Реклама

Must read від рекламістів — 22 книги для медійників

Підбірка корисної літератури і перевірених бестселерів, які не відпустять вас до останньої сторінки, від фахівців комунікаційного холдингу Dentsu Aegis Network Ukraine
Čytaty latynkoju
Must read від рекламістів — 22 книги для медійників
  1. Головна
  2. Історії
  3. Must read від рекламістів — 22 книги для медійників
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Підбірка корисної літератури і перевірених бестселерів, які не відпустять вас до останньої сторінки, від фахівців комунікаційного холдингу Dentsu Aegis Network Ukraine

Павло Таяновський, Chief of Transformations Carat Ukraine

Must read від рекламістів: 22 книги для медійників

Едвард де Боно, «Чому ми такі тупі?»

Будь-яка книга де Боно чудово підходить рекламістам, але саме ця описує ключовий на сьогодні бар’єр розвитку як окремої людини, так і всього людства. Якщо хочете першими опинитися в майбутньому або просто зрозуміти, чому все так дивно в нашому житті, змініть спосіб мислення відповідно до рекомендацій Едварда де Боно.

Нассім Талеб, «Шкура на кону»

Талеб зміг сформулювати і полемічно загострити головний дисбаланс сучасності — поділ влади і відповідальності. Найближчі десятиліття будуть присвячені корекції цього дисбалансу на макро- і мікрорівні, включаючи особисто Вас, і тому корисно пізнавати його з першого погляду.

Гарі Вайнерчук, «Лайкни мене! Економіка подяки»

Гарі повернув споживача на належне йому місце — в центр маркетингового всесвіту, викинувши звідти несправжнього Царя, а саме бренд. Для маркетингової галузі прийняти вторинність бренду відносно споживача вкрай нелегко, але чим швидше ми визнаємо стрімко зростаючу маркетингову силу споживача, тим краще.

Олександр Яценко, Chief Digital Officer Dentsu Aegis Network Ukraine

Must read від рекламістів: 22 книги для медійників

Джим Коллінз, «Від хорошого до величного»

Саме цю книгу часто називають настільною для керівників. Написана на основі глибинного та багаторічного дослідження найкращих компаній світу, «Від хорошого до величного» відкриває завісу та знімає багато міфів про те, як і чому компанії досягають найвищих результатів. Однозначний must read!

Валерій Пекар, «Різнобарвний менеджмент»

Про парадигми мислення та природний перехід людей та організацій на нові еволюційні етапи свого існування та розвитку. На перший погляд, складно та, з іншого боку, саме ця книга дає можливість зрозуміти природу багатьох процесів, що відбуваються довкола нас.

Автор книги Валерій Пекар, наш сучасник, наводить ряд близьких для українського бізнесу прикладів та надає багато їжі для розуму. Смачного!

Елія М. Голдратт, Джефф Кокс «Ціль-1» та «Ціль-2»

Читайте також: Навіщо писати книги про штучний інтелект

Теорія обмежень системи, Дерево існуючої дійсності, Хмари конфлікту — це все потужні інструменти, згадані у книзі, що слугують для вдосконалення роботи складних систем, які водночас мені вдалося перевірити на власній практиці. Працює!

Також це той випадок, коли бізнес-роман, а саме таким є жанр цієї книги, дає більше, аніж зазвичай сухі бізнес-видання, нашпиговані «рецептами». Читається легко та є гарним способом, не виходячи із зони бізнес-літератури, насолодитись художнім сюжетом про життя героїв.

Байрон Шарп (Byron Sharp), «Marketing»

Теоретична та водночас практична енциклопедія сучасного маркетингу. Щорічне видання за авторством Байрона Шарпа та величезної кількості практикуючих спеціалістів з маркетингу світового рівня. Тут є все — від історії становлення до сучасних інструментів, від індустрії медіа до реклами, від телебачення до соціальних медіа.

Якщо описати коротко, то Marketing by Byron Sharp — це 780-сторінкова книжка під подушку для кожного маркетинг-спеціаліста у світі.

