Реклама

Як зареєструвати ФОП за добу

Ми переконані, що майбутнє України – за креативним класом, що просто зараз починає або уже розвиває малий та середній бізнес в Україні. Від дизайнерів одягу і ювелірних прикрас до програмістів  і мейкерів. Легкість і простота реєстрації, легалізації бізнесу – те, з чого починається бізнес-клімат, комфорт ведення бізнесу в країні і взаємини держави з підприємцем
Čytaty latynkoju
Як зареєструвати ФОП за добу
  1. Головна
  2. Картки
  3. Як зареєструвати ФОП за добу
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Ми переконані, що майбутнє України – за креативним класом, що просто зараз починає або уже розвиває малий та середній бізнес в Україні. Від дизайнерів одягу і ювелірних прикрас до програмістів  і мейкерів. Легкість і простота реєстрації, легалізації бізнесу – те, з чого починається бізнес-клімат, комфорт ведення бізнесу в країні і взаємини держави з підприємцем

    Уже сьогодні зареєструвати бізнес в Україні можна, сидячи на березі моря в якійсь екзотичній країні за умови наявності двох речей: доступу до інтернету та електронного цифрового підпису (ЕЦП). Електронна реєстрація та припинення фізичної особи-підприємця працює в Україні з березня 2017 року на сайті «Онлайн-будинок юстиції».

    Сервіси, пов’язані з реєстрацією бізнесу, є одними з найпопулярніших серед існуючих державних послуг в Україні. Але про можливість онлайн-реєстрації  відомо не всім. З моменту запуску по вересень 2017 року близько 1,5 тис підприємців зареєстрували свій бізнес онлайн та понад 900 зареєстрували припинення підприємницької діяльності в електронній формі.

    Електронні послуги реєстрації бізнесу були реалізовані завдяки співпраці Міністерства юстиції України та Державного агентства з питань електронного урядування України за фінансової підтримки швейцарсько-української програми «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади», виконавцем якої є МБО «Фонд Східна Європа».

    Як це працює

    Онлайн-реєстрація бізнесу здійснюється централізовано одним з державних підприємств Міністерства юстиції України незалежно від місця реєстрації підприємця. «Онлайн-будинок юстиції» при роботі взаємодіє безпосередньо з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі — ЄДР), тому безпосередньо на ньому можна отримати виписку з реєстру після проведення реєстрації. Це означає, що:

    • по-перше, скористатись сервісом можна незалежно від місця реєстрації, наприклад можна зареєструвати фізичну особу з Горішніх Плавнів підприємцем;
    • по-друге, заяви опрацьовуються швидко та у повному обсязі.

    Що потрібно для отримання електронної послуги реєстрації чи припинення ФОП

    Для доступу до заповнення електронної форми заяви достатньо зареєструватись на сайті з використанням адреси електронної поштиАле для того, щоби відправити заповнену заяву на реєстрацію або припинення ФОП на розгляд державному реєстратору, необхідно мати електронний цифровий підпис (далі — ЕЦП).

    На сьогодні «Онлайн-будинок юстиції» підтримує ключі ЕЦП 16 акредитованих центрів сертифікації ключів (АЦСК), серед яких:

    • АЦСК державної податкової служби, що надає ЕЦП безкоштовно;
    • АЦСК ПАТ КБ “Приватбанк”, що надає можливість своїм клієнтам замовити та отримати ЕЦП онлайн;
    • АЦСК органів юстиції України, що в тому числі надає ключі ЕЦП на захищених носіях.

    На жаль, поки що не підтримуються ключі ЕЦП АЦСК Міністерства внутрішніх справ України, які в майбутньому будуть міститись на паспорті у вигляді ID-картки«Приватбанк» розпочав видавати паспорти. Але я думаю, що до моменту початку випуску таких ключів із записом у у нові паспорти їх підтримка буде реалізована на порталі.

    Перелік та посилання на сторінки всіх існуючих в Україні центрів сертифікації ключів електронного цифрового підпису можна знайти на сайті Центрального засвідчувального органу.

    Як зареєструвати ФОП онлайн

    Після реєстрації на сайті «Онлайн-будинок юстиції» та входу в особистий кабінет ви потрапите до сторінки «заяви» з лякаючим червоним написом у верхній частині — «Подання заяв працює в тестовому режимі». Але не слід хвилюватися — тестовий режим означає лише те, що система знаходиться у стадії активного розвитку, наповнення функціями та доопрацювання.

