Реклама

TypeKyiv: «Ще кілька років тому ми не зібрали би так багато людей, зацікавлених у дизайні шрифтів»

У Києві відбулася Перша міжнародна шрифтова конференція в Україні TypeKyiv. Майданчик об’єднав людей, закоханих у шрифтовий та графічний дизайн. Своїм досвідом у сфері дизайну ділилися не лише українські, але й закордонні спікери
Čytaty latynkoju
TypeKyiv
TypeKyiv: «Ще кілька років тому ми не зібрали би так багато людей, зацікавлених у дизайні шрифтів»
  1. Головна
  2. Креатив
  3. TypeKyiv: «Ще кілька років тому ми не зібрали би так багато людей, зацікавлених у дизайні шрифтів»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
У Києві відбулася Перша міжнародна шрифтова конференція в Україні TypeKyiv. Майданчик об’єднав людей, закоханих у шрифтовий та графічний дизайн. Своїм досвідом у сфері дизайну ділилися не лише українські, але й закордонні спікери

Метою TypeKyivВ UNIT.City пройде перша міжнародна шрифтова конференція було знайомство й неформальне спілкування з провідними представниками української та закордонної шрифтової спільноти. У рамках конференції своїм професійним досвідом поділилися дизайнери шрифту, каліграфи, текстові дизайнери, фахівці з графічного дизайну, дизайнери книг і творчі фахівці з різних сфер.

Про що говорили на TypeKyiv: найцікавіші тези конференції

«Чим свіжіша ідея, тим менше в неї шансів. У конкурсах із дизайну не повинно бути жодних народних голосувань,» — Кирило Ткачов, дизайнер, каліграф, засновник фестивалю каліграфії, шрифту, книги, ілюстрації «Простір літер»

Виступ Кирила Ткачова було присвячено темі «Шрифти в територіальній айдентиці». Спікер розповів про світовий досвід створення унікальних шрифтів для певних країн або міст. Зокрема, розробили та, головне, популяризували власні шрифти Будапешт, Бутан, Дубай, Перу, Порто та Молдова. В Україні також були успішні (й не зовсім) шрифтові проекти.

За словами Кирила, основними проблемами в українському шрифтовому дизайні є народні голосування та нерезультативні рекламні кампанії. Наприклад, за кордоном влаштовують гучні презентації нових шрифтів, використовують їх у сувенірній продукції, на міських білбордах, плакатах тощо, завдяки чому територіальні шрифти стають популярними. В Україні ж їхній рекламі приділяють недостатньо уваги, хоча й успішні кейси в нас теж існують. Наприклад, Львівський муніципальний шрифт, який можна побачити на адресних табличках і сувенірній продукції.

Кирило Ткачов

Кирило Ткачов

«Мрії мають бути до зірок. Тоді ті, котрі трохи менші, здійснюються,» — Олексій Чекаль, дизайнер, каліграф, мистецтвознавець, арт-директор студії графічного дизайну PanicDesign, член асоціації дизайнерів-графіків 4BLOCK

Олексій Чекаль, викладач у художній Академії у Флоренції, на TypeKyiv говорив про те, навіщо сучасному дизайнеру вивчати середньовічні написи. Спеціаліст у галузі церковного дизайну розповів про найцікавіші проекти, які він реалізовував у різних країнах. Олексій створював дизайни для храмів різних конфесій і поділився цим досвідом з учасниками конференції.

Не обійшлося й без містики. Коли спікер розповідав про роботу в одній із європейських церков, на словах «Гроб Господній» у залі раптово вимкнулося світло. Після вимушеної технічної перерви, Олексій продовжив свій виступ, присвячений переважно релігійним дизайнерським проектам. Також спікер показав приклади своїх робіт із поєднанням каліграфії та високого друку, розповів про стародавні техніки, до яких часто звертається. Наприкінці виступу дизайнер закликав учасників не боятися мріяти, навіть якщо на перший погляд задумане видається нездійсненним.

Олексій Чекаль

Олексій Чекаль

«Я впевнений, що кожен дизайнер проходить через шрифтові страхи», — Євген Садко, дизайнер, типограф, засновник першого в Україні сервісу оренди шрифтів

Лекція засновника Rentafont під назвою «Як я перестав боятися й полюбив шрифти» — це особиста історія про страх і любов, про дизайнерів і шрифтовиків. Також спікер розповів про свій внесок у створення ринку доступних і легальних шрифтів в Україні та за її межами. Зокрема, Євген Садко поділився історією створення свого сервісу:

— Ринок шрифтів розвивався з десятирічним відставанням від більш зрозумілого контенту, музики, фотографій тощо. Шрифти і їх автори непомітні для більшості людей, отже для інвесторів — теж! І я вирішив зробити власний сервіс. Моїм друзям дизайнерам ідея дуже сподобалася.

Євген Садко

Євген Садко

Засновник Rentafont розповів про особливості цього сервісу, переваги оренди шрифтів, а також запросив до співпраці, адже зауважив, що його платформа розвивається насамперед завдяки авторам шрифтів та користувачам.

«Теперішній стан друкованої продукції є дуже поганим. Ми досі друкуємо речі, які мають вигляд видань, популярних 20–30 років тому,» — Яцек Утко, дизайнер-верстальник і веб-дизайнер, один із найвідоміших сучасних світових газетних дизайнерів

Виступ польського дизайнера на тему «Смерть редакційного дизайну в інтернеті та друці. Як сповільнити процес старіння без пластичної хірургії» нагадував формат TED Talks. Не дивно, адже у 2009 році Яцек Утко був спікером на конференції TED, звідси й доступність подачі в поєднанні з невимушеними жартами.

Яцек Утко

Яцек Утко

Основний акцент спікер зробив на сучасній та майбутній формах сторітелінгу, або за авторським визначенням Яцека «scrollytelling». Дизайнер також проілюстрував на прикладах відомих видань як взаєморозташування графічних і текстових елементів впливає на зацікавленість читача. Наостанок, Яцек Утко показав цікаву інфографіку від Bloomberg про ймовірність автоматизації професій. Спікер заспокоїв дизайнерів тим, що їхнє ремесло навряд чи зникне у зв’язку з роботизацією.

«Чим більше шрифтів, тим веселіше. Чому більше шрифтів? Нові шрифти — це кращі шрифти,» — Райнер Еріх Шайхельбауер, типограф, викладач шрифтового дизайну

Один із творців шрифтового редактора Glyphs виступив на TypeKyiv щодо шрифтового дизайну вчора та сьогодні. За словами спікера, перевагами нашого часу у сфері шрифтів є вільний доступ до знань, наявність експертизи, дешевші і кращі технології. Це дає можливість створювати велику кількість нових шрифтів, які будуть більш якісними й успішними.

Райнер Еріх Шайхельбауер

Райнер Еріх Шайхельбауер

Окрім самих виступів, протягом тижня після конференції учасники мали змогу відвідати майстер-класи та воркшопи від спікерів TypeKyiv. Залишається сподіватися, що подібні тематичні заходи будуть відбуватися частіше, аби спільнота українських шрифтовиків активно спілкувалася не лише онлайн.

Share
Написати коментар
loading...