Раян Голідей, «Маркетинг майбутнього»

Про руйнування традиційного маркетингу та прихід в індустрію хакерів росту (growth hackers). Саме останні є спеціалістами нової ери у просуванні продуктів сучасних компаній. Наведені у книзі кейси Dropbox, Airbnb та Uber тому доказ. Певен, що зовсім не за горами той час, коли такі спеціалісти почнуть активно з’являтись і в командах українських компаній.

Богдан Ославський, «10 успішних українських брендів»

Легка для прочитання та цікава подвійно через свою близькість книга про компанії, що народилися та вибудували своє ім’я в Україні.

Яна Горбачова, Communication Director Isobar Ukraine

Яна Горбачова, Communication Director Isobar Ukraine

Джейк Кнапп, Брейден Ковітц, Джон Зерацкі «Спринт: Як розробити і протестувати новий продукт за п’ять днів»

Крута методологія для тестування ідей від співробітників Google Ventures. У світі, де швидкість — вирішальний фактор, вміння швидко протестувати ідею і зробити висновки забезпечує конкурентну перевагу. У книзі багато графіків, все розписано по хвилинах — бери і роби! Головне, зуміти вирватися з рутини робочих завдань і спробувати спринт за 5 днів, з понеділка по п’ятницю, не відволікаючись на інші питання.

Матеріал прикладний, бо методологія враховує умови, в яких люди працюють краще за все, — коли підкрадається «непомітний дедлайн» так добре знайомий всім нам. Автор вважає, що найкращий продукт виходить, коли при розробці прототипу збирається команда різнопланових фахівців, бачення яких впливає на кінцевий продукт. І якщо відома методика Lean Startup має на увазі запуск мінімально життєздатного продукту, то Sprint націлений саме на створення продуманого рішення, щоб зворотний зв’язок був предметним.

Прокрастинувати не вийде. Мені близький такий підхід. Також імпонує опис управлінського процесу і підходу в розподілі ролей для етапу, коли ідея повинна стати рішенням / продуктом. Але відповідь на важливе питання «де шукати перших клієнтів?» в цій книзі, на жаль, не знайти.

Роберт Маккі, Томас Джерейс «Економіка сюжету. Маркетинг за допомогою історій у втомленому від реклами світі»

Цьому світу потрібно більше сторітеллерів, таких, наприклад, як бігаючий новеліст Харукі Муракамі. Це суб’єктивна думка, але вона перетинається з менш метафоричною тезою Роберта Маккі і Томаса Джерейса, які стверджують: «Ефективність реклами стала повільно, але невблаганно знижуватися. Ще трохи, і всі канали комунікації, як громадські, так і приватні, — розваги, новини, музика, спорт, соціальні мережі, пошукові системи — повністю звільняться від реклами. Хіба що автобуси залишаться останнім притулком для її розміщення». У книзі на конкретних прикладах пояснюється, як це позначиться на маркетингу, і робиться висновок: вміння розповідати історії затребуване як ніколи раніше.

Однозначно варто прочитати, якщо ви цікавитеся структурою і принципами побудови історій, хочете використовувати ці знання для розробки стратегії розвитку бренду і просування компанії.

Келлі Макгонігал, «Сила волі. Як розвинути і зміцнити»

Я не збираюся перепливати Босфор або брати участь у сходженні на Еверест, але гарненько закопатися в психологію людини, «як все влаштовано», вважаю виправданою інвестицією в саморозвиток.

Келлі Макгонігал виконала велику роботу, і як результат — в книзі маса корисних, теоретичних і практичних порад про те, як тренувати волю, здобуваючи корисні звички. Єдине, що вибивало з ритму читання — це реклама курсів автора, але, напевно, це більше особиста профдеформація.

Ганна Горкун, CEO Vizeum Ukraine

Must read від рекламістів: 22 книги для медійників

Іен Уолліс, «Бізнес-ідеї, які змінили світ»

Книга складається з 50 глав, кожна з яких присвячена окремій бізнес-ідеї, крім того ідеї упорядковані в хронологічному порядку, починаючи з 60-х років ХХ століття (рука відмовляється писати «минулого століття»). Кожна глава — детальна інформація про витоки, авторство і комерційну реалізацію ідеї. Ця книга цінна концентрацією бізнес-інсайтів на сторінку, а також як посібник з написання кейсів.

