Реклама

Точка зору: Як експерти оцінюють роль та можливості Apple Pay

Починаючи з 17 травня, в Україні запрацював мобільний безконтактний платіжний сервіс Apple Pay. Хтось критикує, хтось хвалить — а ми зібрали конструктивні реакції щодо цього сервісу від експертів технологічної індустрії та економічно-фінансової сфери
Čytaty latynkoju
Точка зору: Як експерти оцінюють роль та можливості Apple Pay
  1. Головна
  2. Історії
  3. Точка зору: Як експерти оцінюють роль та можливості Apple Pay
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Починаючи з 17 травня, в Україні запрацював мобільний безконтактний платіжний сервіс Apple Pay. Хтось критикує, хтось хвалить — а ми зібрали конструктивні реакції щодо цього сервісу від експертів технологічної індустрії та економічно-фінансової сфери

Ось як топ-менеджери з різних сфер діяльності прокоментували запуск Apple Pay в Україні.

Петр Крумханзл

голова правління ПриватБанку

— Це — довгоочікувана та приємна новина для всіх наших клієнтів в Україні. Вони тепер можуть розраховуватися за будь-які покупки в торговій мережі та онлайн без готівки та банківських карток. Понад 130 тис торгових терміналів банку, мережа приймання безготівкових платежів інших українських банків, безконтактна оплата в метро та міському транспорті дають нашим клієнтам перевагу під час використання Apple Pay в повсякденному житті.

Дмитро Крепак

в. о. голови регіону Південно-Східної Європи Visa

— Сьогодні, коли 3/4 POS-терміналів у країні приймають безконтактні платежі, ми очікуємо, що українці легко приймуть Apple Pay. Це прискорить діджіталізацію української економіки.

Віра Платонова

генеральний директор MasterСard в Україні

— За 2017 рік кількість токенізованих транзакцій MasterСard в Україні зросла в 14 разів. При цьому найчастіше українці розраховуються смартфоном у продуктових магазинах і транспорті, кафе, ресторанах і на заправках.

Читайте також: Mastercard і ПриватБанк презентували Black Card

Це стало можливим і завдяки широкій інфраструктурі безконтактних платежів, яку ми розвиваємо з партнерами. Із запуском Apple Pay ще більше українців зможуть платити смартфоном, що стане додатковим драйвером розвитку безготівкових оплат в Україні.

Олександр Данилюк

Міністр фінансів України

— Запуск Apple Pay — це ще один показник того, що наш ринок є привабливим для провідних світових інноваційних компаній. Використовуючи лише свій смартфон, тисячі українців зможуть перевести свої платежі в онлайн. Надзвичайно важливо, що наша держава йде в ногу зі світовими трендами.

Сергій Мітяєв

співзасновник онлайн-медіа gagadget.com

— За статистикою «ПриватБанка», якщо не помиляюся, 3/4 їхніх терміналів в країні вже безконтактні (коментар редакція брала за півтора тижні до запуску сервіса в Україні та оприлюднення будь-яких показників — прим.ред.). Враховуючи, що у цього банку лідерство у сфері подібних платежів, це — серйозний крок сам по собі.

Читайте також: 💳 Як налаштувати Apple Pay та навіщо це потрібно

Що дасть Apple Pay для малого та середнього бізнесу? Декілька основних змін:

  • Залучення платоспроможних клієнтів, яким зручно сплачувати без використання готівки. Безготівковий розрахунок — це швидке обслуговування (не потрібно возитися з рештою ні касиру, ні покупцеві), вартість чека на безготівкових операціях завжди вища. Інша справа, що чим далі від столиці, тим менше таких користувачів. Проте на руках в українців вже мільйони «айфонів». Звичайно, лише мала частина з них додасть свою банківську картку й активує безконтактну оплату. Але Google PayПриватБанк та Google оголосили про запуск Android Pay успішно працює — в Київському метрополітені вже іноді доводиться чекати чергу в 1-2 людини біля терміналу для безконтактної оплати.
  • Головною перешкодою для розвитку платежів, як мені здається, є не відсутність технологій і пристроїв на руках, а неготовність малого та середнього бізнесу до фіскальних операцій (якими є безконтактна оплата). Але так у всьому світі — чим далі від мегаполісів, тим більше людей працює за готівку. Виняток становлять лише туристичні місця у віддалених куточках світу, де туристам все одно запропонують термінал для карток, навіть якщо це — єдиний термінал в радіусі 10 км.

