Реклама

📜 Всесвіт «Зоряних війн» від Світанку джедаїв до Нового ордену

Čytaty latynkoju
📜 Всесвіт «Зоряних війн» від Світанку джедаїв до Нового ордену
  1. Головна
  2. Кіно і серіали
  3. 📜 Всесвіт «Зоряних війн» від Світанку джедаїв до Нового ордену
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Якби ви ще десять років тому запитали у фаната «Зоряних війн» як дивитися та що власне відбувалося у цій франшизі, відповідь була б короткою — шість фільмів та мультсеріал.

Однак сьогодні, після десятиріччя космічної саги під проводом Disney, ця розмова може виглядати як на картинці нижче.

Дійсно, адже окрім нової кінотрилогії ми отримали кілька повнометражних спіноффів, серіалів, мультсеріалів. До того ж сюди варто включати й окремі відеоігри, які вперше стали повноцінною складовою всесвіту та розвитку його історії.

Початково «Зоряні війни» були лише сагою про сім’ю Скайвокерів. Основним сюжетом була трагедія Енакіна Скайвокера та його нащадків, про яку загалом оповідають у основних фільмах франшизи.

«Сага Скайвокерів»

Трилогія приквелів

  • «Епізод І. Прихована загроза»
  • «Епізод II. Атака клонів»
  • «Епізод III. Помста ситхів»

Оригінальна трилогія

  • «Епізод IV. Нова надія»
  • «Епізод V. Імперія завдає удару у відповідь»
  • «Епізод VI. Повернення джедая»

Трилогія сиквелів

  • «Епізод VII. Пробудження Сили»
  • «Епізод VIII. Останні джедаї»
  • «Епізод ІХ. Скайвокер. Сходження»

Вище представлені епізоди, розставлені згідно з внутрішньою хронологією всесвіту «Зоряних війн». Іншим способом дивитися фільми основної франшизи є перегляд за датою релізу. Це:

  1. Оригінальна трилогія
  2. Трилогія приквелів
  3. Трилогія сиквелів

Проте за останнє десятиліття всесвіт «Зоряних війн» перетворився з міжпланетної сімейної драми на величну космооперу про далеку-далеку галактику, яка охоплює тепер не кілька десятиліть, а ціле тисячоліття історії поза межами трагедії Скайвокерів.

Тож для тих, хто хоче зануритися в темну безодню всесвіту «Зоряних війн» пропонуємо свій гайд, у якому ми розмістили за хронологією подій кожен фільм, серіал, мультсеріал та епоху, про які потрібно знати. Відзначимо, що список включає себе лише аудіовізуальні твори, фільми, мультфільми, серіали та книги — без коміксів та романів.

Перші ніж перейти до головного, потрібно розібратися з тим , як рахують роки у внутрішній хронології «Зоряних війн».

Увага!

Надалі у матеріалі присутні спойлери. Найбільш критичні стосуються оригінальної трилогії та трилогії приквелів, оскільки вони вийшла давно, події звідти вже відомі широкому загалу й стали частиною популярної культури. В інших випадках ми намагалися обмежитися винятково тими подіями, без згадки яких хронологія всесвіту не є зрозумілою.

Якщо ви хочете повністю убезпечити себе від спойлерів, рекомендуємо утриматися від прочитання гайду. Тоді для першого знайомства зі всесвітом «Зоряних війн» скористайтеся хронологією основної франшизи, вказаною вище.

Що таке ДБЯ та ПБЯ?

Точкою відліку у всесвіті «Зоряних війн» вважається кульмінаційний момент четвертого епізоду — вибух Зірки смерті, що ще має назву «Битва при Явіні», адже ці події відбувалися біля цієї планети.

Таким чином Битва при Явіні знаменує нульовий рік у всесвіті «Зоряних війн». Тобто роки, які передували цьому мають позначення умовно ДБЯ (до битви при Явіні), а події після четвертого епізоду мають приставку ПБЯ (після битви при Явіні), тобто п’ятий епізод у внутрішній хронології відбувається у 3-му році ПБЯ.

Чому четвертий епізод став нульовою точкою відліку? Все просто — це перший фільм про «Зоряні війни», що вийшов в уже далекому (звісно не такому далекому-далекому як галактика) 1977 році і саме тому цій стрічці й випала честь стати нульовою точкою для всесвіту.

Усі офіційні періоди в історії всесвіту «Зоряних війн»

Зміст

Світанок джедаїв (бл. 25000 ДБЯ)
Стара Республіка (бл. 4000 ДБЯ)
Висока Республіка (500-100 ДБЯ)
Новий Орден Джедаїв (35 ПБЯ — ….

Також додамо кольори, якими у матеріалі позначили:

Мульстсеріали

Серіали

Фільми

Ігри

Світанок джедаїв (бл. 25000 ДБЯ)

Про цю епоху загалом нічого не відомо, крім того, що ми маємо отримати фільм у цьому періоді, який заглибиться у найранішу історію всесвіту «Зоряних війн». Стрічку було анонсовано на Star Wars Celebration 2023 і відомо, що її режисером виступить Джеймс Менголд («Лоґан», «Індіана Джонс і реліквія долі»).

