслідування у співпраці журналістами Bihus.info та WikiInvestigation.

«Медбот Марта» (проєкт від засновників «Сітібот Назар») допомагає пацієнтам дізнаватись про власні права, записуватись на прийом і повідомляти про випадки, коли у лікарні вимагають хабар. Своєю чергою лікарні, які мають медичні інформаційні системи, зможуть підтримувати контакт з пацієнтами і проводити запис через чатбот.

Аналітична платформа Agroplace допоможе зробити управління землею в Україні простим і зручним як для бізнесу, так і для звичайної людини. Сервіс дає можливість робити всі маніпуляції з землею в онлайні: продаж, оренда, аналітика по земельному

CityScaleBot — чатбот, що розповість про вдалість розташування та ризики будівництва, його аудиторія — покупці і орендарі житла, спеціалісти з нерухомості, рієлтори, юристи, міські активісти та урбаністи. Кінцева мета команди — створити точного і неупередженого віртуального агента з пошуку житла.

Провайдер якісних та відкритих державних даних DataOcean називає себе точкою доступу до очищених даних. Цільова аудиторія стартапу — установи, антикорупційні групи, компанії, які проводять дют-білд, журналісти-розслідувачі, а також малий і середній бізнес, який використовує відкриті дані. Команда має плани виходу на ринок США, а ще активно навчає і залучає до співпраці ветеранів АТО/ООС.

У навчанні ми робили особливий акцент на антикорупційному впливі та на фінансовій стійкості проєктів, тож я впевнена, що українці ще почують новини і про інших фіналістів, не лише про переможців Open Data Challenge.

Євгенія Клепа, Виконавча директорка 1991 Open Data Incubator

Також ми вже раніше писали? Фонд стартапів визначив проєкти для фінансування у вересні — 100 тисяч доларів, як фонд стартапів визначив проєкти для фінансування у вересні — 100 тисяч доларів.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...