Реклама

Євген Нетреба, Zakaz.ua — про мобільний ритейл, конкуренцію та ринок доставлень

Комерційний директор Євген Нетреба займається розвитком Zakaz.ua з лютого 2018 року. У розмові з виданням RAU він зазначив, що за 2 роки бізнес Zakaz.ua виріс на 300%
Čytaty latynkoju
Євген Нетреба, Zakaz.ua — про мобільний ритейл, конкуренцію та ринок доставлень
  1. Головна
  2. Історії
  3. Євген Нетреба, Zakaz.ua — про мобільний ритейл, конкуренцію та ринок доставлень
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Комерційний директор Євген Нетреба займається розвитком Zakaz.ua з лютого 2018 року. У розмові з виданням RAU він зазначив, що за 2 роки бізнес Zakaz.ua виріс на 300%

В інтерв’ю для RAU топ-менеджер розповів, за рахунок чого збільшується число замовлень, які інновації використовує компанія і як планує розвиватися сервіс Zakaz.ua в 2019 році. Наводимо ключові цитати.

Про ринок доставлення продуктів

— Деякі з українських фуд-рітейлерів раніше намагалися запускати онлайн-продажу продуктів самостійно: спроби були зробити інтернет-магазин, оцифрувати контент, займатися логістикою, організовувати колл-центр. Але це важко. Ми співпрацюємо з найбільшими українськими ритейлерами – «Ашан Україна», Fozzy, «Metro Україна», Novus і MegaMarket. У 2018-му ми також розширили свою присутність в Україні, відкривши доставку у Львові та Дніпрі. Скористатися послугою доставки продуктів вже можна в 8 містах України.

По суті, конкуренції немає, Zakaz.ua – №1 в своєму сегменті. Є у деяких риітейлерів свої онлайн-магазини з невеликою часткою ринку. Є стартапи, які працюють за іншою бізнес-моделлю, наприклад, додаючи свою націнку на продукти, у нас же ціни товару на сайті і на полиці в супермаркеті ідентичні.

Про команду сервісу

— Всього в офісі працює понад 50 осіб, в тому числі розробники, відділ контенту та навіть відділ IТ. Він налічує понад 10 фахівців. Також в нашій структурі є операційний відділ, куди входять логістика, колл-центр, а також менеджери, які управляють підрядниками зі збирання, пакування та доставлення продуктів для клієнтів.

У нас є тренінговий центр, який навчає збирачів замовлень вибирати продукти з урахуванням потрібного терміну придатності, якості та за іншими параметрами. Нові співробітники проходять навчання, потім в магазині займаються з тренером близько тижня, щоб зрозуміти процеси і принципи роботи з нашим софтом, та як розмовляти по телефону з клієнтом. Вони також дзвонять клієнтам, уточнюють про заміни.

Читайте також: Українські фуд-ритейлери закликають спростити паралельний імпорт

Логістику в частині доставки роблять нам перевірені підрядники. Зараз з нами хочуть співпрацювати багато логістичних компаній. Наша логістика побудована таким чином, що ми завантажуємо кілька замовлень в машину, а за рахунок цього і виходить дешевша доставка для клієнта. Ми не купуємо власний автопарк. Всі наші підрядники – кур’єри з власними автомобілями. Тільки в Києві у нас працюють близько 30 водіїв з авто.

У нас невеликий відділ маркетингу, але вже на початку 2019 го плануємо суттєво розширюватися. Є вся необхідна експертиза і величезне джерело знань в цьому напрямку. Низка партнерів займаються маркетингом самостійно, а для деяких цю функцію будемо робити ми.

Про онлайн-контент як складову офлайн-бізнесу

— У нас є власний фотобот, за допомогою якого ми маємо можливість швидко та якісно оцифровувати товари. Саме з ним ми виїжджаємо до партнера в магазин. Після оцифровки контент вже з’являється на сайті партнера. У деяких наших ритейл-партнерів до 50 000 SKU, ми забезпечуємо їм максимально швидку оцифровку товарів. Ми оцифровувати контент своїми ресурсами. Кожен товар ми фотографуємо з різних сторін. Потім ці фото публікуються на нашій платформі. Багатьом нашим клієнтам дуже цікаво читати зворотний бік пакування, де знаходиться інформація про склад. Вона дублюється частково і в описі продукту.

Про залучення партнерів

— Спочатку сторони повинні точно зрозуміти, за рахунок чого буде досягнуто позитивний результат вже спільного проекту. Далі ми обговорюємодеталі, приходимо до консенсусу з комерційних умов й укладаємо письмовий договір. Після підписання договору ми прагнемо запустити всі процеси в термін до 3 міс.

Це час нам необхідний на оцифровку контенту ритейл-партнера, розміщення нашого обладнання, оплату праці та навчання персоналу, розгортання IТ-інфраструктури та низку інших процесів. У нас є операційний блок з окремо виділеними касами, куди збирачі на візках доставляють зібрані замовлення. Його не бачать клієнти супермаркету, бо знаходиться він найчастіше в складській зоні. Ритейлер повинен адаптувати його до наших вимог: електрооснащення (проводка, розетки), також ми розміщуємо спеціальну камеру для заморозки холодоагенту, тому що возимо продукцію, яка вимагає спеціального температурного режиму.

Читайте також: Утсав Агарваль, Glovo — про доставлення їжі, ємність ринку та незвичні замовлення

Про типового покупця

— Найчастіше у нас купують фрукти/овочі (банани в топі), бакалію (цукор), молочну продукцію (яйця), свіже м’ясо (куряче філе), напої (мінеральна вода, соки). Покупцями є частіше жінки (60-64%), це — молоді активні люди віком від 20 до 45 років, які цінують свій час. Це також молоді сім’ї, які складають наш кістяк, і ті, кого ми називаємо partymaker за стилем життя: любителі вечірок та люди, які готуються до різних свят (від Дня народження до Нового року). Є люди, які, живуть в іншій країні та замовляють продукти своїм рідним.

Окремий сегмент складають В2В-клієнти (до 15%), які замовляють продукти в офіс, або ж представники HoReCa.

Про інвестиції та монетизацію

— Кошти в проект вкладаємо з нашої виручки і коштів основного акціонера. C 2014 року інвестфонд Chernovetskyi Investment Group вклав понад $2,5 млн.

Заробляємо на комісійних. Ціна на Zakaz.ua і полиці ритейлера ідентична. Клієнт лише платить від 69 грн за доставку до 40 кг. Ключовим для нас є середній чек. Ми б дуже хотіли працювати з багатьма партнерами в Україні, але їх середній чек не «вписується» в нашу економіку. При маленьких чеках та великій кількості замовлень ламається логістика, тому наша економіка просто не працює.

Робимо кілька десятків тисяч замовлень щомісяця. Але тут важливо відзначити, що у нас є два типи клієнтів – B2C і B2B. Останні — це HoReCa. У них, звичайно ж, чек вищий ніж, у B2C.

Читайте також: В Україні онлайн-ринок доставлення їжі виріс до $97 млн

Про плани на 2019 рік

— У світі існує тренд – це mobile. Ми знаходимося на порозі глобального поліпшення нашої платформи та її адаптації. У цьому році з’явиться додаток для мобільних платформ. Вже в I півріччі 2019 року зробимо реліз про запуск нової веб-платформи. На це оновлення у нас величезні ставки. Нова функціональність та інтерфейс стануть набагато зручнішими та інтуїтивно зрозумілішими для користувача. За рахунок цього очікуємо збільшення конверсії в рази.

Share
Написати коментар
loading...