Реклама

De jure: вивести валюту за кордон простіше, в’їхати до ЄС — за дозволом

Протягом останніх 7 днів у законодавстві України відбулася низка змін. Зокрема, вивести валюту за кордон стало простіше, а для в'їзду до Шенгенської зони тепер необхідно отримувати спеціальний дозвіл. Про ці та інші юридичні новини — у традиційній добірці четверга
Čytaty latynkoju
De jure: вивести валюту за кордон простіше, в’їхати до ЄС — за дозволом
  1. Головна
  2. Історії
  3. De jure: вивести валюту за кордон простіше, в’їхати до ЄС — за дозволом
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Протягом останніх 7 днів у законодавстві України відбулася низка змін. Зокрема, вивести валюту за кордон стало простіше, а для в'їзду до Шенгенської зони тепер необхідно отримувати спеціальний дозвіл. Про ці та інші юридичні новини — у традиційній добірці четверга

У попередній добірці De jure ми розповідалиDe jure: про юридичні чат-боти і вартість візиту до лікаря про юридичні чат-боти українських розробників і тариф за обслуговування пацієнта у 2018 році. Якими ж правовими новинами відзначилися останні 7 днів? Як тепер можна вивести валюту за кордон та чому потапити до Шенгенської зони можна буде лише за спеціальним дозволом — про це та інше далі.

НБУ увів в обіг монети номіналом 1 та 2 гривні

Національний банк України 27 квітня ввів в обіг монети номінальною вартістю 1 та 2 гривні.

Директор Департаменту грошового обігу Національного банку України Віктор Зайвенко наголосив, що тепер обігові монети номіналами 1 та 2 гривні є дійсним платіжним засобом на території України та обов’язкові:

  • до приймання за їх номінальною вартістю всіма фізичними та юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України за всіма видами платежів;
  • для зарахування на рахунки, вклади, акредитиви;
  • для здійснення переказів.
Ці монети перебуватимуть в обігу разом з банкнотами та монетами старого зразка. Водночас Національний банк припиняє друкувати банкноти номіналом 1 та 2 грн

Крім того, за словами Зайвенко, заміна банкнот низьких номіналів на монети сприятиме:

  • досягненню оптимального співвідношення банкнот і монет у обігу, що відповідає сучасним потребам держави та економіки, а також світовому досвіду, який свідчить про те, що номінальні ряди, як правило, налічують у середньому 12 номіналів грошових знаків;
  • підвищенню строку служби грошей, оскільки монети перебувають в обігу близько 20 років, а банкноти номіналами 1 та 2 гривні можуть перебувати в обігу значно менший проміжок часу (у середньому близько 1,5 року);
  • заощадженню державою, зважаючи на строк служби монет, біля 1 млрд грн.

Нагадаємо, відповідно до політики оптимізації готівкового обігу України Національний банк України прийнявВ Україні презентують обігові монети вартістю 1, 2, 5 та 10 грн рішення поетапно вводити в обіг нові обігові монети — 1, 2, 5 та 10 гривень. Другий етап відбудеться пізніше. Монети номінальною вартістю 5 і 10 гривні вводитимуться в обіг у 2019 — 2020 роках (точну дату Національний банк повідомить додатково).

В Україні запрацює інвестиційне кредитування малого та середнього бізнесу

Президент України Петро Порошенко підписав Закон України «Про ратифікацію Гарантійної угоди (Проект доступу до довготермінового фінансування) між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку», що прийнятий Верховною Радою 5 квітня.

Угода створює правові рамки для розвитку співробітництва між сторонами, залучення в економіку України довгострокових інвестиційних ресурсів в обсязі $150 млн під державні гарантії

Документ передбачає отримання ПАТ «Укрексімбанк» як позичальником кредитних коштів Міжнародного банку реконструкції та розвитку для надання українським підприємствам малого та середнього бізнесу середньо- та довгострокового фінансування виробничих потреб: інвестиційне кредитування та фінансування обігового капіталу.

Реалізація Проекту доступу до довготермінового фінансування матиме позитивний вплив на розвиток малих та середніх підприємств і розширення виробничих потужностей реального сектору. Нововведення сприятиме збереженню існуючих та створенню нових робочих місць.

Мінфін пропонує перевіряти державні виплати

Міністерство фінансів України презентувало для публічного обговорення законопроект «Про верифікацію та моніторинг державних виплат».