Наразі не ясно, чого очікувати від цієї історії, крім того, що вона розгорнеться за тисячі років до подій основної серії. Фільм ще не знаходиться у виробництві, однак загалом він розповість нам про відкриття Сили та появу перших джедаїв у галактиці.

Стара Республіка (бл. 4000 ДБЯ)

Хоча період Старої Республіки і є канонічним, однак наразі жодного офіційного проєкту в цій ері немає. Звісно можна згадати відеоігри Knights Of The Old Republic, Knights Of The Old Republic II: The Sith Lords, а також багатокористувацьку онлайн-гру Star Wars: The Old Republic, однак вони не належать до канону всесвіту.

Загалом цей період має такий офіційний опис:

Серед світів Галактичного Ядра засновується Республіка, а для її захисту виникає Орден джедаїв. Розкол серед джедаїв призводить до створення ситхів у цю епічну еру.

Висока Республіка (500-100 ДБЯ)

Ще одна нова для франшизи епоха, яка наразі в основному складається з кількох романів та коміксів, де описується період Високої Республіки, що характеризується розквітом джедаїв.

Це час розкошів та вишуканості, коли Орден процвітає, скрізь є схильні до Сили створіння, панує загальна аура миру та прогресу. Також це час галактичної експансії, прокладання космічних маршрутів та подорожей, для яких Республіка будує спеціальну космічну станцію «Зоряний маяк» (Starlight Beacon) на межах відомої частини космосу.

Цей період — своєрідне поєднання науково-фантастичних уявлень про Новий час з його винаходами й географічними відкриттями, а на додачу — дрібка вайбів Дикого Заходу.

Звісно, що прокладання торгових маршрутів та відкриття нових територій ідуть поряд із бажанням певних груп наживитися на цьому, тож у цей час у галактиці починає орудувати група мародерів «Нігіл» (такий собі аналог вікінгів).

Окрім цього джедаям Високої Республіки доводиться зустрітися з рослинними створіннями на ім’я Дренгір, а також міфічними тваринами Безіменними, які живляться чутливими до Сили істотами.

Загалом це ще новий період, який поки що переважно існує на папері у вигляді коміксів та романів,  які охоплюють проміжок у 400 років галактичної історії.

Star Wars: Young Jedi Adventures (232 ДБЯ)

  • Рік виходу: 2023 — …
  • Шоуранер: Еліот Бур
  • IMDb: 5.8
  • Rotten Tomatoes: глядачі — 79%

Цей мультсеріал загалом буде цікавий найменшим фанатам «Зоряних війн», адже це своєрідний аналог «Щенячого патруля» у далекій-далекій галактиці.

Проте водночас це фактично перше шоу у рамках епохи Високої Республіки, що розповідає про групу юних падаванів, які навчаються таємниць джедаїв. До того ж у мультсеріалі можна зустріти магістра Йоду, для якого це хронологічно найраніша поява у франшизі.

The Acolyte (132 ДБЯ)

  • Рік виходу: 4 червня 2024
  • Шоуранерка: Леслі Гедленд
  • IMDb: —
  • Rotten Tomatoes: —

Своєю чергою цей серіал має познайомити вже більш дорослих глядачів з епохою Високої Республіки.

Події «Аколіту» розгорнуться рівно за 100 років до подій першого епізоду Саги Скайвокерів. Оскільки дія серіалу відбувається наприкінці епохи Високої Республіки, то у ньому нам покажуть як час розквіту джедаїв поступово дав місце для народження ситхів.

Очікується, що «Аколіт» — це буде доволі жорстка історія, у якій також має бути багато місця для боїв на мечах, що ми звісно любимо у «Зоряних війнах».

Падіння джедаїв (100 ДБЯ — 19 ДБЯ)

Саме у цей час з новою силою повертається, здавалося б, давно забута загроза. Це період, коли лорду ситхів вдається організувати руйнівний конфлікт та занурити всю галактику в повномасштабну війну, де лицарям-джедаям доводиться зайняти місця на передовій.

«Зоряні війни. Епізод І. Прихована загроза» (32 ДБЯ)

  • Рік виходу: 1999
  • Режисер: Джодж Лукас
  • IMDb: 6.5
  • Rotten Tomatoes: критики — 52%, глядачі — 59%

Саме цим епізодом та наразі хронологічно першим повнометражним фільмом розпочинається «Сага Скайвокерів».

«Примарна загроза» це історія юного Енакіна Скайвокера, якого з рабства рятують двоє джедаїв — майстер Квай-Гон Джинн та його падаван Обі-Ван Кенобі. Також тут же він вперше зустрічає королеву планети Набу — Падме Амідалу. Водночас це і велика політична історія про те, як за таємного втручання ситхів у справи Республіки розпочалося сходження Імперії.

Ми вперше тут побачимо таємничого Дарта Сідіуса, адже «примарна загроза» це і є він — головний ситх, який готує підґрунтя для власної Галактичної Імперії. Звісно, що для цього він смикає ниточки для дестабілізації Республіки за допомогою підконтрольної Торгової федерації, що розпочинає блокаду Набу.

