Реклама

🌱 CO2, глобальне потепління та буряки: як ціла компанія може стати eco-friendly

Екологічна сталість – одна з ключових цінностей бізнесів за кордоном. Ба навіть більше: у Швеції вважається, що компанія має бути не просто «екологічно відповідальною», але й «екологічно нейтральною», тобто не наносити шкоди довкіллю. Як це взагалі можливо та що реально втілити в Україні – досвідом ділиться шведсько-українська IT-компанія Beetroot.
Čytaty latynkoju
🌱 CO2, глобальне потепління та буряки: як ціла компанія може стати eco-friendly
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 🌱 CO2, глобальне потепління та буряки: як ціла компанія може стати eco-friendly
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Екологічна сталість – одна з ключових цінностей бізнесів за кордоном. Ба навіть більше: у Швеції вважається, що компанія має бути не просто «екологічно відповідальною», але й «екологічно нейтральною», тобто не наносити шкоди довкіллю. Як це взагалі можливо та що реально втілити в Україні – досвідом ділиться шведсько-українська IT-компанія Beetroot.

Нинішній спосіб життя людства не може не завдавати шкоди довкіллю. Будь-яка дія так чи інакше має екологічні наслідки. Ми можемо їх мінімізувати чи врівноважити негативний вплив позитивними діями. Це, власне, називають «екологічно нейтральною» діяльністю.

Найбільші споживацькі шкоди від роботи IT-компанії – це опалення, електрика, транспорт та техніка. Саме вони дають найбільше викидів CO2. Вуглекислий газ, разом з іншими парниковими газами, скупчується в атмосфері та відбиває назад тепло, що його випромінює планета. Звідси і береться глобальна зміна клімату (та це ви, певно, і так знаєте).

Ми підрахували, що за рік Beetroot продукує приблизно 380 тисяч тонн CO2. Чи це багато? Для порівняння, у 2017 Україна викинула у повітря 320 мільйонів тонн CO2 (США – 5 300 мільйонів тонн, а Китай – близько до 10 000 мільйонів тонн). Наше бажання стати екологічно нейтральними не перекриє викиди Китаю чи бодай якогось з заводів на сході України. Та ми – не єдина компанія у світі, що задумується над наслідками для екології, і може нести відповідальність за свої дії вже сьогодні.

Що може зробити будь-яка компанія в Україні:

  1. Порахувати свої викиди, визначити їхні основні джерела. Для цього нам знадобився sustainability consultant (найближчим українським терміном буде «консультант з екологічної сталості» — ред.) та доволі тривале дослідження. Втім, для дуже приблизних результатів ви можете скористатись одним з CO2-калькуляторів (скажімо, цим).
  2. Спробувати мінімізувати шкоду. Наприклад, можна знайти точки найбільших тепловтрат у приміщеннях та інвестувати у ремонт (чи піднімати питання тепло- та енергоефективності ще на стадії вибору приміщення для офісу). З простого — повісити нагадування для співробітників вимикати світло, встановити регулятори температури на батареях та попросити взимку в офісах сидіти не у футболках, а у светрах.
  3. Компенсувати те, чого ви змінити чи мінімізувати не здатні. Найпростіший спосіб нейтралізувати CO2 росте просто у вас за вікном.

Насправді будь-які зусилля, навіть незначні, вже можуть принести користь: сортування сміття, відмова від одноразового пластику на рівні компанії, використання переробленого паперу в офісах, чи хай навіть підрахунок скільки всього за місяць споживає офіс та як цей список можна оптимізувати.

Ліс vs CO2

Доросле дерево, в середньому, поглинає до 50 кг викидів на рік. Тобто щоби звести до нуля річний обсяг викидів CO2 нашої компанії потрібно чимало часу та цілий ліс. Ми знайшли компанію, яка не просто садить дерева, а відновлює ліси у 25 країнах світу — переважно у регіонах, де понищена природа вже не здатна відновитись самостійно. Вона називається Land Life. І з кінця 2019 року вони займаються посадкою та доглядом за більш як 2500 деревами для Beetroot — це один із кроків до CO2-нейтрального статусу.

Land Life — унікальний та технологічний проєкт. Вони розробили спеціальний «кокон», що містить достатній запас води та корисних речовин для саджанця, тож рослина захищена та має достатньо ресурсів для подолання критичного періоду після висадки.

Лісовідновлення Land Life у ІспаніїЗа насадженнями пильнують, у тому числі з дронів. Тож, ти можеш бачити, як змінюється ландшафт на своїй ділянці. Наша знаходиться у Кастилія-і-Леон (Іспанія). Ми б дуже хотіли, аби це була Україна, та вдома отримати той самий результат поки що неможливо. Land Life, окрім унікальної технології та ресурсів для висадки, підписує довгострокові угоди з власниками землі, згідно яких ніхто не має права нищити дерева чи змінювати призначення земель.

Сам собі еко-лицар

При поїздках за кордон ми інформуємо клієнтів та бурячків (Beetroot з англ. — буряк) про вуглецевий слід, що лишає літак, та пропонуємо внести «зелену компенсацію», або обрати альтернативні маршрути для подорожі, що наносять менше шкоди. Йдеться по незначні суми: наприклад, компенсація за переліт зі Стокгольму до Києва зазвичай становить близько 12 євро. Ви теж можете прослідкувати свій вуглецевий слід та компенсувати його за рахунок пожертви екологічним проєктам. Наприклад, у додатках Mindful Flights (програма, сертифікована ООН), My Climate чи Atmosfair

Окрім кроків, на які здатна тільки компанія, ще є не менш важливі – індивідуальне розуміння, що так робити — правильно. Коли у колективі вже і так готові до позитивних змін, як от ефективне споживання тепла чи світла, їх легше впроваджувати на рівні компанії, а ідея компенсувати свій вуглецевий слід не здається битвою з вітряком.

В Beetroot доволі багато людей, які задумувались про вплив на навколишнє середовище ще до приходу у компанію. Хтось удома сортував сміття, хтось не купував пластику чи свідомо перейшов на органічну їжу. Ми не змушуємо людей змінювати звички, проте завжди можемо запропонувати більш екологічні чи сталі альтернативи та пояснити чому вони взагалі існують.

Усвідомлювати свій вплив на екологію та спробувати його коригувати – нормальне явище для XXI сторіччя. І ми розуміємо, що одна чи навіть 10 компаній кардинально не змінять ситуацію. Та якщо кожен буде намагатись робити, що може – сам чи на корпоративному рівні, – це вже матиме помітний результат.

Читайте також про те, як VR впливає? Як VR впливає на бізнес та розробку нових продуктів на бізнес та розробку нових продуктів.

? Читайте Na chasi у FacebookTwitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...