Реклама

Як українцям купувати американські акції — і що для цього потрібно

Фондовий ринок, Уолл-Стріт, «бики» та «ведмеді» — ви бачили все це сотні разів у кіно та серіалах, але завжди думали, що цей світ закритий для звичайних громадян. Насправді з літа 2018-го придбати цінні папери компаній із США можна й в Україні — і ось як це можна зробити
Čytaty latynkoju
Як українцям купувати американські акції — і що для цього потрібно
  1. Головна
  2. Історії
  3. Як українцям купувати американські акції — і що для цього потрібно
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Фондовий ринок, Уолл-Стріт, «бики» та «ведмеді» — ви бачили все це сотні разів у кіно та серіалах, але завжди думали, що цей світ закритий для звичайних громадян. Насправді з літа 2018-го придбати цінні папери компаній із США можна й в Україні — і ось як це можна зробити

    Хто може купувати цінні папери із США в Україні?

    Вам слід бути повнолітнім, мати українське громадянство та бути резидентом України. Також у червні 2018 року Верховна Рада схвалилаDe jure: вивести валюту за кордон простіше, в’їхати до ЄС — за дозволом закон «Про валюту», що спрощує можливості для інвестування. Орієнтовно за півроку, коли закон почне діяти, потреба у отриманні індивідуальної валютної ліцензії НБУ відпаде. Зараз ця ліцензія потрібна для переказу коштів на рахунок іноземної установи за потрібну кількість акцій.

    З чого слід почати інвестування в акції американських корпорацій?

    Для початку операцій слід отримати валютну ліцензію НБУ, і це було складно — так було донедавна. Із набуттям чинності оновленого законодавства про валюту та валютні операції процедура змінилася. Починаючи з липня 2017 року український фінрегулятор полегшив процедуру її отримання. За наявності ліцензії українець може переказати на закордонний рахунок не більше $50 тис.

    Щоби отримати цей дозвільний документ, слід відкрити рахунок в одному з комерційних банків України. В якості банку можна обрати фінустанову, де в майбутнього інвестора вже є рахунок. Також необхідно написати заяву в Нацбанк на отримання валютної ліцензії і зібрати пакет документів, що підтверджують наявність доходів:

    • довідку з податкової,
    • декларацію про майновий стан і доходи,
    • оригінали або завірені копії документів, що вказують на мету переказу коштів (намір придбати акції),
    • угоду з брокером.

    Оформлення валютної ліцензії безкоштовне. Проте зовсім без платежів не обійдеться, зазначають в «Економічній Правді». Вам доведеться сплатити банківську комісію. Вна складає 5-7 тис грн, або 0,5% від суми переказу.

    Як видають ліцензію?

    Після перевірки документів уповноважений банк зробить запит в НБУ на видачу валютної ліцензії. Далі НБУ повинен надати електронну ліцензію і зробити запис у реєстрі індивідуальних ліцензій на здійснення фізособами валютних операцій. Як зазначають журналісти «ЕП», цей процес автоматизований, тому процедура відбувається доволі швидко. Про отримання ліцензії банк повідомляє клієнтові окремо.

    Як працювати із іноземним брокером та платити йому за послуги?

    Для купівлі акцій треба переказувати гроші брокеру, а він оплачуватиме купівлю акцій. Знань та навичок у звичайного покупця акцій може бракувати — тож допомагають у процедурі вибору та придбання акцій саме брокери фондового ринку. В Україні ці структури називають інвестиційними компаніями. Вони торгують на фондових біржах та за дорученням своїх клієнтів купують акції.

    Для переказу коштів іноземному брокеру потрібно мати рахунок у закордонному банку. Відкривати такі рахунки стало простіше завдяки лібералізації українського законодавства. Далі клієнт має відкрити брокерський рахунок. Наступний крок — підписання угоди на депозитарні послуги (зберігання цінних паперів). І завершальний крок на цьому етапі — переказ коштів брокеру.

    Як виглядає процес роботи з брокером?

    Після завершення усіх формальностей можна придбати собі цінні папери Google, Facebook або Amazon. А допомагатиме у цьому закордонний чи український брокер. Саме через нього ви будете робити заявки на біржі на купівлю чи продаж певної кількості (пакету) акцій.

    Головна перевага іноземного брокера — страхування відповідальності. Купувати цінні папери — це не лише здобувати гроші на курсовій різниці. Інколи компанії банкрутують. Якщо це станеться, то в США відшкодовують до $100 тис, у Європі — до $20 тис. Як зазначають у «Економічні Правді», іноземний посередник не є податковим агентом, тому не передає інформацію про угоди в локальні податкові органи.

    Альтернатива — український брокер. Проте пам’ятайте: українські компанії зазвичай не торгують безпосередньо на іноземних фондових біржах. Причина — висока вартість та комісійні для таких послуг. Саме тому український брокер зазвичай має закордонного партнера, з яким у нього договірні відносини. Українські компанії при цьому виступають в ролі субброкерів.

    Головна перевага українського брокера — доступність комунікацій. Відсутність різниці у часових поясах та можливість використати валютну ліцензію українського брокера для переведення коштів на рахунки — також серед переваг обслуговування в українських субброкерських компаній.

    Скільки коштує робота з брокером?

    Послуги іноземних та українських брокерів треба оплачувати. Для роботи із зарубіжними брокерами слід бути готовими до витрат щонайменше у $10 тис. Як зазначає «ЕП», така сума складає мінімум для активації брокерського рахунку за кордоном. Також беруть комісію $10-20 за кожну операцію з цінними паперами. За умови, що ви вкладатимеме значні кошти (щоправда, тоді вами можуть зацікавитися у ДФС, якщо всі ці десятки тисяч доларів ви зніматимете із поточного банківського рахунку в Україні), можна отримати знижку — але комісія за 1 акцію однаково не складе менше 1 американського цента. Супровід брокерського рахунку складатиме $10 та більше.

    Якщо ви обрали не закордонного, а українського брокера, йому слід платити залежно від рівня оборотів, а не від кількості операцій з цінними паперами, як у зарубіжного брокера. Як інформує «ЕП», на фондових майданчиках США комісія місцевого брокера може становити 0,02 американських цента за 1 акцію, на європейських — до 0,3%.

    Які ще платежі передбачено при операціях із цінними паперами?

    Не варто забувати про комісію власне самої біржі. Лондонська фондова біржа — 0,5% від суми угоди і плату від обороту торгівлі. Якщо ви оберети Нью-Йоркську фондову біржу, там комісія становитиме декілька центів за придбання кожної акції. За зняття коштів із свого рахунку брокер теж братиме відсоток.

    Share
    Написати коментар
    loading...