В першу чергу стрічку ви запам’ятаєте за сцени із перегонами та недолугим Джа Джа Бінксом і звісно, що за сцену битви на світлових мечах між Квай-Гон Джинном з Обі-Ваном Кенобі проти Дарта Мола під епічну Duel of the Fates Джона Вільямса.

«Зоряні війни. Епізод II. Атака клонів» (22 ДБЯ)

  • Рік виходу: 2002
  • Режисер: Джордж Лукас
  • IMDb: 6.6
  • Rotten Tomatoes: критки — 66%, глядачі — 56%

Другий епізод зображує дорослішого Енакіна Скайвокера, який є падаваном Обі-Вана Кенобі та всіляко намагається переконати його, що він уже гідний звання лицара-джедая та готовий до самостійних завдань, а також достатньо дорослий, щоб повноцінно фліртувати з Падме Амідалою.

Загалом «Атака клонів» — це детективний трилер, романтичний фільм та екшн одночасно, адже поки Енакін заводить таємний роман з королевою Набу Падме Амідалою, тим часом Обі-Ван шукає того, хто хотів її вбити.

Після блокади Набу під проводом Торгової федерації постає Альянс сепаратистів, який збирається відділитися від Республіки, покладаючись на армію дроїдів. Авжеж, за всім стояли ситхи на чолі з Дартом Сідіусом.

Проте в процесі своїх пошуків Обі-Ван дізнається, що давно померлий джедай замовив створення клонів, які мають допомогти Республіці у складний час. Події призводять до епічного протистояння Ордену джедаїв з допомогою клонів з сепаратистами на чолі армії дроїдів.

«Зоряні війни. Війни клонів» (22-19 ДБЯ)

  • Рік виходу: 2008 — 2020
  • Шоуранер: Дейв Філоні, Джордж Лукас
  • IMDb: 8.4
  • Rotten Tomatoes: критики — 93%, глядачі — 91%

Цей мультсеріал детально зображує нам перебіг «Війни клонів» та розповідає про те, чим займалися у цей час Енакін, Обі-Ван, Йода, Падме та інші герої у процесі своєї боротьби поряд з армією клонів проти сепаратистів.

Сам серіал, який розтягнувся на сім сезонів, це окрема галактика, яка у 133 епізодах, що складаються з різних сюжетних арок, ділиться величезною кількістю деталей світу «Зоряних війн» — хто такі мандалорці та ситхи, показує нові планети і раси, як працює галактична політика, відображає усі жахи війни та того, що клони, хоча й є біологічно однією людиною, але мають різні особистості.

Це шоу, яке розширило «Зоряні війни» до величезних масштабів.

Також саме тут нам представили падавана Енакіна Скайуокера — Асоку Тано, яка зрештою не завершить своє навчання та покине Орден джедаїв. Сам мультсеріал завершується з паралельним початком третього епізоду, тож загалом це повноцінна та вичерпна історія, що заповнює проміжок між двома фільмами.

«Зоряні війни. Епізод III. Помста ситхів» (19 ДБЯ)

  • Рік виходу: 2005
  • Режисер: Джордж Лукас
  • IMDb: 7.6
  • Rotten Tomatoes: критики — 79%, глядачі — 66%

Останній епізод трилогії приквелів — це історія безпосереднього становлення Дарта Вейдера, учня і помічника Дарта Сідіуса, та власне розповідь проте, що саме спонукало Енакіна Скайвокера обрати Темний бік Сили.

Молодий джедай під впливом Дарта Сідіуса переживає за життя вагітної Падме, адже його мучать кошмарні сни про її смерть під час пологів.

Енакін втратив матір під час «Атаки клонів» і цього разу він не збирається пережити цей біль знову та шукає шляхи для порятунку коханої.

Тим часом, готується до виконання «Наказ 66», який знаменуватиме початок для Галактичної Імперії та має на меті знищити Орден джедаїв. Виконати це мусить генетично закодована армії клонів, яка для виконання наказу повстане проти своїх уже старих друзів — джедаїв.

Обі-Вану доводиться зіткнутися у епічному двобої на мечах з Енакіном, який врешті залишиться без кінцівок і муситиме шукати порятунок у захисних обладунках під іменем Дарта Вейдера.

А поки Енакін остаточно перетворюється на ситха, під час пологів помирає Падме, яка народжує двоїх дітей, одним з яких буде Люк Скайвокер — головний герой оригінальної трилогії. Двійню розділяють та віддають під опіку на різних планетах.

Панування Імперії (19 ДБЯ — 0 ПБЯ)

Цей час відзначається домінуванням новопосталої Галактичної Імперії, яка завдяки підступності та обману безальтернативно править розлогими просторами та спрямовує усі ресурси на посилення своєї військової могутності. Водночас джедаї, яким вдалося врятуватися від «Наказу 66» мусять перейти до підпілля, адже на них починається нещадне полювання.

