Реклама

Для чого державі працювати зі стартапами — досвід 1991 Open Data Incubator

Від редакції: Цієї осені 1991 Open Data Incubator запустив спільний проект з «Укрзалізницею». Чому ми на це пішли та чому Future of Mobility Lab.UZ edition — це більш, ніж звичайна інкубаційна програма. Детальніше про неї розповідає Денис Гурський — голова правління SocialBoost, співзасновник 1991 Open Data Incubator
Čytaty latynkoju
Для чого державі працювати зі стартапами — досвід 1991 Open Data Incubator
  1. Головна
  2. Історії
  3. Для чого державі працювати зі стартапами — досвід 1991 Open Data Incubator
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Від редакції: Цієї осені 1991 Open Data Incubator запустив спільний проект з «Укрзалізницею». Чому ми на це пішли та чому Future of Mobility Lab.UZ edition — це більш, ніж звичайна інкубаційна програма. Детальніше про неї розповідає Денис Гурський — голова правління SocialBoost, співзасновник 1991 Open Data Incubator

Вже третій місяць, як 1991 Open Data Incubator став домівкою для 10 проектів, що були відібрані для участі в інкубаційній програмі Future of Mobility Lab.UZ edition. До лютого 2019 року команди кристалізуватимуть ідеї проектів, які покликані поліпшити технологічний бекграунд «Укрзалізниці».

Як зараз йдуть справи із іноваціями у державних компаніях

Попри те, що за форматом (навчаний блок, робота з менторами, розробка маркетингової та бізнес стратегії, фінальний пітчинг) програма подібна до тих, що ми попередньо проводили в інкубаторі, за свою суттю та учасниками вона є експериментом не тільки для нас, а й для галузі загалом.

У регіоні Східної Європи Україна є безумовним чемпіоном за кількістю державних компаній (їх нараховується понад 3 тис). Останні є джерелом цінних корпоративних даних. Проте, більшість компаній не оптимізували цей ресурс і цифровізація залишається для них великим викликом. Більш того, незважаючи на готовність частини цих компаній втілювати інноваційні рішення, у них на це бракує робочого ресурсу.

Ідея проекту

Саме з розуміння цих проблем у нас і виникла ідея створити подібний проект для перших кроків відкриття державного сектору для стартапів. Ми раді, що керівництво «Укрзалізниці» виявило готовність до подібного експерименту. «Укрзалізниця» є ідеальним варіантом для пілотування, адже є однією з найбільших компаній в країні, відповідно — має одне з масштабніших полей для впровадження нових технологій. Більш того, у даному випадку ми маємо справу з тонною даних — загальна кількість пасажирів складає кілька сотень мільйонів на рік, з яких 25 млн — унікальні контакти.

З ким співпрацює Future of Mobility Lab.UZ edition

У керівництва компанії є чіткий запит оптимізувати ці ресурси у повній мірі. «Укрзалізниця» вже реалізувала низку заходів у напрямку покращення свого цифрового іміджу. Проте для того, щоб рівнятися на глобальні тенденції, що впроваджують європейські перевізники (наприклад, Deutsche Bahn), недостатньо «точкових» інновацій —розвиватись необхідно маштабізовано.

Більш того, наш партнер має амбіцію найближчим часом трансформувати свій образ з ностальгічної компанії, яка працює у традиційному форматі на центр розвитку сучасних технологій. Для досягнення цієї задачі потрібно суттєво прискорити процес перегляду ІТ-бекграунду — як у сфері пасажирських, так і вантажних перевезень.

Читайте також: «Укрзалізниця» встановить термінали самообслуговування

Важливим нюансом є те, що «Укрзалізниця» як компанія існує дуже давно, і всі інноваційні рішення мають бути максимально інтегровані під існуючі внутрішні системи. Саме тому, адаптуючи програму під потреби партнера, ми сумістили підхід класичного інкубатора та методів дизайн-мислення. Це — своєрідна лабораторія.

Future of Mobility.UZ edition — перший випадок, коли державна компанія залучає стартапи, щоб удосконалитись. Більш того, якщо наприкінці програми команда покаже життєздатний, готовий до запуску продукт, «Укрзалізниця» готова буде продовжувати партнерство та сприяти впровадженню рішення. Сценаріїв тут може бути декілька — команда буде прийнята в штат окремим підрозділом або ж шляхом створення юридичної особи та підписання довгострокового контракту.

Щоби підвищити ефективність нашого експерименту, ми залучили до проекту Міністерство економічного розвитку і торгівлі. Протягом проекту ми з Міністерством розробимо конкретні рекомендації для державних підприємств щодо кооперації з ІТ-сектором. Ці рекомендації ми запропонуємо на розгляд уряду. Таким чином, у разі, якщо відповідна постанова буде прийнята, державні компанії отримають своєрідну покрокову інструкцію щодо впровадження інновацій шляхом співпраці з стартапами. Окрім того, ще одним партнером проекту є Офіс Національної інвестиційної ради України, який cприятиме впізнаваності учасників проекту серед профільних інвесторів. Окрім того, Офіс може допомогти з пошуком грантових коштів для тих команд, на чиї проекти «Укрзалізниця» у цьому раунді не буде готова виділити кошти.

Перспективи розвитку

На основі відпрацьованої моделі подібні програми можна буде запускати з іншими гравцями у сфері mobility (аеропорти, порти тощо). Державний сектор цілком реально може бути локомотивом у процесі розвитку та діджиталізації української економіки — зокрема, активізувавши свою позицію як замовника новітніх ІТ-продуктів та технологій.

Я вірю, що саме тандем з ІТ-сектором може значно пришвидшити процес перезавантаження та цифровізації державних підприємств. Це є першим важливим кроком для підвищення інвестиційної привабливості цих великих компаній. Завдяки доступу до масиву важливих відкритих корпоративних даних, стартапи можуть сповна розкрити їх комерційний потенціал. Стартап-підхід може вивести рівень послуг на суттєво інший щабель — зробити державні рішення більш гнучкими та орієнтованими на споживача.

Для стартапів же подібна програма є шансом перетворити свої ідеї на реальні пілотні проекти державного значення, не виїжджаючи з країни у пошуках великих клієнтів. Адже ми знаємо, наскільки інноватору важливо мати можливість пілотного тестування свого проекту. В цьому випадку команди ще й безпосередньо будуть дотичні до реформи державного сектору шляхом впровадження проектів з цифровізації ключових галузей.

Share
Написати коментар
loading...