Реклама

Юрій Лопатинський, Горіховий Дім: «Ми долаємо бідність, підтримуючи жінок у кризі»

«Горіховий Дім» – це соціальне підприємство, що з 2010 року допомагає повернутися до самостійного та повноцінного життя жінкам, які опинилися у кризовій життєвій ситуації. І робить це на зароблені кошти від продажу печива та обідів. Про усе розповідає засновник Юрій Лопатинський
Čytaty latynkoju
Вікторія Золотова; Горіховий Дім
Юрій Лопатинський, Горіховий Дім: «Ми долаємо бідність, підтримуючи жінок у кризі»
  1. Головна
  2. Історії
  3. Юрій Лопатинський, Горіховий Дім: «Ми долаємо бідність, підтримуючи жінок у кризі»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
«Горіховий Дім» – це соціальне підприємство, що з 2010 року допомагає повернутися до самостійного та повноцінного життя жінкам, які опинилися у кризовій життєвій ситуації. І робить це на зароблені кошти від продажу печива та обідів. Про усе розповідає засновник Юрій Лопатинський

Чому вирішили допомагати саме жінкам

— В рамках роботи з бездомними організація «Народна допомога» проводила дослідження, яке показало: найвразливіша група – жіноцтво. За результатами дослідження, у Львові живе 3 тис постійних безхатченків, з них  30% — це жінки.

Досвід нашого спілкування з жительками притулку згодом показав, що переважна більшість – це вихідці з дитячих будинків, не адаптовані до самостійного життя. Людина в кризі часто не вміє платити за комунальні послуги, не вміє заробляти, важко аналізує ситуацію. Їй складно довіряти комусь і будувати стосунки через брак любові. Вона залежна від когось іншого, бо за неї все життя вирішували вчителі та директор інтернату.

Серед числа людей, що до нас потрапляли, ми також часто зустрічаємо жінок зі Сходу – це внутрішньо переміщені особи. Ще є частина жінок, які живуть в достатку і навіть мають престижні професії, — наприклад, доцент в університеті, — але потерпають від насилля в сім’ї. Також ми зустрічали випадки, коли чоловік, повертаючись з АТО, переносить свої психологічні травми, отримані на війні, на своїх рідних.

Більшість кризових ситуацій для жінки – через безвихідь.  Навіть, коли її б’є чоловік – вона часто не може просто плюнути на все і вмить піти. В неї є обов’язки: наприклад, маленькі діти і старенькі батьки. Тому вона терпить до останнього.

Протягом 6 місяців у Львові поліція отримує 6 тис звернень від жінок про домашнє насилля. Ознайомившись зі статистикою летальних випадків, можна помітити, що в основному – це жінки.

Так відбувається тому, що жінки радше починають торгувати собою, аніж залишити дітей. Чоловікам в цих ситуаціях простіше — в них  подібні випадки трапляються рідше. Для того, щоби було куди піти, має існувати альтернатива.

Юрій Лопатинський, Горіховий Дім: «Ми долаємо бідність, підтримуючи жінок у кризі»

Юрій Лопатинський

Стало очевидно, що варто сфокусуватися на допомозі саме жінкам. Тут грають роль фізіологічні чинники: жінка має набагато менше шансів вижити на вулиці, аніж чоловік.

Через діалог з Львівською міською радою ми прийняли рішення відкрити центр допомоги,  де будь-яка жінка може прийти в кризі — не у форматі одноразового нічлігу, а повноцінного житла, де є час, аби налагодити життя: відновити зв’язки з родиною, знайти роботу, заробити грошей на оренду квартири.

І такий будинок ми заснували за грантові кошти. Їх вистачило на старт, але не на операційну діяльність. Тоді було два шляхи: або просити гроші, або самостійно  їх заробляти.

В моїй голові тоді склалося багато факторів: захоплення, побачені моделі, прочитані книжки – так ми дійшли висновку, що можна робити печиво, продавати і за ці кошти фінансувати увесь механізм Горіхового Дому.

Юрій Лопатинський, Горіховий Дім: «Ми долаємо бідність, підтримуючи жінок у кризі»

Хто така «жінка в кризі»

— Жінка в кризі – це та людина, яка має ризик опинитися на вулиці. На нашу думку, це дійсно кризова ситуація, бо їжу, наприклад, у Львові можна знайти – існує ціла мережа, де кожен може поїсти щодня, тому з голоду важко померти.

Але знайти житло — це надто складно, особливо в зимовий період. На вокзалі залишатися заборонено, перебування у готелі фінансово довго не потягнеш, хостели — так само. Заробити з нуля самостійно важко, а якщо ще й дитина є — як піти працювати і з ким лишити дитину?

«Притулок — точка стабілізації для жінки»

— Ми даємо житло, куди можна прийти, куди не потрібно тягти всі свої клунки, зупинитися. Там починається історія роботи з людиною:

  • наглядаємо,
  • аналізуємо ситуацію з точки зору соціального працівника, психолога та юриста,
  • а потім разом розробляємо план виходу з ситуації.

Ми створюємо можливості, щоб ця жінка впоралася самостійно, але ми не готові діяти замість неї.

Окрім цього, ми пропонуємо жінкам професійну підготовку, бо сфера харчування завжди потребує рук. Якщо жінка має низькокваліфіковану спеціалізацію, і може працювати, наприклад, виключно прибиральницею, ми пропонуємо їй курси підвищення кваліфікації,  які ми і фінансуємо. Після курсів професійної підготовки людина вирішує: піти працювати або до нас підприємство, або на інше підприємство.

Продукція, яку продає Горіховий Дім

— Бренд «Горіховий Дім» знають завдяки трьом суббрендам: кейтеринг, печиво і заклади харчування.

Ми виробляємо 38 видів печива. Виготовлену продукцію пакуємо як для корпоративних замовлень, так і для рітейлу.

Інший вид послуг – це заклади харчування. Орієнтовно 500 людей щодня харчується з нашої кухні: годуємо у їдальні Українського Католицького УніверситетуУКУ запрошує на курс комунікацій для соцпідприємців й доставляємо наші обіди у офіси у Львові.

Юрій Лопатинський, Горіховий Дім: «Ми долаємо бідність, підтримуючи жінок у кризі»

Кейтеринг від Горіхового Дому

Проте наша гордість — це кейтеринг. У двох корпусах УКУ проводиться велика кількість заходів — і ми пропонуємо послуги, починаючи від організації кава-перерви і закінчуючи комплексною організації події. Окрім УКУ, ми накриваємо кейтеринг у будь-яких інших локаціях у Львові

40% від прибутку, які лишаються після сплати комунальних послуги та зарплат персоналу, ми скеровуємо у наш притулок. Наступна наша велика мета — це 3,7 млн грн на реконструкцію нашого нового притулку на вулиці Личаківській, 90.

Допомогти Горіховому Дому із ремонтом притулку для жінок у кризі можна за посиланням

Share
Написати коментар
loading...