    Усі заяви на реєстрацію або припинення ФОП, що відправляються у системі, не є «тестовими». Вони скеровуються до справжнього державного реєстратора з подальшим внесенням до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

    Заповнювати форму реєстрації ФОП можна одразу після створення облікового запису на порталі. Заповнювати профіль користувача в кабінеті для реєстрації ФОП необов’язково.

    Форма реєстрації ФОП доволі проста. Вона містить підказки щодо обов’язковості внесення полів в ній. Тому зупинюсь лише на окремих особливостях заповненні цієї форми, з якими я зіткнувся в ході підтримки роботи послуги:

    • У користувачів виникають питання, чому поле внесення паспортних даних не доступне для внесення. Воно передбачено для тих, хто відмовився від отримання реєстраційного номеру облікової картки платника податків — і стає доступним, якщо проставити відповідну відмітку.
    • При внесенні адреси, поле «район міста» потрібно заповнювати лише для м. Києва та м. Севастополя. В цих містах від району залежить вибір органу державної реєстрації, де буде зберігатися реєстраційна справа. Реєстратор самостійно визначати район не буде.
    • У полях «будинок» та «корпус» в адресі слід вносити номер будинку та корпусу, а у поле «тип приміщення» — вписувати «квартира», «офіс» тощо. Був випадок, коли у поле «будинок» заявник вписав «приватний» — і як наслідок, отримав відмову у реєстрації.
    • При додаванні видів діяльності у відповідне поле можна внести перші дві літери слова або дві цифри з коду. Система виконає пошук та запропонує обрати види діяльності зі знайдених.
    • Внесені контактні дані (телефони, адреса електронної пошти) після реєстрації буде видно всім навіть у безкоштовному пошуку відомостей у реєстрі.

    При онлайн-реєстрації ФОП можна одразу заповнити та подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування. Ця заява в електронній формі буде передана до Державної фіскальної служби України автоматично одразу після внесення відомостей про новостворений ФОП у реєстр ЄДР. Заява універсальна та містить багато полів, які при створенні ФОП заповнювати не потрібно. Форму внесення відомостей для цієї заяви планується спростити. Але поки вона доступна для внесення в повному обсязі, наведу окремо перелік полів, які слід заповнити в цій заяві при реєстрації нового ФОП:

    • «1. Найменування органу державної податкової служби» — знайти та внести назву органу ДФС відповідно до місця реєстрації ФОП.
    • «2. Код за ЄДРПОУ, або реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер), або серія та номер паспорта*» зазначити код індивідуального ідентифікаційного номера ФОП.
    • «3. Найменування суб’єкта господарювання або прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи-підприємця» — внести ПІБ ФОП.
    • «5.1. Обрання або перехід на спрощену систему оподаткування **» зазначити дату подачі заяви (тобто сьогоднішню на момент подачі заяви).
    • «6. Податкова адреса суб’єкта господарювання» внести адресу реєстрації ФОП.
    • «7. Місце провадження господарської діяльності» зазначити місце провадження діяльності. Це може бути як певна конкретна адреса, так і «Україна».
    • «8. Обрана ставка єдиного податку при переході на спрощену систему оподаткування» зазначити, на якій групі та з якою ставкою у відсотках від доходу ви плануєте працювати.
    • «9. Кількість осіб, які одночасно перебувають з фізичною особою-підприємцем у трудових відносинах, або середньооблікова чисельність працівників у юридичної особи» для новостворених ФОП поставити «0».
    • «10. Обрані види діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2005» — внести до 5 видів діяльності, якими ви плануєте займатися включно.
    • «10.1. У разі здійснення виробництва (з пункту 10)» — якщо ви плануєте здійснювати виробництво, слід зазначити тут КВЕД виробництва з пункту 10.

    Всі інші поля заяви слід залишити порожніми.

    Після заповнення всіх електронних форм система згенерує реєстраційну картку та заяву у відповідності до форматів затверджених нормативно, з окремими «квадратиками», в які мають окремо вписуватись літери при паперовому заповненні. Далі залишається лише накласти електронний цифровий підпис на згенеровані заяви. Одразу після цього документи направляються на розгляд державному реєстратору.

    В які терміни будуть розглядаються заяви

    Реєстрація та припинення ФОП виконується протягом доби. Це, до речі, позитивно впливає на позиції України у міжнародному рейтингу Doing Business.