«Зоряні війни: Бракована партія» (19 ДБЯ)

  • Рік виходу: 2021 — 2024
  • Шоуранер: Дейв Філоні
  • IMDb: 7.8
  • Rotten Tomatoes: критики — 88%, глядачі 83%

«Бракована партія» є фактично продовженням третього епізоду, адже події починаються в момент видання «Наказу 66». Мультсеріал розповідає про спецзагін клонів, які є «бракованою партією» і відповідно не підпадають під генетичну дію наказу.

У трьох сезонах шоу ми бачимо історію клонів, які намагаються вижити у новому для себе світі Галактичної Імперії поряд з власними друзями, які перебувають на іншій стороні. Також вони водночас опікуються дівчинкою Омегою — жіночим клоном, створеним на основі тієї ж ДНК, що й решта.

Star Wars Jedi: Fallen Order (14 ДБЯ)

  • Рік виходу: 2019
  • Розробник: Respawn Entertainment
  • Metacritic: оглядачі — 79/100, гравці — 7.6/10
  • Opencritic: критики 82/100

Нарешті перша гра у нашому списку. Загалом наразі це одна з небагатьох ігор, які є частиною офіційного канону.

Fallen Order розповідає нам історію Кела Кестіса — падавана, якому вдалося пережити «Наказ 66».

Події гри розгортаються через п’ять років від доленосної події, коли Келу доводиться вийти з тіні та приєднатися до боротьби з інквізиторами (загоном чутливих до Сили найманців Дарта Вейдера) та Імперією з колишньою членкинею Ордену джедаїв Серою поряд із дроїдом BD-1.

Разом вони вирушають на пошуки голокрона з даними про чутливих до Сили дітей у галактиці, який допоможе відродити Орден Джедаїв. Однак на цьому шляху Келу Кестісу доведеться зустрітися з імперським штурмовиками, дроїдами та зрештою і самим Дартом Вейдером.

«Соло. Зоряні Війни. Історія» (13-10 ДБЯ)

  • Рік виходу: 2018
  • Режисер: Рон Говард
  • IMDb: 6.9
  • Rotten Tomatoes: критики — 69%, глядачі — 63%

Всі історії мають свій початок і цей фільм саме про це, адже розповідає нам про становлення одного з культових персонажів саги — Гана Соло, який вперше з’явився в оригінальній трилогії.

Все починається з того, що контрабандисту Гану вдається втікти від місцевих бандитів на Корелії, на відміну від своєї подруги Кі’ри, яку схопили. Він обіцяє повернутися за нею, однак не має коштів щоб покинути планету, тож записується до імперського флоту.

Через три роки Ган дезертирує під час однієї з жахливих битв та приєднується до команди контрабандиста Тобіаса Бекетта разом з яким він мусить викрасти цінне паливо для небезпечного гангстера Драйдена Воса під опіку якого потрапила Кі’ра.

В процесі усієї цієї історії ми дізнаємося, як Ган зустрів Чубакку, виграв у Лендо Калріссіана «Тисячолітній сокіл», зануримося до кримінального світу галактики та навіть побачимо Дарта Мола. Однак розвитку ця епізодична поява наразі не отримала.

«Обі-Ван Кенобі» (9 ДБЯ)

  • Рік виходу: 2022
  • Шоуранер: Дебора Чов
  • IMDb: 7.1
  • Rotten Tomatoes: критики — 82%, глядачі — 62%

Пройшло десять років з подій «Помсти ситхів» і нам зображують Обі-Вана, який живе тихим життям Бенка Кенобі та переховується від Імперії у печері на Татуїні.

У серіалі нам зображують героя, що перебуває не у найкращому емоційному стані, адже він відчуває провину за те, що не вберіг свого учня від Темного боку Сили і загалом втратив усе, що мав.

Водночас поки він здалеку наглядає за молодим Люком Скайуокером у нього виринає неочікувана для самого себе місія уже як Обі-Вана Кенобі — врятувати доньку Падме Амідали, яку викрадають мисливці за головами. На цьому шляху йому доведеться зіткнутися з інквізиторами, побувати у їхній фортеці, врешті згадати і відпустити своє минуле, щоб зустрітися з Дартом Вейдером знову і врятувати дівчинку, яка цього точно не забуде.

Star Wars Jedi: Survivor (9 ДБЯ)

  • Рік виходу: 2023
  • Розробник: Respawn Entertainment
  • Metacritic: оглядачі — 85/100, гравці — 6.6/10
  • Opencritic: критики 84/100

Нова гра нас знову повертає до Кела Кестіса. Цього разу події відбуваються приблизно через п’ять років після Fallen Order. За цей час екіпаж «Богомола» (Mantis) встиг розійтися, переслідуючи різні цілі в галактиці, у якій дедалі більше набирає сили Галактична Імперія.

Після своєї зухвалої втечі від імперської влади на Корусанті на початку гри головний герой Кел Кестіс опиняється на планеті Кобо. Там він знаходить джедайського протокольного дроїда з часів Високої Республіки, який має підказку, як дістатися до Таналора, нібито недосяжної напів міфічної планети.

