Реклама

Як швидкісний автобус рятує жителів Стамбулу від заторів

Вже 11 років затори на дорогах Стамбула долають за допомогою нового підходу до громадського транспорту. Він називається Metrobus — і завдяки йому тисячі жителів цього турецького міста можуть швидше дістатися до місця призначення
Čytaty latynkoju
Як швидкісний автобус рятує жителів Стамбулу від заторів
  1. Головна
  2. Історії
  3. Як швидкісний автобус рятує жителів Стамбулу від заторів
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Вже 11 років затори на дорогах Стамбула долають за допомогою нового підходу до громадського транспорту. Він називається Metrobus — і завдяки йому тисячі жителів цього турецького міста можуть швидше дістатися до місця призначення

Стамбул відомий своїм складним трафіком та не найкомфортнішими умовами для водіїв. Втім, як розповідає «ЦТС», у цьому турецькому місті добре розвинений громадський транспорт — і це трохи рятує від стояння у заторах. Європейську та азійську частини світу та різні частини Стамбулу єднає один із видів громадського транспорту — Metrobus. І ось як він працює.

Звідки з'явилися швидкісні автобуси

Швидкісний автобус як вид транспорту з’явився в 1974 році у бразильській Куритибі. Тодішній мер міста Жайме Леймер підрахував, що будівництво легкого метро буде надто витратною справою. Як альтернативу, він запровадив перевезення автобусом. Цей транспорт рухався із підвищеною швидкістю відокремленою смугою по дорогах міста. Такий автобусний тип перевезень має декілька основних характеристик:

  • пасажири входять на станції через турнікети, як у метро;
  • платформи на станціях знаходяться на одному рівні з автобусом, що забезпечує зручність і швидкість переміщення пасажирів;
  • дорога, якою пересувається швидкісний автобус, відокремлена від інших магістралей, що гарантує швидкість пересування.

Зараз цим видом транспорту користуються близько 170 міст в усьому світі

Як швидкісний автобус рятує жителів Стамбула від заторів

Фото: ЦТС

11 років роботи у Стамбулі

У Стамбулі швидкісний автобус запустили з вересня 2007 року. Тоді запрацювала перша ділянка довжиною у 18 км, що мала 15 станцій. Маршрутпоєднав західну і центральну частини міста. У наступні 5 років магістраль Metrobus розрослася до 52 км. При цьому кількість станцій збільшилася до 44, сім з яких виявилися в Азії. Для стамбульського Metrobus характерні всі риси швидкісного автобуса. Проте від аналогічних систем за кордоном він відрізняється тим, що рухається Босфорським мостом, який з’єднує Європу та Азію. На цьому мосту у автобуса немає виділеної смуги, він їде в загальному потоці. Після перетину мосту Metrobus знову повертається на виділену лінію.

Якщо дивитися на мапу Стамбула, то маршрут Metrobus оздоблює місто дугою із заходу на схід. Швидкісні автобуси їздять однією магістраллю, але за декількома маршрутами. Всі маршрути мають номер 34, до якого додається одна або дві літери. Є тільки один номер без літер — 34. Він курсує між станціями Авджілар на південному заході і Зінджірлікую на північному сході європейської частини Стамбула.

На мапі громадського транспорту Стамбула лінія Metrobus відзначена світло-коричневим

Фото: ЦТС

Кількість станцій на маршрутах Metrobus варіюється від 8 до 44

Люди та техніка

Читайте також: У столиці пропонують створити водний громадський простір за 262 млн грн

Автобусний парк Metrobus має 460 одиниць техніки. Значна частина – це двосекційні автобуси виробництва Mercedes. На маршрути виходять CapaCity (250 одиниць), Citaro (100 одиниць) та Conecto (60 одиниць). Додатково ліні ї обслуговують 50 трисекційних голландських автобусів Phileas. Загалом транспортна компанія IETT, що керує громадським транспортом Стамбула, оперує понад 3 тис автобусів.

На кінцевих станціях Metrobus є спеціальні майданчики чи розв’язки для розвороту автобусів. Согютлючешме є кінцевим пунктом швидкісного автобуса в азіатській частині Стамбулу. Перезмінка триває протягом декількох хвилин. Автобус після висадки пасажирів їде на майданчик для розвороту, де і відбувається зміна водіїв. Зміна одного водія триває 8-9 годин. Крім водіїв, у Metrobus є диспетчерський центр, співробітники якого моніторять і коригують трафік з метою уникнення заторів.

У пікові години автобуси рухаються один за одним з інтервалом менше 1 хв

Розворот автобусів

Фото: ЦТС

Обійтися без готівки

Читайте також: «Акупунктура міста» — тим, хто відкриває місто для всіх

Кондукторів тут немає. Усі станції обладнані турнікетами, через які можна пройти, лише сплативши за проїзд. Придбати квиток за готівку не можна. Для початку вам необхідно обзавестися Istanbulkart («Стамбульська картка») або Mavi Kart («Синя картка»). Для окремих груп пасажирів діють спеціальні картки та пільгові тарифи (для студентів чи вчителів). Потім в автоматі потрібно поповнити карту на певну суму, в залежності від кількості поїздок. Оплата за проїзд залежить від кількості зупинок, які ви плануєте проїхати:

  • за проїзд 1-3 зупинок пасажиру необхідно заплатити 1,95 ліри (близько 12 грн),
  • 10-15 зупинок — 3,35 ліри (близько 21 грн),
  • 22-27 зупинок — 3,5 ліри (близько 22 грн),
  • понад 40 зупинок – 3,85 ліри ( близько 24 грн).
  • між 00:00 та 06:00 ця тарифікація не діє, вночі встановлюється єдиний тариф на всі поїздки, незалежно від відстані — 3,85 ліри.

Картка Istanbulkart є універсальною для використання у всіх видах громадського транспорту Стамбула

У трамваях та метрополітені діє єдиний тариф. Якщо пасажир скористається цією карткою при оплаті за проїзд у Metrobus, з нього спишеться максимальна сума в розмірі 3,85 ліри. Гроші за невикористані зупинки можна повернути. При виході зі станції біля турнікетів коштують спеціальні апарати — Para Iade Makinesi (апарати повернення грошових коштів). Пасажирові достатньо прикласти Istanbulkart, і гроші будуть зараховані назад на картку.

Картки та термінали

Фото: ЦТС

Цілодобова швидкість

Metrobus працює цілодобово. Щодня його послугами користується близько 800 тис пасажирів (загалом у Стамбулі мешкає билзько 15 млн осіб). Пікові години для цього виду транспорту — із 7 до 9 години ранку і з 17:00 до 20:00. У ці періоди Metrobus перевозить від 40 до 50% денного пасажиропотоку. Його станції слугують пересадковими вузлами на інший вид транспорту, а на деяких є можливість скористатися відразу декількома видами транспорту. Наприклад, зі станції Зінджірлікую можна пересісти на «зелену» лінію метро, ​​а зі станції Топкапи — на «помаранчеву» лінію метро і на трамвай №1, який рушає до історичного центру Стамбула. Усі станції пересадок мають ескалатори, травелатори, а іноді — навіть підземні ліфти.

Share
Написати коментар
loading...