Реклама

🍿 Дослідження: українці почали частіше дивитися українське кіно

Čytaty latynkoju
🍿 Дослідження: українці почали частіше дивитися українське кіно
  1. Головна
  2. Кіно і серіали
  3. 🍿 Дослідження: українці почали частіше дивитися українське кіно
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Українське кіно переживає виняткові часи: у прокаті одразу два українських хіта Канн, і ще один — з Венеційського фестивалю. Дослідницька компанія Gradus Research провела опитування, аби дізнатися, чи справді українці почали більше дивитись українські фільми, де та як переглядають.

Загалом, як демонструє дослідження за споживанням контенту перегляд фільмів поступається місцем у рейтингу популярності лише новинам.

Вплив війни на кінематограф

Підсилений війною тренд на все українське не оминув і індустрію кіно: якщо до початку повномасштабного вторгнення регулярно дивилася українські фільми 29% опитаних українців, то зараз число поціновувачів вітчизняного кінематографа зросло до третини (33%). Таке зростання відбулося в тому числі через перетікання тих, хто дивився українські фільми іноді (до повномасштабного вторгнення таких було 59%, а зараз — 50%), у тих, хто дивиться їх регулярно. І лише 14% декларують, що не споживають такий контент.

Найбільш популярним варіантом для перегляду українського кіно є сервіси перегляду фільмів онлайн на кшталт Megogo, SweetTV, Netflix та ін. — онлайн-кінотеатрам надають перевагу близько двох третіх опитаних українців (61%). Ними переважно користується аудиторія 18-34 роки.

Другим вибором для перегляду українських фільмів є телебачення — 56% респондентів дивляться вітчизняне кіно по ТБ. Цьому носію в більшій мірі надають перевагу глядачі віком 55-60 років.
До офлайн кінотеатрів ходять 14% опитаних, що можна пояснити як складною безпековою ситуацією в країні, так і їх меншою доступністю. При цьому варто зазначити, що вони користуються особливою популярністю серед молоді — частка українців віком 18-24, що зазвичай дивиться українські фільми в кінотеатрах, майже втричі більша за вибірку загалом (41% проти 14%).

Які саме фільми мали найбільший попит серед опитаних українців за останній рік, можна побачити на інфографіці:

Опитування проведено дослідницькою компанією Gradus Research методом самозаповнення анкети в мобільному додатку. Вибірка: 1240 респондентів у віці 18-60 років, які мешкають у населених пунктах розміром більше 50 000 жителів. Період проведення: 13-14 квітня 2023 року.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...