У чому суть проекту закону

Законопроект передбачає основні права та завдання Міністерства фінансів у частині здійснення верифікації державних виплат, врегульовує основні питання збору, обробки, захисту та аналізу інформації, отриманої від суб’єктів надання інформації.

Проектом акту визначено основні етапи верифікації, зокрема:

  • превентивна верифікація — верифікація при зверненні фізичної особи за призначенням за державними виплатами;
  • поточна верифікація — верифікація під час надання державних виплат фізичним особам;
  • ретроспективна верифікація — верифікація після завершення надання державних виплат фізичним особам.

Також визначено порядок надання рекомендацій органам, що здійснюють державні виплати, порядок підтвердження та спростування відповідних рекомендацій. У проекті обумовлено підходи щодо повернення неправомірно перерахованої (виплаченої) державної виплати.

Головна мета законопроекту — системне законодавче врегулювання основних правових та організаційних засад здійснення верифікації державних виплат в Україні

Що це дасть

Це сприятиме розбудові справедливої системи соціального забезпечення в Україні. Окрім того, це підвищить адресність державних виплат та оптимізує бюджетні видатки шляхом перевірки інформації, яка впливає на визначення права та розміру державних виплат.

Після публічного обговорення законопроект буде доопрацьовано та подано на розгляд Кабміну та відповідно до Верховної Ради.

Вивести валюту за кордон стало простіше

Національний банк України удосконалив порядок ліцензування валютних операцій для банків, населення та бізнесу. Згідно з ухваленим документом, вивести валюту за кордон відтепер стало простіше.

Як саме валюту тепер вивести за кордон

Так, НБУ спростив порядок видачі електронних ліцензій на здійснення фізичними особами валютних операцій. До переліку документів, необхідних для отримання таких ліцензій, додається можливість подання на підтвердження джерел походження коштів документів, що стосуються результатів його підприємницької діяльності або продажу рухомого та/або нерухомого майна.

Також унормовується можливість отримання електронної ліцензії за рахунок коштів, що є спільною сумісною власністю подружжя. Для цього один з подружжя може на підтвердження походження коштів враховувати доходи другого із подружжя, якщо ці доходи належать до їх спільної сумісної власності.

При цьому банкам дозволено здійснювати операції з розміщення за кордоном валютних цінностях без індивідуальної ліцензії на будь-яких власних рахунках, а не лише на кореспондентських, як це було раніше

Про виключення і перелік документів

НБУ також встановив виключення із загального порядку контролю за дотриманням максимальної процентної ставки за зовнішніми кредитами/позиками. Йдеться саме про іноземну валюту. Виключення стосується коштів, які залучаються резидентами-позичальниками від нерезидентів для кредитних проектів. Мова йде про проекти за участі іноземної держави, за аналогією з виключенням, що вже застосовується для кредитних проектів за участі експортно-кредитних агентств.

Окрім того, Національний банк уточнив перелік документів, необхідних для отримання індивідуальної ліцензії на розміщення юридичними особами чи фізособами-підприємцями коштів на рахунках за межами України. Перелік доповнено документами, що містять інформацію про рахунки, відкриті резидентом в уповноважених банках, та про його структуру власності і кінцевих бенефіціарних власників.

Для перетину кордону з ЄС тепер потрібно отримувати спецдозвіл

Європейська Рада ухвалила впровадження системи, згідно з якою громадяни країн, з якими введено безвізовий режим, отримуватимуть спеціальний дозвіл для перетину кордону з ЄС.

Так, особи, що хочуть потрапити до Шенгенської зони, повинні в режимі онлайн заповнити заяву у системі ETIAS (Європейська інформаційна система подорожувань та авторизацій). Кожна анкета-заява коштуватиме €7.

Інформація, подана в кожній заяві, буде автоматично порівняна з базами даних ЄС та Інтерполу. Так можна буде визначити, чи існують підстави для відмови у дозволі на проїзд. Якщо немає жодних проблемних моменті, авторизація поїздки буде видаватися автоматично та швидко.

Важливо й те, що спецдозвіл не надаватиме автоматичного права на перетин кордону. Це рішення прийматиме співробітник прикордонної служби

За повідомленням Європейської Ради, впроваджена система має на меті покращення внутрішньої безпеки і запобігання нелегальній імміграції. Також у пріоритеті захист здоров’я громадян та зменшення черг на кордонах.

До зустрічі наступного четверга у черговій добірці новин законодавства De jure!

Share
Написати коментар
loading...