Саме пошуку цієї планети і присвячена історія гри, адже у ній Кел бачить потенційний дім, вільний від впливу Імперії, де він зможе взятися за справу відродження Ордену джедаїв. Саме для цього він знову збирає екіпаж «Богомола» і відправляється у чергову галактичну пригоду.

Детальніше про гру можете дізнатися у нашому огляді за посиланням.

«Зоряні Війни: Повстанці» (5-0 ДБЯ)

  • Рік виходу: 2014 — 2018
  • Шоуранер: Дейв Філоні
  • IMDb: 8.1
  • Rotten Tomatoes: критики — 98%, глядачі — 84%

Назва мультсеріалу говорить сама за себе. Події шоу розгортаються на тлі повстання, яке піднімається проти Імперії.

Цього разу головний герой — це чутливий до Сили підліток Езра Бріджер, спритний юнак з планети Лотал, який потрапляє до екіпажу корабля «Привид», що складається з Гери Сендулли, Зеба Ореліуса, Сабін Рен, дроїда Чопера та лицаря-джедая Кенана Джаруса.

У той час як Кенан бере Езру під свою джедайську опіку, антиімперські активності екіпажу «Привида» на Лоталі поступово стають частиною масштабнішого повстання — вони вступають у контакт з Асокою Тано, сенаторкою Мон Мотмою, принцесою Леєю, Лендо Калріссіаном та іншими. Водночас їм доводиться уже протистояти Дарту Вейдеру, інквізиторам, Дарту Молу та зрештою лиховісному гранд-адміралу Трауну.

«Андор» (5-0 ДБЯ)

  • Рік виходу: 2022 — …
  • Шоуранер: Тоні Ґілрой
  • IMDb: 8.4
  • Rotten Tomatoes: критики — 96%, глядачі — 86%

Цей серіал можна цілком назвати «дорослою» альтернативою «Повстанцям», адже його події відбуваються приблизно в один час.

«Андор» розповідає нам історію Кассіана Андора, який з часом все більше проникається ідеями повстання.

Хоча серіал також досліджує й інші важливі для повстання фігури — Мон Мотму, яка плете змови проти Імперії у Сенаті та інших персонажів, які розбудовували розгалужену мережу повстанців.

Перший сезон розповідає про події 5 року до ДБЯ та якими силами будували Зірку Смерті. Водночас у другому на нас очікує історія, яка кожні три серії буде переходити на один рік та приведе нас прямісінько до епічного фіналу.

«Бунтар Один. Зоряні Війни. Історія» (0 ДБЯ)

  • Рік виходу: 2016
  • Режисер: Гарет Едвардс
  • IMDb: 7.8
  • Rotten Tomatoes: критики — 84%, глядачі — 87%

Епічним фіналом «Андора» є фільм, який вийшов раніше серіалу він розповідає нам про те, як «шпигунам повстанців вдалося викрасти секретні плани до головної зброї Імперії — Зірки Смерті».

Фільм це історія про те, як і ким були викрадені ці плани. Заглом це була команда різних та доволі незвичних осіб під проводом Джин Ерсо, яку виховав екстреміст-повстанець Со Геррера після того, як її батько Ґейлен Ерсо насильно змушений був займатися будівництвом Зірки Смерті для Імперії.

В першу чергу в намаганні знайти свого батька Джин долучається до Кассіана Андора разом із дроїдом К-2SО, сліпим монахом Чіррутом Імве, кремезним Бейзом Мальбусом та імперським пілотом-перебіжчиком Бодгі Руком. Разом вони відправляються на смертельне завдання до тропічної планети Скаріф, де мають викрасти схеми Зірки Смерті.

Епоха повстання (0 ДБЯ — 4 ДБЯ)

Саме цей період став початком для всесвіту «Зоряних війн» і хронологічно він найменший. Однак у цей час нечисельній групі повстанців вдається поширити невдоволення пануванням Імперії по всій галактиці, адже вдається знайти «останню надію»…

«Зоряні війни. Епізод IV. Нова надія» (0 ДБЯ)

  • Рік виходу: 1977
  • Режисер: Джордж Лукас
  • IMDb: 8.6
  • Rotten Tomatoes: критики — 93%, глядачі — 96%

Четвертий фільм «Саги Скайвокерів» та саме той, з якого й розпочався всесвіт «Зоряних війн».

Нам розповідають про Люка Скайвокера, підлітка, який нудьгує на пустельній планеті Татуїн, мріє стати космічним пілотом та подорожувати поміж зірок.

Власне це життя він і отримує, коли його під безпосередню опіку бере Обі-Ван Кенобі, адже йому «не пощастило» придбати дроїда R2-D2, який, як виявилося, містить ті самі важливі схеми Зірки Смерті.

Згодом разом з контрабандистом Ганом Соло та його приятелем Чубаккою та протокольним дроїдом C-3PO на борту, вони вирушають на «Тисячолітньому Соколі» у небезпечну подорож, щоб врятувати принцесу Лею з рук Дарта Вейдера, а потім допомогти Повстанцям рознести Зірку Смерті вщент.

Власне після цієї епічної перемоги при Явіні ми уже переходимо до нової хронології — ПБЯ.

