Реклама

🎑 Як VR впливає на бізнес та розробку нових продуктів

VR-технології створили новий спосіб отримання досвіду. За його допомогою користувачі можуть практикуватися та здобувати реальні навички у змодельованому середовищі. Про те, як компанії впроваджують віртуальну реальність у бізнес-проєкти розповіла Ангеліна Коршунова, керівниця проєкту UNDERDOG. Страх-OFF.
Čytaty latynkoju
🎑 Як VR впливає на бізнес та розробку нових продуктів
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 🎑 Як VR впливає на бізнес та розробку нових продуктів
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
VR-технології створили новий спосіб отримання досвіду. За його допомогою користувачі можуть практикуватися та здобувати реальні навички у змодельованому середовищі. Про те, як компанії впроваджують віртуальну реальність у бізнес-проєкти розповіла Ангеліна Коршунова, керівниця проєкту UNDERDOG. Страх-OFF.

Розвиток технологій має великий вплив на зростання бізнесу і розробку нових проєктів. Це також стосується технологій віртуальної та доповненої реальності, які стрімко розвиваються і виходять далеко за межі ігрової індустрії.

VR та бізнес

Бізнес вже не перший рік впроваджує новинки технологій у роботу. Адже за їхньою допомогою модернізуються продукти та вдається залучити нову аудиторію. Ми активно переходимо до нової парадигми — економіки вражень, і VR тут як ніколи доречний, оскільки практично будь-який процес фізичного світу може бути змодельований, відтворений і представлений клієнту для отримання нового індивідуального досвіду. А доступність і автономність використання VR-гарнітур сприяє розвитку тенденції та значно знижує бар’єри входу для нових користувачів.

Можна виділити чотири напрямки, які активно використовують VR і впливають на загальну тенденцію щодо впровадження такого досвіду у бізнес-проєкти:

  1. Розваги. Не існує обмежень використання VR-технологій у сфері розваг. Ігри вперше продемонстрували потенціал віртуальної та доповненої реальності. Завдяки їм VR-симуляція стала популярною. Уже зараз VR активно інтегрують у кіновиробництво, маркетинг, а також гейміфікацію.
  2. Навчання та освіта. Протягом останніх кількох років інтерактивне навчання допомогло підготувати студентів до роботи у багатьох галузях. Наразі VR-технології активно використовують у проведенні тренінгів, конференцій, наукових виставок і проєктів. Новими можливостями користується не лише корпоративний і науковий світ, а й правоохоронні організації. Наприклад, для армії США був створений купол віртуальної реальності. Він занурює солдат у змодельоване вороже середовище, аналізуючи при цьому їхню поведінку, прийняття рішень і реакцію. А українська компанія ДТЕК використовує VR-тренажер для підготовки співробітників до роботи на електростанціях підприємства.
  3. Рішення для бізнесу. В першу чергу VR дає змогу розробляти прототипи нових продуктів і проводити презентації. Використання VR у маркетингу і рекламі стає дедалі частішим. Coca-Cola була однією з перших компаній, які спробували віртуальний досвід у різдвяній рекламній кампанії. Також VR модернізує методи продажу. Концепція «спробуй, перш ніж купити» використовується навіть у тих сферах, де на отримання готової послуги та продукту йде якийсь час. Наприклад, архітектурні фірми або дизайнерські студії створюють 3D-моделі й панорами ще не готових об’єктів. Проєкт Audi VR дає змогу клієнту обрати автомобіль мрії, протестувавши всі деталі й можливості, ще перед тест-драйвом машини.
  4. Віртуальні світи. Відносно новий напрямок використання VR. Це відкритий віртуальний світ, де користувач створює собі 3D-аватар, спілкується з іншими користувачами, робить замовлення тощо. Хорошим прикладом є презентований у 2019 році світ Horizon від Facebook. Для бізнесу віртуальний світ стане способом організації й проведення зустрічей з клієнтами та партнерами. Також це зручний варіант зв’язку зі співробітниками, які працюють віддалено.

Бізнес прагне використовувати VR-технології для того, щоб отримати нових користувачів та покупців, оптимізувати час для прийняття рішень і здобути прихильність до продукту.

VR-технології в українському бізнесі

В Україні використання віртуальної реальності у бізнес-цілях тільки починає набирати оберти. Це пов’язано з поки що вузьким ринком фахівців такого профілю і, звичайно, браком інвестицій для подібних проєктів.

