Реклама

10 щоденних онлайн-інструментів для українського журналіста

День журналіста відсвяткували? Тепер настав час буденної роботи — а отже, потрібні інструменти, котрі цю роботу зроблять зручнішою (особливо якщо йдеться про медійників-початківців). На часі пригадати інструменти, котрі допомагають із вирішенням щоденних завдань для журналістів
Čytaty latynkoju
10 щоденних онлайн-інструментів для українського журналіста
  1. Головна
  2. Історії
  3. 10 щоденних онлайн-інструментів для українського журналіста
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
День журналіста відсвяткували? Тепер настав час буденної роботи — а отже, потрібні інструменти, котрі цю роботу зроблять зручнішою (особливо якщо йдеться про медійників-початківців). На часі пригадати інструменти, котрі допомагають із вирішенням щоденних завдань для журналістів

Редакції невеликих видань та потужних холдингів однаково часто користуються цими інструментами та сервісами — тож радимо і вам спробувати добірку із 10 онлайн-інструментів для журналістів, котра згодиться у щоденній роботі.

OpenData Bot

Бот, який дозволяє перевірити дані по ФОП та юридичним особам, котрі працюють в Україні. Команда проекту також займається дослідженням даних з відкритих джерел. Вона допомагає із пошуком актуальної інформації за базами електронного декларування та податкового обліку.

Всеукраїнський портал відкритих даних

Із запровадженням законодавчих вимог щодо відкритих даних стало простіше не лише подавати запити, але й шукати серед вже оприлюднених наборів даних. А допоможе у цьому портал відкритих даних. Він надає доступ до усієї інформації відомств, компаній та міністерств щодо різних напрямків їхньої діяльності.

Платформа перевірки фактів VoxCheck

Якщо ви працюєте у царині суспільно-політичної журналістики, вам неодноразово доводиться перевіряти, наскільки тези виступів, заклики політиків, показники та гасла збігаються із реаліями. На рівень неправди та маніпуляцій виступи громадських та політичних діячів в Україні допомагає перевіряти проект VoxCheck. Нещодавно команда цього проекту зібралаУкраїнська платформа перевірки фактів зібрала понад 500 тис грн понад 580 тис грн для подальшого розвитку та складання передвиборчого рейтингу «Брехунів та маніпуляторів».

Агрегатор новин про криптовалютний ринок Cryptopys

Втомилися від пошуків у різних джерелах і хочете бачити усі курси криптовалют, усі новини та якісну аналітику на одній платформі? Новий український проект пропонує агреговані новини із різних джерел декількома іноземними мовами та українською. Тут можна читати новини щодо криптовалют, blockchain-стартапів та новітніх розробок у сфері криптотехнологій.

Платформа журналістики даних Texty

Якщо ви лише починаєте роботу із журналістикою даних та хочете побачити, як агреговані дані можна візуалізувати і створювати на їхній основі якісні матеріали — тоді зверніть увагу на платформу Texty. З її допомогою можна побачити цікаві тренди у найрізноманітніших сферах діяльності. Тут розповідають про все — від створення ботів українськими громадськими діячами та роботи тролів у соцмережах і до показників розвитку економіки чи обсягах нелегального видобутку бурштину в країні.

Платформа колективного фінансування «Спільнокошт»

Цікаві проекти, оригінальні ідеї, нішеві ЗМІ та кросмедійні проекти — усі вони можуть скористатися можливістю залучення коштів від спільноти своїх читачів. Ці кошти можна згодом використати для випуску нових тематичних проектів, підготовку циклу подкастів чи запуск принципово нових тематичних сайтів. Крім того, тут можнаІрина Соловей, Garage Gang: «Малі міста в Україні мають великий потенціал» шукати цікаві стартапи та ініціативи, які можуть стати героями ваших наступних інтерв’ю.

Ресурс перевірки текстів на грамотність LanguageTool

Для тих, кого не задовольняє якість роботи Google Translate та тих, у кого виникають питання, які лапки чи тире доцільно ставити, цей сервіс (та низка інших)Як перевіряти та редагувати тексти українською мовою без помилок допоможе не лише зробити тексти грамотнішими, але й позбавити їх візуального «сміття».

Google Trends

Ті, хто володіє інформацією, володіють світом — особливо, коли стеження за трендами ЗМІ та інтернет-обговорень у окремих країнах відбуваються у автоматизованому та максимально зручному режимі. Із цим сервісом вивчення трендів інтернет-пошуку та найбільш обговорюваних тем стає простішим.

Платформа журналістських запитів HelpSMI

Потрібно дізнатися думку експерта, але часу для пошуків та розпитувань катастрофічно бракує? На допомогу приходить ця платформаАнастасія Ширіна, HelpSMI — про безкоштовне «просування» стартапів за допомогою контакту з медіа. За буквально три кліки ви зможете створити журналістський запит, зазначити дедлайн та отримати відгуки від експертів у потрібній вам сфері діяльності. Усі відповіді прийдуть на вашу робочу пошту в максимально стислий термін. Ресурс вже працює півроку і за цей час встиг допомогти роботі низці українських онлайн-ЗМІ.

Редактор графіки для соцмереж Crello

Дизайнера завантажено іншими завданнями, а вам терміново треба зробити ілюстрацію для соцмереж чи колаж для заставки в YouTube-ролику? Останній інструмент із нашої добірки — однак не останній за значимістю — поспішає на допомогу. Просто у браузері створюйте заставки, презентації, колажі, картинки для популярних соцмереж і навіть інфографіку — цей проект також створено в Україні.

А для тих, у кого постійні проблеми не зі створенням контенту, а з його просуванням для онлайн-аудиторії, нагадуємо про нашу добірку корисних сервісів20 корисних інструментів для онлайн-маркетолога для онлайн-маркетолога.

Share
Написати коментар
loading...