«Зоряні війни. Епізод V. Імперія завдає удару у відповідь» (3 ПБЯ)

  • Рік виходу: 1980
  • Режисер: Джордж Лукас
  • IMDb: 8.7
  • Rotten Tomatoes: критики — 95%, глядачі — 97%

Проходить три роки з моменту втрати Імперією Зірки Смерті, однак за цей час вона зуміла підготувати удар у відповідь.

Галактична Імперія нападає на базу повстанців на планеті Хот (іронічна назва для крижаної планети) — це розкидає наших героїв по різних закутках галактики.

Люк після видіння Обі-Вана вирушає на пошуки магістра Йоди, щоб завершити своє джедайське навчання. Своєю чергою Ган, Лея, C-3PO і Чуі тікають на «Тисячолітньому соколі» від переслідування мисливця за головами Боба Фетта. Вони шукають сховок у Хмарному місті під захистом Лендо Калріссіана, який зраджує їх та видає Дарту Вейдеру.

Фільм свого часу став доволі трагічним, адже Гана заморожують, Йода відчуває схильність Люка до Темної сторони, коли він вирішує піти на порятунок друзів, де й дізнається шокуючу для себе правду в іконічній сцені: Дарт Вейдер — це його батько. Що, відповідно, робить його матір’ю Падме Амідалу.

Star Wars Outlaws (3-4 ДБЯ)

  • Рік виходу: 30 серпня 2024 року
  • Розробник: Massive Entertainment

Це перша гра у франшизі «Зоряних війн» з повністю відкритим світом події якої розгорнуться між подіями фільмів «Імперія завдає удару у відповідь» та «Повернення джедая».

Головною героїнею гри буде Кей Весс разом зі спутником Ніксом, які будуть досліджувати різні планети по всій галактиці — як культові, так і нові.

Нам доведеться разом з Кей боротися за виживання щодня, адже одного дня вона стає найбільш розшукуваною персоною у галактиці. Однак це її не зупиняє й Весс готується до проведення «найбільшого» пограбування, яке бачив злочинний світ.

«Зоряні війни. Епізод VI. Повернення джедая» (4 ПБЯ)

  • Рік виходу: 1983
  • Режисер: Джордж Лукас
  • IMDb: 8.3
  • Rotten Tomatoes: критики — 83%, глядачі — 94%

Після драматичного фіналу попереднього фільму проходить рік. Спочатку Люк, Лея, C-3PO, R2-D2 та Лендо (який був змушений піти на співпрацю з Імперією і тепер спокутує провину) проникають до палацу Джабби на Татуїні, щоб врятувати Гана, але потрапляють у полон.

Однак героям вдається викрутитися з цього попутно вбивши Джаббу та здавалося б Бобу Фета.

Після порятунку Гана розгортається фінальна фаза протистояння Імперії. Люк повертається до Йоди, який на смертному одрі дає йому останні настанови на шляху джедая та розповідає, що Лея — його сестра та теж чутлива до Сили.

Водночас Ган та Лея вирушають на лісовий місяць Ендор, де вони мають разом із загоном повстанців опустити щит нової Зірки Смерті. Їм це вдається зробити за допомоги милих та водночас смертоносних Евоків.

Люк теж не залишається осторонь та знову протистоїть своєму батьку у той час як Імператор Дарт Сідіус планує навернути іншого юного Скайвокера на Темний бік Сили.

Проте світло у Дарті Вейдері перемагає та повертає Енакіна Скайвокера, який убиває Імператора, але сам помирає від ран.

У цей же час повстанці розправляються з другою Зіркою Смерті. Імперія пала! Галактика вільна!

Нова Республіка (4 ПБЯ — 34 ПБЯ)

Імперія зазнала поразки, однак тепер перед новопосталою Новою Республікою стоїть складне завдання з відбудови та возз’єднання галактики.

Це час, коли порядок у галактиці під великим сумнівом, а тимчасовий і крихкий мир знаходиться під загрозою від недобитої Імперії.

«Мандалорець», сезон 1 та 2 (9 ПБЯ)

  • Рік виходу: 2019 — …
  • Шоуранер: Джон Фавро
  • IMDb: 8.7
  • Rotten Tomatoes: критики — 90%, глядачі — 78%

П’ять років пройшло з моменту падіння Імперії, галактика перебуває у підвішеному становищі, адже Нова Республіка лише встановлює свою владу, а залишки імперців мають плани на помсту.

Якщо ви хотіли космічний вестерн, то це саме він. У цьому серіалі нам розповідають про пригоди Діна Джаріна, мандалорця та за сумісництвом найманця, який шукає вдачу на зовнішніх закутках галактики, де є багато можливостей для шукачів пригод за межами контролю влади.

Саме тут йому доведеться взяти контракт на пошуки «малюка Йоди». Йому доведеться протистояти моффу (колишньому імперському губернатору над галактичним сектором) Гідеону, якому малюк потрібен для відновлення правління Імперії, адже дитинча володіє Силою.

Мандалорцю вдається знайти малюка і разом вони тікають від лап Гідеона. По дорозі вони зустрічають багатьох героїв серед яких буде й Асока Тано, яка розкриє справжнє ім’я малюка . Зустрінемо також і інших вже знайомих нам героїв.