    Документи подані в електронній формі розглядаються так само, як і паперові документи. Це відбувається протягом 24 годин з моменту надходження документів, крім вихідних та святкових днів (відповідно до частини 1 статті 26 ЗУ «Про державну реєстрацію державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань»).

    Як відслідкувати стан обробки заяви

    Після відправки на розгляд заява на реєстрацію ФОП з’являється персональному кабінеті користувача з присвоєнням для неї номеру заяви та зі статусом «Прийнято».

    Зазначений статус означає, що заява потрапила та знаходиться на розгляді у державного реєстратора. На сьогодні «Онлайн-будинок юстиції» не надсилає email-сповіщення про стан розгляду заяв на проведення реєстрації. Тому відслідковувати статус обробки заяв можна лише шляхом перегляду особистого кабінету на сайті.

    Далі можуть бути 2 варіанти розвитку подій:

    1. «Зрада» — реєстратор відхиляє заяву. В такому випадку заява у списку отримає статус «Відхилено». Підстави відхилення можна побачити, відкривши заявку на редагування. Помилки можна одразу виправити та подати її повторно. Відмова може мати дуже загальне формулювання, таке як: «Подані документи не відповідають законодавству України». Але це означає лише, що форма заповнена з помилками. Після їхнього усунення реєстратор може прийняти заяву.
    2. «Перемога» — реєстратор успішно проводить державну реєстрацію фізичної особи підприємцем. Заява отримує статус «Зареєстровано». При натисканні на кнопку отримання результатів можна буде передивитись відомості про внесену реєстраційну дію.

    Що важливо:

    • Із моменту внесення відомостей реєстратором фізична особа стає підприємцем — і її можна знайти через безкоштовний пошук відомостей у реєстрі.
    • Виписку з реєстру, як правило, можна завантажити з цього меню сайту на наступний день після реєстрації, оскільки виписка створюється лише після отримання підтвердження про взяття на облік підприємця від Державної фіскальної служби України, Пенсійного фонду України та Державної служби статистики України — а на це потрібен певний час.

    Важливо дочекатись та завантажити виписку з Реєстру, оскільки вона, як правило, необхідна для подальшого відкриття рахунку та здійснення підприємницької діяльності.

    Які є обмеження

    Їх немає. Реєстрація та припинення ФОП працює для всієї України, заяви можна подавати 24/7 з будь якої точки світу, де є інтернет.

    «Мене зареєстрували ФОП — що робити далі?»

    Після того, як ви побачили у персональному кабінеті «Онлайн-будинку юстиції» стан «Зареєстровано» я би рекомендував по-перше переконатися, що відомості про вас як ФОП можна знайти у реєстрі. Для цього потрібно виконати пошук за своїм податковим номером на сторінці безкоштовного пошуку відомостей у ЄДР.

    Якщо при реєстрації ФОП ви подавали заяву на застосування спрощеної системи оподаткування, слід додатково перевірити себе у реєстрі Державної фіскальної служби у розділі «Реєстр платників єдиного податку». Тут пошук виконувати також за податковим номером.

    Коли ви переконалися, що вас зареєстровано у ЄДР та взято на облік у податковій, можна переходити до відкриття рахунку ФОП та реєстрації книги обліку доходів і витрат (для платників єдиного податку). І якщо з відкриттям рахунку все начебто зрозуміло, то щодо реєстрації книги доходів та витрат ФОП я хотів би окремо звернути увагу на те, що вона реєструється у контролюючому органі (ДФС) за основним місцем обліку, тобто у податковій за місцем реєстрації ФОП. Зареєструвати цю книгу можна наступним чином:

    • особисто звернувшись до органу державної фіскальної служби за місцем реєстрації;
    • теоретично, можна направити книгу разом з заявою на її реєстрацію до органу державної фіскальної служби поштою, рекомендованим листом з описом вкладення;
    • нормативно передбачено також можливість реєстрації та ведення книги обліку доходів/витрат в електронній формі. Але на жаль, на сьогодні цей механізм у електронному кабінеті ДФС відсутній.

    Замість підсумків

    1. Електронна послуга реєстрації та припинення ФОП працює 24/7 незалежно від місця реєстрації фізичної особи через сайт «Онлайн-будинок юстиції».
    2. Для реєстрації ФОП потрібен лише доступ до мережі інтернет та електронний цифровий підпис.
    3. Онлайн-реєстрація ФОП — це нескладно і зручно.

    Наостанок корисний календар для ФОП

    Share
    Написати коментар
    loading...