Реклама

Як ефективно зібрати базу email-адрес

Професійний email-маркетолог має збирати, поповнювати та слідкувати за чистотою бази email-адрес. Це — важка та кропітка праця, але якість бази адрес визначає успішність усієї стратегії. У цій статті команда SendPulse пропонує поговорити про способи збору бази підписників та методи заохочення користувачів для приєднання до вашої розсилки
Čytaty latynkoju
Як ефективно зібрати базу email-адрес
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. Як ефективно зібрати базу email-адрес
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Професійний email-маркетолог має збирати, поповнювати та слідкувати за чистотою бази email-адрес. Це — важка та кропітка праця, але якість бази адрес визначає успішність усієї стратегії. У цій статті команда SendPulse пропонує поговорити про способи збору бази підписників та методи заохочення користувачів для приєднання до вашої розсилки

Radicati Group прогнозує зростання кількості користувачів email-сервісів до 4,9 млрд осіб у 2017 році. Ці космічні цифри показують, що email-маркетинг залишається ефективним каналом комунікації з клієнтами. Відтак вам варто максимально задіяти цей інструмент у бізнесі.

Перш ніж збирати базу

Щоб отримати бажаний результат і високу конверсію від розсилки, необхідно відправляти підписникам релевантний контент. При цьому — обов’язково за умови їхньої згоди. На жаль, поширеною помилкою серед email-маркетологів є те, що вони намагаються зібрати якомога більшу базу, не гребуючи сумнівними способами збору і не дивлячись на зацікавленість у ній користувача.

Великий список адрес не принесе бажаного результату, якщо більшість підписників відправлятимуть розсилку в спам, бо вона їм надокучає і вони не підписувались на неї. Крім того, розсилка без згоди користувача називається спамом і є незаконною. Email-маркетинг — це  марафон, що передбачає наявність стратегії, а не спринт на коротку дистанцію. Тому спочатку думайте про кінцевий результат і не жертвуйте якістю заради кількості. Тільки в такому випадку є сенс запускати email-кампанії.

Як зібрати базу для email-розсилок

Форма підписки на сайті

Якщо ви вирішили займатися email-маркетингом серйозно, розміщення форми підписки на сайті — обов’язковий крок. Форму підписки зазвичай ставлять або у нижній частині сайту (footer) або в заголовній (header). Вибір розташування залежить від дизайну сторінки і ваших потреб і вподобань.  

Mabel’s Labels, онлайн-магазин персоналізованих наклейок, вибрали розміщення у футері. Для подальшої персоналізації розсилок за іменем потрібно ввести також ім’я та прізвище користувача:

Mabels Labels

Mabel’s Labels

Виринаюче вікно

Виринаючі вікна дратують користувачів, і це важко заперечити, але їхня наявність на сайті вдвічі збільшує кількість нових підписників. І проти цього важко встояти. Якщо ви вирішили збирати базу у такий спосіб, забезпечте можливість легко закрити вікно і продумайте неагресивний дизайн. Дайте можливість користувачу спочатку візуально просканувати контент сайту — всього декілька секунд, і тільки тоді пускайте вікно підписки. Запропонуйте в обмін на email спеціальну пропозицію, знижку, безкоштовну доставку чи цінний контент.

Книжковий магазин Yakaboo пропонує 10 грн за підписку на розсилку:

Yakaboo

Yakaboo

Соціальні мережі

Якщо у вашої компанії є сторінка у FacebookБренди платитимуть блогерам за пости у Facebook, варто розмістити форму підписки прямо туди. Таким чином, ви даєте підписникам сторінки можливість обрати email як альтернативний спосіб взаємодії з вашим брендом.

Онлайн-магазин товарів для жінок і дітей Mud Pie має таку форму підписки на своїй офіційній сторінці у Facebook:

Mud Pie

Mud Pie

 

Цільова сторінка

Згідно дослідженню Marketing Land, поповнення бази email-адрес через цільову сторінку підвищує конверсію на 50%.  Цільова сторінка має бути зрозумілою та максимально простою для користувачів. Розмістіть кнопку із закликом до дії, дайте відповіді на запитання, які можуть з’явитися у користувачів. Розвійте будь-які сумніви щодо того, чи варто підписатися.

Ось приклад лаконічної цільової сторінки кулінарного сайту Forkly, де в обмін на адресу ви отримаєте інформацію про найближчі ресторани:

Forkly

Forkly

Онлайн-заходи

До онлайн-заходів відносяться вебінари, розіграші призів, вікторини та конкурси. Запропонуйте взяти участь у заході в обмін на електронну адресу — виграти приз або відвідати вебінар зможуть не всі, а у вас залишаться адреси.

Ось приклад виринаючого вікна на сайті відомого маркетолога Ніла Пателя:

Ніл Патель

Ніл Патель

В ньому використаний психологічний прийом, коли у людини викликають відчуття терміновості — «Вебінар починається за 11 хв і 30 сек», і при цьому час продовжує збігати на очах. Ви розумієте, що не встигаєте прослухати його зараз і тут бачите напис «Не виходить попасти на вебінар сьогодні? Тоді виберіть іншу дату» — і ви спокійні, бо шанс отримати корисні знання все-таки є.  

Зверніть увагу, щоб закрити це виринаюче вікно, необхідно натиснути на посилання під назвою «Ні, мені не потрібно більше трафіку на сайт». Це — ще один психологічний прийом, який спонукає підписатися.   