«Книга Боби Фетта» (9-11 ПБЯ)

  • Рік виходу: 2021 — 2022
  • Шоуранер: Джон Фавро
  • IMDb: 7.2
  • Rotten Tomatoes: критики — 66%, глядачі — 53%

Після подій другого сезону «Мандалорця» ми дізнаємося, що Боба Фетт живіший усіх живих та вирішує повернутися на Татуїн, щоб утвердитися в ролі місцевого кримінального авторитета — місця яке по суті після смерті Джабби Гата є вакантним.

Під час цих спроб ми також дізнаємося історію того, як Бобі Фетту вдалося вижити після подій у «Поверненні джедая» та, що його чекало після цього.

Водночас серіал має епізоди, які доповнюють «Мандалорця», тож дивитися їх необхідно разом.

«Мандалорець», сезон 3 (11 ПБЯ)

  • Рік виходу: 2019 — …
  • Шоуранер: Джон Фавро
  • IMDb: 8.7
  • Rotten Tomatoes: критики — 90%, глядачі — 78%

Третій сезон «Мандалорця» відбувається уже через два роки після подій попереднього.

Загалом ця частина пригод Мандалорця та Ґроґу зосереджена на планеті Мандалор, до якого на початку вони обоє прибувають.

Цього разу акцент шоу зміщується до Бо-Катан Крайз лідерки залишків мандалорців, яка понад усе бажає помститися та повернути Мандалор під свою владу. Для цього вона з Діном Джаріном та «малюком Йодою» збирає «ініціативну групу» та вирушає для помсти моффу Гідеону та залишкам імперців, які влаштували собі базу на Мандалорі..

«Асока» (11 ПБЯ)

  • Рік виходу: 2023
  • Шоуранер: Дейв Філоні
  • IMDb: 7.6
  • Rotten Tomatoes: критики — 86%, глядачі — 69%

Події цього серіалу відбувають в один часовий проміжок із третім сезоном «Мандалорця». До того ж це перший сольний проєкт Асоки Тано.

Серіал поєднує у собі події «Мандалорця» та мультсеріалу «Зоряні війни: Повстанці», адже тут ми зустрінемо усіх його героїв.

Нам розповідають історію про Асоку, яка розслідує чутки про повернення гранд-адмірала Трауна, а Сабін Рен водночас відчуває, що це також ключ до пошуку її втраченого приятеля та джедая Езри Бріджера.

В результаті усе обертається для наших героїв навпаки і у продовженні «Асоки», ймовірно, ролі «шукачів» та «знайдених» поміняються місцями.

Skeleton Crew (? ПБЯ)

  • Рік виходу: ~2024
  • Шоуранер: Джон Воттс та Крістофер Форд
  • IMDb: —
  • Rotten Tomatoes: —

Наступним шоу у хронології, яке ми маємо отримати орієнтовно у 2024 році є історія про чотирьох дітей, які потраплять у пригоду, адже їм доведеться дістатися додому після того, як вони загубилися в галактиці після відкриття, що вони зробили на своїй рідній планеті.

Наразі мало що відомо про серіал, окрім того, що його зйомки були завершені ще у січні 2023 року.

«Мандалорець та Ґроґу» (? ПБЯ)

  • Рік виходу: ~2026
  • Режисер: Джон Фавро
  • IMDb: —
  • Rotten Tomatoes: —

Фільм, який було анонсовано лише на початку 2024 року та реліз якого планується на 2026 рік. Про нього нічого не відомо, окрім двох фактів — у ньому точно будуть Мандалорець та Ґроґу.

Невідомо, чи фільм стане завершеням пригод двох героїв, чи фанатам все-таки варто очікувати й на четвертий сезон серіалу. Можливо це все буде відомо найближчим часом.

Фільм Дейва Філоні (до 34 ПБЯ)

  • Рік виходу: орієнтовно після 2026
  • Режисер: Дейв Філоні

Ще одним поки що відносно невідомим є фільм Дейва Філоні. Ймовірно, саме ця стрічка стане кульмінацією історій, які нам розповідають у «Мандалорці», «Асоці», Skeleton Crew та частково «Зоряних війнах: Повстанці».

Загалом ця стрічка має стати важливою передісторією для трилогії сиквелів.

Постання Верховного Порядку (34 ПБЯ — 35 ПБЯ)

Знаходячись у таємниці, недобитки Імперії формують Верховний Порядок, який завдає нищівного удару по Новій Республіці, і галактика постає перед новою-старою загрозою.

«Зоряні війни: Рух опору» (34-35 ПБЯ)

  • Рік виходу: 2018 — 2020
  • Шоуранер: Дейв Філоні
  • IMDb: 5.3
  • Rotten Tomatoes: критики — 92%, глядачі — 47%

Цим мультсеріалом розпочинається ера трилогії сиквелів. Події шоу розгортаються напередодні «Пробудження сили», а згодом й перетинаються з подями цього фільму та його продовження.