Доповнена реальність, через більшу доступність та легкість використання, вже зустрічається частіше. Так, наприклад, Borjomi й Coca-Cola запускали у продаж банки з інтерактивним оформленням, яке «оживало» в додатку. Але навіть такі історії мають характер сезонних кампаній, а не постійної практики.

Бренди впроваджують віртуальну реальність у нішові проєкти. Там, де необхідно показати прототип, дизайн або панораму. Наприклад, Ukrainian Fashion Week у 2018 році провели презентацію нових моделей одягу в технології 360° VR. Також VR-технології використовують в освітньо-культурних заходах та інтерактивних виставках, наприклад, Ukraine WOW. Таким чином бренди можуть продемонструвати проєкт буквально з усіх ракурсів і допомогти аудиторії стати не просто спостерігачем, а повноцінним учасником того, що відбувається.

Також VR успішно інтегрується в освітній і тренінговий сектор. З її допомогою користувачі можуть занурюватися в атмосферу подій, моделювати ситуації, відпрацьовувати моделі поведінки та формувати свій особистий досвід на рівні навичок, а не теорії. Такими можливостями користується вже згаданий ДТЕК, який за допомогою VR навчає свою команду.

Ще одним прикладом є VR-тренінг «Обшук на виживання», розроблений агенцією антикризових операцій Underdog The UnLawyers. Основна його мета — підготовка корпоративного світу до зустрічі з правоохоронними органами. На жаль, проблема свавілля під час слідчих дій з боку представників закону не втрачає своєї актуальності. Тому дуже важливо загартувати свій бізнес і команду до можливих критичних ситуацій. А коли питання стосується поведінки та інстинктивних реакцій, просто теоретичного розуміння недостатньо, потрібна практика і ще раз практика. Саме VR-формат дає можливість реалізувати це максимально швидко та ефективно.

Було розроблено та відзнято 50 сюжетних ліній — можливих ситуацій, які трапляються під час слідчих дій. Опиняючись у симуляції, кожен учасник стає головним героєм. І лише від його рішень залежить, як пройде і чим закінчиться обшук. Після проходження VR-частини тренінгу, учасники разом з експертами з права, безпеки та психології детально розбирають відпрацьовані ситуації та формують загальну корпоративну стратегію безпеки компанії.

У даному кейсі віртуальна реальність вирішує декілька важливих питань:

  • Відтворення реальних ситуацій;
  • Глибоке занурення кожного учасника у проблематику;
  • Отримання нового індивідуального досвіду в безпечних умовах;
  • Формування конкретних навичок і ефективної моделі поведінки.

Тренди VR у 2020 році

Досягнення і досвід попередніх років відчутно впливатимуть на розвиток VR-технологій у 2020 році. В першу чергу це стосується розробки нових методів контролю і занурення у симуляцію. Взаємодія користувачів з віртуальною реальністю має супроводжуватися більшим зануренням в ігрове середовище. Це питання стосується контролерів, які дають змогу зламати бар’єри й домогтися більш комфортної взаємодії в симуляції.

Продовжиться робота над злиттям гарнітур персональних комп’ютерів і автономних гарнітур. Сьогодні ринок розділений між двома видами гарнітур. З одного боку, гарнітури для ПК не можна транспортувати так само легко, як для ігор. З іншого боку, автономні практичніші в застосуванні, але можуть спотворювати якість зображення. Але чому б не дати VR-гарнітурам функціональність, що дозволяє виконувати обидва завдання? У результаті злиття гарнітури VR будуть об’єднані в одну, що спростить вибір споживача.

Ще одна актуальна потреба ринку VR-можливостей — розробка і введення актуальної політики конфіденційності та використання даних. Які з кожним роком стають все доступнішими, а отже — вразливішими.

Розвиток ринку під впливом VR. Для успіху будь-якого бізнесу потрібно постійно бути на крок попереду, а ще краще — задавати тон трендам. Компанії насмілюються пробувати нове, впроваджувати у свої бізнес-процеси сучасні технології, зокрема і VR. Таким чином вони завойовують серця клієнтів, створюють додаткову цінність своїм продуктам, підвищують лояльність аудиторії та відкривають нові горизонти не тільки для себе, а й для всієї своєї галузі.

Share
Написати коментар
loading...