Реклама

«Євротавро» — що варто знати про штрафи для «польських номерів»

Практика купувати авто «на польських номерах» (а також литовських, чеських чи будь-яких інших) стала доволі поширеною в Україні. Тепер законодавці та правоохоронні органи намагаються скерувати в законне русло процес купівлі нерозмитнених авто та використання їх в Україні
Čytaty latynkoju
«Євротавро» — що варто знати про штрафи для «польських номерів»
  1. Головна
  2. Картки
  3. «Євротавро» — що варто знати про штрафи для «польських номерів»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Практика купувати авто «на польських номерах» (а також литовських, чеських чи будь-яких інших) стала доволі поширеною в Україні. Тепер законодавці та правоохоронні органи намагаються скерувати в законне русло процес купівлі нерозмитнених авто та використання їх в Україні

    В чому конфлікт між власниками «євротачок» та українськими законодавцями

    Конфлікту немає — є чітка прописана процедура законодавства, яка не менш системно порушується, звідти і штрафи. Усім власникам автівок із іноземною реєстрацією, ввезених в режимі «транзиту» чи тимчасово для особистого користування, тепер загрожують штрафні санкції за порушення строків їх перебування на території України — це якщо коротко. Детальніше про суть санкцій нагадує заступник директора Департаменту організації протидії митним правопорушенням ДФС Олексій Сивирин.

    Які можуть бути порушення та які штрафи за них накладаються на автовласників

    Якщо ваше авто перевищило встановлений строк транзитного переміщення транспортних засобів, в дію вступає ст. 470 Митного кодексу України. Якщо таке перевищення не більше 24 годин, то власникові загрожує попередження або штраф у розмірі 170 грн.

    Якщо строк перевищено на період між 2 та 10 днями, штраф становить 3,4 тис грн. Перевищення більше 10 днів — 8,5 тис грн.

    Скільки порушень митного законодавства щодо автівок зафіксовано зараз

    За даними ДФС, за 7 місяців 2017 року співробітники митниць виявили 8979 таких правопорушень. Загальна сума штрафів — 46,6 млн грн.

    За порушення строків тимчасового ввезення транспортних засобів з іноземною реєстрацією (ст. 481 Митного кодексу України) суми штрафів значно більші:

    • за перевищення не більше ніж на 3 доби загрожує штраф у розмірі 850 грн,
    • більш ніж на 3 доби, але не більше ніж на 10 діб і в разі, якщо протягом року ця особа вже притягувалася до відповідальності за вчинення такого правопорушення — 5,1 тис грн,
    • за перевищення більш ніж на 10 діб доведеться заплатити вже 17 тис грн.

    За нехтування ст. 481 Митного кодексу тільки в січні-липні 2017 року порушникам було нараховано до сплати 22,1 млн грн.

    Мотивація «євроводіїв»

    • У людей немає грошей на купівлю нових авто та їхнє офіційне розмитнення. Логічно запропонувати не купувати авто тим, у кого на нього немає грошей — а користуватися наприклад громадським транспортом, велосипедом, мопедом чи мотоциклом, як це і роблять справжні європейці.
    • Держава намагається нав’язати свою політику. Дивно чути подібні тези, адже держава та закони — це і є система стримувань, противаг та «нав’язувань» ще від часів стародавніх греків. Крім того, нульова ставка митаАвтомобілі Канади з серпня 2017 року матимуть нульову ставку мита на канадські авто нівелює штучно створений «протест» автовласників з литовськими та польськими чи іншими ЄС-номерами. Штрафи на нерозмитнені автівки — це не змова автотрейдерів та держави. Це — економічні процедури та фіскальна політика, яку можна переробити не за рахунок мітингів чи блокування вулиць, а за рахунок юридичних процедур.
    • Штрафи невиправдано високі. При цьому прибічники «єврономерів» не уточнюють, високі порівняно з чим та якими іншими штрафами.
    • Чому ми з курсом в ЄС не встановимо ліберальну політику відносно «єврономерів». Варто нагадати: не слід плутати безвізовий режимБезвіз — коротка інструкція для перших мандрівників та членство у ЄС, які юридично та економічно є різними процесами.

    Кому доведеться платити

    • Максимальні штрафи стосуватимутьсятих автовласників, які використовують ввезені транспортні засоби з іноземною реєстрацією з іншою метою, наприклад, комерційною. Штраф за таке порушення становить 300% несплаченої суми митних платежів.
    • Протягом 2017 року вже було зареєстровано 164 таких порушення, а власникам транспортних засобів нараховано 69,9 млн грн штрафів.
    • У 2015 і 2016 роках суми нарахованих штрафів становили 44,1 млн грн і 15,5 млн грн відповідно.

    Share
    Написати коментар
    loading...