Мультсеріал розповідає нам про пілота Казудо Ксіоно, якому По Демерон доручає завдання шпигувати за загрозою, що зростає від Верховного Порядку.

«Зоряні війни: Пробудження Сили» (34 ПБЯ)

  • Рік виходу: 2015
  • Режисер: Дж. Дж. Абрамс
  • IMDb: 7.8
  • Rotten Tomatoes: критики — 93%, глядачі — 85%

Пройшло тридцять років з моменту падіння Імперії, однак нова загроза нависає над галактикою та молодою Новою Республікою.

У момент, коли Верховний Порядок розпочинає свій шлях з підкорення новопосталої Республіки, сміттярка Рей знаходить на планеті Джакку дроїда BB-8, який володіє важливою інформацією — де знаходиться зниклий Люк Скайвокер. Інформацію йому передав пілот Руху Опору По Демерон, якому не поталанило потрапити у полон до одного з лідерів Верховного Порядку, Кайло Рена.

Однак йому на допомогу приходить штурмовик Фінн і разом вони тікають назад до пустельної планети Джакку.

Потім Рей і BB-8 зустрічають штурмовика-перебіжчика і вони разом тікають з на «Тисячолітньому соколі», де зустрічають старих героїв — Гана Соло та Чубакку. Рей виявляє, що чутлива до Сили.

Після того, як Верховний Порядок знищує столицю Нової Республіки за допомогою своєї ще новішої та ще більшої Зірки Смерті — бази Старкіллер — Рух Опору знаходить план як знищити нову загрозу.

По завершенню нашим героям вдається дізнатися місцезнаходження Люка Скайвокера, і Рей відправляється до нього для навчання.

«Зоряні війни: Останні джедаї» (34 ПБЯ)

  • Рік виходу: 2017
  • Режисер: Раян Джонсон
  • IMDb: 6.9
  • Rotten Tomatoes: критики — 91%, глядачі — 42%

Першим ділом, яке робить Люк Скайвокер, коли зустрічає Рей — викидає через плече свій меч, який вона йому повернула. Проте Рей, хоча й не очікувала на такий поворот, все одно намагається вмовити Люка повернутися із заслання, адже Верховний Порядок набирає сили.

Джедай до останнього пручається її вмовлянням, однак все-таки піддається та навчає її шляхам Сили.

Водночас Рух Опору знаходиться у безвихідній ситуацій, коли Верховний порядок наступає йому на п’яти переслідуючи залишки того, що залишилося від Нової Республіки. У По Демерона з’являється план і він пропонує здійснити місію, яка зіб’є лиходіїв зі сліду і він разом з Фінном та Роуз відправляється на пошуки хакера, який їм допоможе із цим.

Водночас Рей знаходить зв’язок з Кайло Реном через Силу і намагається повернути його до світла. Це призводить до того, що вони вбивають Сноука і Кайло Рен стає новим Верховним лідером та відправляється до бази, де переховується його мати з залишками Руху Опору з яким він має намір покінчити раз і на завжди.

У вирішальний момент в діло все-таки вступає Люк Скайвокер, що змінює ситуацію на краще, та обходиться дорогою ціною.

«Зоряні війни: Скайвокер. Сходження» (35 ПБЯ)

  • Рік виходу: 2019
  • Режисер: Дж. Дж. Абрамс
  • IMDb: 6.4
  • Rotten Tomatoes: критики — 51%, глядачі — 86%

Через рік після драматичного завершення «Останніх джедаїв» Рух Опору відновлює свої сили, Рей відточує свої навички, але Верховний Порядок теж не витрачає часу дарма та відкриває головну таємницю — Імператор живий.

Тепер Рей зі своїми приятелями мусять віднайти шлях до Ексеголу — місця, де перебуває «воскреслий» Дарт Сідіус, що готується до останньої битви та встановлення остаточного порядку у галактиці.

У цей же час зв’язок між Рей та Кайло Реном лише посилюється, адже виявляється, що вони — Силова діада, тобто дві чутливих до Сили особи, що робить їх одним цілим. У фільмі пояснюється й причина цього зв’язку.

Разом вони борються з Імператором на Ексеголі, в той час як Рух Опору готується дати відсіч його величезному флоту. За допомоги усього спадку джедаїв, Рей вдається вистояти проти Дарта Сідіуса та завдати йому поразки, однак ціною життя близької людини.

Трилогія сиквелів завершується на Татуїні, де Рей ховає мечі Люка та Леї, таким чином натякаючи нам, що «Сага Скайвокерів завершена».

Мир у галактиці відновлено, але чи надовго…

Новий Орден Джедаїв (35 ПБЯ — ….

Наразі про цю епоху, мабуть, відомо найменше. Очікується, що її початок буде покладено майбутнім сольним фільмом про Рей, який наразі є офіційно найвіддаленішою в майбутнє точкою в усій хронології «Зоряних війн». Про нього невідомо жодних деталей окрім того, що історія буде обертатися навколо Рей через 15 років після IX епізоду.

Очікується, що стрічка розповість про постання Нового Ордену джедаїв під проводом Рей, а що з цього вийде ми, ймовірно дізнаємося вже у 2026 році.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...