З власного досвіду скажу, що я зараз в Києві вже за все сплачую телефоном. Виняток становить лише муніципальний транспорт (крім метро). І це дуже зручно. А там, де є зручність для клієнта, завжди знайдеться можливість для малого і середнього бізнесу. І ось що варто зробити представникам бізнесу вже сьогодні:

  • встановити в точці продажу безконтактний термінал,
  • навчити персонал ним користуватися,
  • не лякатися оплати телефонами, годинниками та іншими пристроями,
  • не забути про наліпку на вітрині чи дверях «Ми приймаємо Google Pay/Apple Pay» поруч із наліпками VISA/Mastercard.

Анастасія Білоус

топ-менеджерка у сфері управління та розвитку бізнесу (працювала СОО TN Labs, Noosphere Ventures)

— Коли Apple Pay вперше запустився у Великобританії, численні дослідження показали, що клієнт, який використовує Apple Pay, витрачає на 40% більше в магазинах офлайн-торгівлі, ніж споживачі, які його не використовують.

Читайте також: Android Pay почав розгортання в Україні

У всякому разі, якщо ми подивимось на кількість українців, які володіють iPhone — це близько 490 тис осіб (за офіційними даними мобільних операторів). Навіть якщо кожен другий користувач iPhone почне використовувати Apple Pay? Як налаштувати Apple Pay та навіщо це потрібно (що насправді нереалістично), це не матиме революційного впливу на українську комерцію. Але якщо придивитися до самих позитивних сторін Apple Pay, то насамперед хотілося б підкреслити наступні переваги:

  • Можна залишити свої картки вдома — Apple Pay вимагатиме лише реєстрацію вашої картки (або карток) одночасно з вашими біометричними даними та іншими обліковими даними. Не треба носити фізичну картку, зменшуючи тим самим можливість втрати чи крадіжки. Просто зареєструйте свою картку на Touch ID на своєму телефоні, а потім торкніться терміналу для оплати.
  • Конфіденційність — Apple не відстежуватиме будь-які транзакції або не буде зберігати конфіденційні дані. Отже, немає жодної можливості для третьої сторони отримати інформацію про покупця. Дані клієнта, такі як повне ім’я, номер рахунку або навіть їх білінгова адреса, є безпечними. Кожному обліковому запису присвоюється унікальний номер облікового запису пристрою, який жодним чином не може бути відтворений.
  • Операції є унікальними та легкими — Для кожної транзакції присвоюється власний динамічний код безпеки, що відповідає транзакції. Коли ви щось купуєте, вам просто потрібно буде торкнутися пристрою на терміналі та підтвердити його своєю біометрикою (відбитком пальця чи Face ID).

Альона Дегрік

CEOЗапуск Apple Pay в Україні — змінюйте скепсис на стратегічне мислення процесингової компанії LeoGaming

— Окрім України, в рамках розширення географії Apple також планував запустити свій сервіс в Польщі та Норвегії. За строками – інтеграція і запуск повинні були відбутися протягом декількох місяців. Факт – у нас минуло 2 тижні. Наш fintech впорався швидше, ніж fintech країн-членів ЄС. Щоб остаточно переконати: у Німеччині немає ні Apple Pay, ні Google Pay. Висновок інвестора чи бренду з-за кордону – з такою аудиторією можна працювати, продавати їм товари, послуги. Додаємо до цього улюблений багатьма ефект «того самого радіо» у іноземців по прибуттю до Києва на фіналУ Києві пропонують безкоштовне житло для футбольних фанів Ліги Чемпіонів — й отримуємо значне просування українського бренду: без логотипів, які комусь не подобаються, шароварів та іншого, але з цифрами і фактами. Тепер українському fintech-кластеру потрібно працювати ще активніше.

Share
Написати коментар
loading...