Офлайн-заходи

Поповнюйте базу email-адрес не тільки в інтернеті. Якщо ви влаштовуєте конференцію, семінар, виставку, або у вас є роздрібний магазин, збирайте адреси за допомогою анкет. При цьому давайте людям можливість самим відмітити в анкеті, хочуть вони отримувати розсилку чи ні.  

Якщо у вас є свій магазин, в обмін на дисконтну карту запропонуйте покупцям внести в анкету інформацію, яка вас цікавить. Через декілька днів надішліть новим підписникам вітальний email, у якому запропонуйте вибрати контент та частоту розсилки самостійно. Розкажіть про переваги своєї розсилки, а також дайте можливість відписатися. Рекомендуємо не затягувати із вітальним email, щоб користувач не встиг забути про вас і не відправив згаряча розсилку в спам.  

Просувати розсилку можна також за допомогою друкованих матеріалів. Друкуйте QR-коди на флаєрах, буклетах, візитівках, пакетах – тоді зацікавлена аудиторія зможе відсканувати код, перейти на цільову сторінку з формою підписки й підписатися на розсилку. Розказуйте про себе, а найголовніше — роз’ясніть вигоду від розсилки для користувача або запропонуйте лід-магніт.

Які прийоми допоможуть ефективніше зібрати базу

Не ховайте форму підписки

Щобв спростити процес реєстрації, розмістіть форму підписки на головній сторінці сайту. Користувач не має довго її шукати.  Але можливі й інші варіанти. Подивіться, як магазин органічної косметики Birdy Botanical розмістив форму підписки у трьох місцях.

Сайт Birdy Botanicals

Сайт Birdy Botanicals

Блоґ Birdy Botanicals

Блоґ Birdy Botanicals

Birdy Botanicals у Facebook

Birdy Botanicals у Facebook

Онлайн-магазин одягу Michael Kors розмістив форму підписки у футері головної сторінки. Це — також чудовий варіант, адже користувачі обов’язково знайдуть форму, коли будуть шукати мапу сайту:

Michael Kors

Michael Kors

Використовуйте лід-магніти

Недостатньо просто написати «Залиште ваш email» — для людей це не підстава, щоб ділитися з вами своєю персональною інформацією. Користувач має бачити очевидну вигоду і цінність для себе. В залежності від сфери вашого бізнесу та інтересів цільової аудиторії, лід магнітом може стати: купон на знижку, безкоштовна доставка, електронна книга, результати дослідження, корисний список, навчальні відео чи серія уроків. Список обмежується лише вашою фантазією.

Ідеальний лід-магніт:

  • Приносить цінність користувачу.
  • Релевантний.
  • Надсилається одразу після заповнення email-адреси.

Магазин Mud Pie пропонує безкоштовну доставку за першу покупку, сповіщення про оновлення асортименту та ексклюзивні розпродажі. Зверніть увагу на заголовок: «Станьте інсайдером Mud Pie»:

Mud Pie

Mud Pie

Для лід-магніту не обов’язково спеціально створювати новий контент. Якщо у вас вже є готовий якісний і корисний контент, просто конвертуйте його в іншу форму і запропонуйте в обмін на email-адресу. Наприклад, створіть електоронну книгу в форматі PDF зі статей у своєму блозі. Онлайн-ресурс для маркетологів MarketingProfs просить користувачів зареєструватися, щоби дочитувати статті до кінця. Користувачеві необхідно ввести email-адресу у форму підписки або зареєструватися за допомогою акаунта в соцмережах:

MarketingProfs

MarketingProfs

Використовуйте соціальні докази

Людина охочіше прийме рішення на вашу користь, якщо побачить, що цей вибір зробили багато інших. Із двох яток на базарі з однаковим товаром бажання підійти викликає та, біля якої є черга. Саме так працює принцип соціального доказу — «Це популярно, значить треба спробувати».  У формі підписки ви можете вказати, скільки у вас вже є читачів розсилки. Погляньте, як підійшли з гумором до створення виринаючого вікна у блозі Тіма Урбана Wait But Why. Число інтерактивне: коли реєструються нові підписники, цифра зростає:

Wait But Why

Wait But Why

Запропонуйте пройти тест

Людям подобається проходити тести — у такий спосіб вони начебто дізнаються про себе більше. Зверніть увагу на популярність серед користувачів соцмереж різноманітних тестів: «На яку популярну актрису ви схожі?», «Ким ви були у минулому житті» тощо. Запропонуйте користувачам пройти невеличкий тест і отримати результат на електронну пошту. Магазин кольорових каменів для прикрас GemStone розмістив тест під назвою «Який дорогоцінний камінь вам підходить», що відповідає тематиці сайту компанії:

GemStone

GemStone

Усього 10 питань, а в 11 питанні — прохання до відвідувача залишити email-адресу, щоби дізнатися результат. Потім підписник отримує лист із результатом та пропозицією розмістити результат в блозі або на персональній сторінці в соцмережі. У такий креативний спосіб GemStone не тільки залучили нових підписників, але й розважили цільову аудиторію.

Запитуйте необхідний мінімум інформації

Запам’ятайте, що користувачам не подобається залишати багато інформації про себе, бо це провокує відчуття вразливості та зайвої відкритості. Виходячи з цього, запитуйте лише інформацію, необхідну для персоналізації email — ім’я та email адресу. Більше полів у формі означає менше шансів, що їх заповнять. Сподіваємось, що ви використаєте наші поради, розширите свою базу і отримаєте від розсилок максимальну конверсію. Бажаємо успішних email-кампаній!

Share
Написати коментар
loading...