Едвард Резерфорд, «Нью-Йорк»

Нехай вас не бентежить ремарка на книзі «New York Times Bestseller», я теж до них скептична ☺ Книга розповідає історію Нью-Йорка з моменту його заснування. Перш за все це пізнавальне «чтиво», оскільки вигадані літературні персонажі і події досить органічно вплетені в реальні історичні події американської історії. До речі, бажаючі прокачати свою англійську можуть прочитати її в оригіналі.

Іцхак Адізес, «Роздуми про особистий розвиток»

Новинка від гуру підвищення ефективності бізнесу. Адзіес пропонує поміркувати на теми самопізнання, взаємовідносин, рішення проблем і духовності. А також, як кожна з перелічених тем впливає на ефективність людини, її здатність приймати рішення і генерувати нові ідеї.

Ярослав Огоцький, Strategic Director Isobar Ukraine

Must read від рекламістів: 22 книги для медійників

Даніель Канеман, «Думай повільно. Вирішуй швидко»

Даніель Канеман — психолог, один з ідеологів поведінкової економіки і лауреат Нобелівської премії з економіки 2002 року. У своєму бестселері він детально і аргументовано спростовує поширені міфи. Наприклад, що люди в основному раціональні і мислять тверезо. А також, що саме емоції заважають людям раціонально і виважено приймати рішення. Насправді ні. Автор в деталях описав механізм роботи розуму з урахуванням останніх досліджень і відкриттів у когнітивній психології. Навряд чи ви прочитаєте цю Працю в 600+ сторінок на одному диханні, але розцінюйте це як важливу інвестицію в себе.

Філ Барден, «Злам маркетингу»

А для того, щоб зрозуміти, як маркетолог може використовувати відкриття Канемана на практиці, варто прочитати «Злам маркетингу» Філа Бардена. Автор розповідає про те, чому люди роблять покупки, що відбувається у свідомості покупця, коли він приймає рішення, і як можна використовувати останні наукові знання в своїй маркетинговій діяльності.

Дві книги Олександра Остервальдера і співавторів «Побудова бізнес-моделей» + «Розробка ціннісних пропозицій»

Читайте також: Команда Book Box: «Розповідаємо про читання без снобізму, зберігаючи експертність»

За допомогою цих двох чудових книг ви дізнаєтеся:

  • з чого складається бізнес-модель і як взаємодіють між собою всі її елементи
  • як створювати товари і послуги, які захочуть купити споживачі
  • як правильно проводити дослідження споживчих переваг
  • і як це все правильно, зрозуміло і лаконічно візуалізувати і застосувати на практиці

Читати потрібно дві, щоб мати повну картину побудови бізнес-моделей.
Максимально практичні книги, які повинні бути під рукою у кожного стратега.

Стівен Кові, «Сім навичок високоефективних людей» + Девід Аллен, «Як привести справи в порядок»

Хоч назви цих книг досить банальні, але якщо ви часто прокрастинуєте і страждаєте від нестачі часу, то прочитання цих книг — перший крок до вирішення перерахованих проблем. Для того, щоб все встигати на роботі, в бізнесі та особистому житті і при цьому не тільки не збожеволіти, а ще й отримувати задоволення від життя, необхідна зручна персональна «операційна система». А ці книги — покрокова інструкція з установки такої системи.

Едвард Бернейс, «Пропаганда»

Почати варто з того, що Едвард Бернейс був племінником Зігмунда Фрейда. Він ознайомився з роботами свого дядька, успішно застосовував його ідеї на практиці і став одним з найбільш крутих фахівців з PR всіх часів і народів.

Саме з його подачі жінки в США почали відкрито палити в громадських місцях; він любив використовувати опініон-лідерів ще на початку XX століття і придумав термін «зв’язки з громадськістю» (PR). Незважаючи на вік ідей, які викладені в книзі, вони абсолютно не втратили своєї актуальності. Часи змінилися, але принципи поведінки мас залишилися колишніми.

Share
Написати коментар
loading...