Реклама

Засновниця DevoHome — про те, як побудувати в Україні бізнес на коноплі

Сьогодні героїнею нашої розповіді стане жінка, чий «конопляний» бізнес робить оселі затишними, а сон — спокійним. Розчаруємо прихильників «лігалайзу»: про маріхуану в цій розмові не буде майже ні слова. Знайомтеся: Оксана Дево, засновниця бренду еко-виробів із конопель
Čytaty latynkoju
DevoHome
Засновниця DevoHome — про те, як побудувати в Україні бізнес на коноплі
  1. Головна
  2. Історії
  3. Засновниця DevoHome — про те, як побудувати в Україні бізнес на коноплі
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Сьогодні героїнею нашої розповіді стане жінка, чий «конопляний» бізнес робить оселі затишними, а сон — спокійним. Розчаруємо прихильників «лігалайзу»: про маріхуану в цій розмові не буде майже ні слова. Знайомтеся: Оксана Дево, засновниця бренду еко-виробів із конопель

Здається, все найунікальніше у малому та середньому бізнесі вже було придумане, і складно знайти свою нішу. Оксані Дево це вдалося. Її «конопляний» бізнес допомагає замовникам ковдр, білизни та домашнього текстилю спати в комфорті та теплі.

Все почалося... з алергії

Як розповідає Оксана Дево, компанію DevoHome було засновано у квітні 2013 року. Ідею для бізнесу підказала гостра життєва ситуація – алергія у дитини. Проведене дослідження показало, що натуральним антиалергеном є конопляне волокно. Цей матеріал має унікальні властивості, зауважує Оксана: тканина буквально дихає, відбувається постійна фільтрація повітря. Тіло за спеки не пітніє, за холоду – не переохолоджується. До того ж, коноплі – єдина рослина, яка вирощується без використання хімікатів і є на 100% органічною, додає засновниця бренду.

Про виробничі потужності

Оксана Дево

На той момент сім’я мала у власності підприємство з переробки промислових конопель. Оксана Дево каже, що це і підштовхнуло її до рішення створити невелике підприємство з виготовлення домашнього текстилю з цього матеріалу.

На першому етапі асортимент складався з виробів для новонароджених – ковдр та наматрацників. Згодом була охоплена уся розмірна сітка. Також до асортименту додалися подушки з конопляним чохлом, а також декілька моделей одягу і шкарпетки з конопляного волокна. Продукція DevoHome дотримується мінімалістичного європейського стилю. Загалом у розвиток бренду та запуск модельного ряду Оксана інвестувала близько $10 тис.

Конопля — це виклик заїждженим стандартам?

— Ні, ми почали займатися коноплями зовсім не для того, щоб дати виклик стандартам. Ми вірили в цю корисну рослину, з якої наші пращури виробляли одяг, постіль та домашній текстиль, а також уживали в їжу.

Про вибір на користь конопель

Оксана додає, що при вирощуванні та переробці котону (бавовни) використовують 25% хімікатів. Через це таку тканину важко назвати корисною або екологічною. А от під час вирощування конопель майже не використовують пестициди та гербіциди – і сировина повністю натуральна.

Читайте також: В Україні підготували законопроект про екологічну стратегію до 2030 року

Серед інших причин обрати виріб саме з конопель, а не із бавовни, Дево називає також той факт, що бавовняна промисловість використовує 3% світового водного ресурсу, в той час як вирощування конопель сприяє покращенню грунтів. Також конопляна ковдра тепліша за котоновий аналог, витримує велику кількість циклів прання і не залишає розводи на тканині (льон залишає). А ще коноплі – гіпоаллергенні рослини, і в тканинах із них та в сировині не заводяться шкідники.

Про страхи — та їхню відсутність

«Ми нічого не боялися, тому що нічого не втрачали: вклали не так багато, все, що ми відшивали – продавалося рано чи пізно», — каже Оксана Дево. За її словами, основна продукція – ковдри, наматрацники, подушки – це речі поза модою, тобто немає нагальної потреби продавати все й одразу за один сезон:

Базова лінійка – це досить мінімалістичні речі, які суттєво не змінюють свій зовнішній вигляд вже багато років. Ми вдосконалюємо лише шви, строчку та кріплення

Майже всі речі стьобані – тобто всередину зашивається конопляний наповнювач, який має добре там триматися, і витримувати багаторазові прання в пральній машинці, зауважує Дево і додає:

— Наша компанія дуже еко-спрямована, отже ми проти хімчисток, і радимо прати речі вдома безфосфатними та безпечними для здоров’я людини пральними засобами, адже ви спите на них.

