Реклама

Безвіз — коротка інструкція для перших мандрівників

Пора відпусток та хорошої погоди, а ще безвіз із ЄС з 11 червня — привід провести вихідні за кордоном, відправитись у подорож з друзями чи сім'єю і відчути усі переваги спрощеного перетину кордону. Розбираємося, що варто взяти із собою у першу безвізову мандрівку
Čytaty latynkoju
Безвіз — коротка інструкція для перших мандрівників
  1. Головна
  2. Картки
  3. Безвіз — коротка інструкція для перших мандрівників
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Пора відпусток та хорошої погоди, а ще безвіз із ЄС з 11 червня — привід провести вихідні за кордоном, відправитись у подорож з друзями чи сім'єю і відчути усі переваги спрощеного перетину кордону. Розбираємося, що варто взяти із собою у першу безвізову мандрівку

    З 11 червня 2017 починає працювати безвізовий режим. Для тих, хто першими хоче відчути переваги безвізу ми пропонуємо відповіді на найпоширеніші запитання, щодо перетину кордону, про правила безвізу для дітей, про поїздки за наявності запрошення та відсутність заброньованого готелю.

    Оновлення: з 2022 року правила в’їзду за безвізом змінюються. Дізнайтеся про те, яким буде безвіз 2022✈️ З 2022 року безвіз з ЄС стане платним. Пояснюємо, що відбувається у нашому матеріалі.

    Країни відкриті для безвізу

    Тепер подорожі можливі до 30 країн членів ЄС, окрім Британії та Ірландії, а також чотири шенгенські держави за межами Союзу: Швейцарія, Норвегія, Ісландія та Ліхтенштейн. Оскільки угоду про безвізовий режим ухвалено не «з Шенгеном», а з Євросоюзом, українці зможуть вільно відвідати Болгарію, Румунію, Хорватію та Кіпр, які не входять до Шенгенської зони.

    Діти, паспорти, відбитки

    Зараз в Україні взагалі не випускають «звичайних» паспортів для виїзду за кордон: лише біометричні.  У дітей до 12 років, яким оформлюють паспорт, не беруть відбитки пальців. Вважається, що в такому віці малюнок пальця ще може змінитися. Але без відбитків паспорт не перестає бути біометричним! З квітня 2018 року прикордонники остаточно припинять випускати за кордон дітей, що подорожують за батьківським паспортом, навіть у сусідні Молдову чи Білорусь.

    Нотаріальний дозвіл від батька/матері

    Зараз на кордоні треба, щоб обидва батьки виїжджали разом з дитиною; інакше той, хто не їде, має надати нотаріальний дозвіл на поїздку свого сина або доньки. Ця вимога буде чинною і надалі.

    Як перевірити чи у Вас біометричний паспорт

    На обкладинці біометричного документа стоїть спеціальна позначка; якщо вона є – ваш паспорт дає право на безвіз.

    Паспорт без відбитків

    Ознакою біометричного паспорта є наявність чіпу, а не відбитків пальців. Існують ситуації, коли в особи з об’єктивних причин не можуть взяти відбитки. На приклад, не візьмуть відбитки у людини з інвалідністю — якщо пальці відсутні; або, до прикладу, якщо обидві  руки в гіпсі.

    Віза з біометричним паспортом

    Якщо подавати документи на отримання візи з біометричним паспортом, їх не приймуть. В ЄС ухвалили рішення: всі посольства зобов’язали відмовлятися приймати біометричні паспорти на оформлення «шенгену».

    Віза і паспорт старого зразка

    Для тих, хто не хоче змінювати паспорт, не відбудеться жодних змін. Діючі візи лишаться чинними, а коли їхня чинність спливе — знову можна податися на «шенген». Замовити біометричний паспорт — легше і зазвичай дешевше, аніж оформлювати нову  візу.

    Готелі, гроші та запрошення

    Готівку при перетині кордону ніхто не вимагає. Головний платіжний засіб — платіжні картки, але на них треба мати наявні кошти або кредитний ліміт. На практиці перевірка наявних коштів здійснюється доволі рідко. Якщо прикордонник наполягатиме, можна надати чек з банкомата на прикордонному пункті (якщо банк дає можливість переглянути баланс), смс-банкінг, інтернет-банкінг і так далі (з телефонним банкінгом буде складно через мовний бар’єр, але цей шлях також можливий).

    Довідки з роботи, виписки про рух коштів на рахунку та інші папери, які доводилося збирати для подання на візу в консульство — не підійдуть.

    Мета поїздки

    Вам потрібно озвучити мету поїздки, буває достатньо просто назвати її. Однак у тих, хто подорожує з пустим паспортом, зазвичайно попросять уточнюючі документи. Можна показати роздруковане бронювання готелів (або записаного в телефоні/планшеті). Тепер готель не є обов’язковим. Поїздка до родичів чи ночівля у кемпінгу – все це є легітимною метою поїздки. Якщо ви здійснюєте короткотривалу поїздку на кілька днів, достатньо надати інформацію про те, як та коли повертаєтесь.

    Запрошення від родичів чи друзів

    З собою потрібно мати інформацію про ваших друзів чи родичів: їхні імена, адреса, телефон. Також попередьте їх про те, коли ви будете перетинати кордон, якщо прикордонник вирішить зателефонувати. А ще краще — нехай вони надішлють цю інформацію електронною поштою, а ви — роздрукуйте лист та майте його із собою в телефоні.

    Єдиний випадок, коли варто оформити офіційне, завірене запрошення — якщо в ньому господарі підтверджують фінансування поїздки, а гість не матиме із собою коштів, та ще й не розмовляє ані англійською, ані мовою країни, до якої прибуває. Тоді подорожуючий просто дасть прикордоннику цей документ, дані господарів та зворотний квиток і уникне необхідності надавати додаткові пояснення.

    Поліс страхування

    Страхування справді не є обов’язком (хоча за візового режиму цей документ був серед обов’язкових). У прикордонному кодексі ЄС взагалі немає згадки про страхування; відповідно, через його відсутність вам не можуть відмовити у в’їзді.

    Але краще не економити та застрахуватися перед поїздкою. Страхування на короткий період доволі недороге, а от лікування за кордоном – дуже недешеве.

    Правила безвізу

    • Безвізовий режим дозволяє громадянам України перебувати на території країн ЄС не більше 90 днів протягом 180-денного періоду.
    • Подорожуючи без візи, ви не маєте права на оплачувану роботу на території ЄС. Для цього, як і раніше, потрібна віза.

    Share
    Написати коментар
    loading...