Про ціноутворення

За словами Оксани Дево, базова лінійка продукції недорога за ціною. Є також інші вироби: ковдри-покривала, які у компанії вигадали самостійно і активно просувають. Це — стьобана коноплями ковдра, якою можна вкриватися, часто прати, і вона досить красива, скомбінована з різних тканин, у поєднанні з конопляною, каже засновниця бренду. До таких ковдр добирають декоративні подушки. Такі речі коштують більше, їх відшивають колекціями, часто лімітованими. Крім того, додалася лінійка одягу. Ось як Оксана характеризує цей напрямок роботи компанії:

«— Боялися шити одяг, але дуже багато клієнтів і друзів просили, аргументуючи, що не можуть знайти теплий, і водночас не паркий верхній одяг, а коноплі якраз і не парять. Тому вони нас переконали, і ми відшивали жилети. От і в цьому сезоні ризикнули на співпрацю із студією Vozianova: пошили колекцію пальто Опанча і шуби з конопляного хутра».

Про перші відгуки покупців

Коментували насправді по-різному, пригадує Дево: окрім того, що подобався натуральний, еко, корисний текстиль, часто замовники та покупці згадують, як їхні прабабусі самі ткали і шили з конопель, — і такі спогади викликають тільки теплі почуття. «Є багато начитаних клієнтів, які нам розповідають про властивості конопляного текстилю, наприклад, антибактерицидні переваги шкарпеток», — радіє Оксана і додає: — «Є й такі, які жартують про «скурити ковдру», але з роками їх стає все менше, а обізнаність про коноплі зростає».

Про «наркотичну» проблематику

На питання, чи не було проблем із поліцією і зайвих запитань про наркотики, Оксана Дево уточнює, що
 на вирощування коноплі потрібна спеціальна ліцензія, але рослина, з якої виробляють текстиль, не є наркотичною. Інститут Луб’яних культур України розробив спеціальний сорт, в якому доволі низький вміст ТГК (прим.ред. — ТГК, або тетрагідроканабінол, є головним психоактивним компонентом маріхуани для куріння). Такі коноплі не є наркотичною сировиною. Засновниця DevoHome додає, що свого часу підприємці мали наймати охорону на поля конопель, але цей законодавчий припис скасовано.

Засновниця DevoHome зі своєю продукцією

Про закордонні продажі

Закордонні клієнти купують продукцію DevoHome — і як каже Оксана Дево, в основному вони є індивідуальними покупцями, які знаходять продукцію бренду через інтернет. Також компанія почала співпрацювати з деякими магазинами, які продають органічний екотекстиль.

Скільки часу йде на пошиття

— Ми відшиваємо наші ковдри великими партіями. Стьожка займає кілька тижнів, далі пошиття колекції. Воно триває до 1 місяця, але ми весь час вигадуємо щось нове, тому важко назвати точні терміни. Шиємо на склад, тобто вся продукція, яку ви бачите на сйті, є у нас на складі у достатній кількості. Іноді шиємо під індивідуальні замовлення або розміри.

Про те, як розвивати нішевий бізнес

За словами Оксани Дево, її компанія – дуже нішевий еко-бізнес для свідомих людей, тобто тих, хто хоч трохи замислюється над речами, і йому не байдуже: спати на синтетичних матеріалах, вовні з сумнівними домішками або повірити новому українському виробнику і купити досить недешеву ковдру. Далі — пряма мова:

«— Наша головна просувна сила – це відкритість і чесність. На відміну від багатьох українських виробників, ми показуємо наші поля, де вирощуються коноплі, як обробляються стеблі, і так далі – до пакування готової продукції. А чому? Тому що я себе поставила на їхнє місце, на місце моїх споживачів, і подумала: як ще вони мають мені повірити? В Україні, не секрет, підроблюють будь-які сертифікати, і всі про це знають. А ми не ховаємося за рекламними кампаніями, у нас на це просто немає таких бюджетів, як у світових фірм-гігантів.

На конопляному виробництві

Ми маємо своє коло прихильників, які розповідають про маленький сімейний бізнес, швидше стиль життя, і коло наших покупців збільшується. Коли людина вже накупила собі всього вдосталь – приходить за подарунками, везе наші вироби за кордон друзям. Вони вважають наш стиль мінімалістичним і не шароварним, і водночас суто українським, адже майже всі складові вироблені в Україні».

Про подальші плани

— Ми плануємо вдосконалювати ту продукцію, яку вже випустили, тобто спеціально вигадувати асортимент ми не будемо. Ми спеціалізуємося на товарах для дому, тому розробляємо кращі матеріали та тканини. Наша інновація 2018 року – конопляне хутро, яке ми вдосконалимо на наступну зиму і розробимо з нього ще кілька продуктів. Постійно працюємо над пом’якшенням конопляної тканини для постільної білизни та тонкого одягу.

Оксана Дево, DevoHome — про те, як побудувати в Україні бізнес на коноплі

Share
Написати коментар
loading...