Реклама

📲 У Парламенті зареєстрували два необхідні законопроєкти для запуску Дія City

У Мінцифрі сподіваються, що прийняття цих законопроєктів сприятиме тому, що Україна протягом найближчих років стане лідером в індустрії інформаційних технологій, а частка ІТ-індустрії у загальному ВВП України зросте до 10%.
Čytaty latynkoju
unsplash.com
📲 У Парламенті зареєстрували два необхідні законопроєкти для запуску Дія City
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 📲 У Парламенті зареєстрували два необхідні законопроєкти для запуску Дія City
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
У Мінцифрі сподіваються, що прийняття цих законопроєктів сприятиме тому, що Україна протягом найближчих років стане лідером в індустрії інформаційних технологій, а частка ІТ-індустрії у загальному ВВП України зросте до 10%.

Що таке Дія City

Дія City — це спеціальний податковий та регуляторний режим для IT-компаній. В рамках концепції Дія City для IT-компаній, стартапів та освітніх організацій запропонують різні зручні послуги, податкові послаблення, спрощений режим валютних розрахунків та можливість використовувати англійське право для вирішення суперечок.

Концепцію вперше представили у травні 2020 року, але тоді у Мінцифрі розповіли, що перспектива її реалізації не короткострокова — планували створити цю платформу протягом 5-10 років.

Законопроєкти необхідні для запуску 

Нещодавно у Раді зареєстрували проєкт закону №3979 «Про заходи щодо стимулювання розвитку ІТ-індустрії в Україні». Він є профільним законопроєктом, в який зазначає основні заходи стимулювання розвитку ІТ-індустрії та регламентує роботу Дія City.

Профільним законопроєктом планують запровадити:

  • Особливий режим оподаткування ІТ-індустрії
  • Спеціальну модель оподаткування доходів працівників ІТ-індустрії
  • Можливості вибору контрактної форми трудового договору під час оформлення трудових відносин в IT-компаніях
  • Також є можливість того, що резидентам Diia City дозволять продовжувати роботу з ФОПами, але за умови, що їхня кількість не перевищуватиме 50%

До того ж законопроєкт має критерії, за якими IT-компанії зможуть отримати резидентство Дія City:

Читайте також: 📧 В Україні можуть дозволити отримувати офіційний email разом з паспортом
  • Компанія, відповідно до їх установчих документів та відомостей в ЄДР, має здійснювати виключно види діяльності ІТ-індустрії
  • Середньомісячна зарплата працівників компанії становить 1 200 євро
  • Витрати компанії на оплату праці працівників у загальній структурі її витрат має становити не менше ніж 70%
  • Резидентство матимуть змогу отримати стартапи, якщо компанія залучила фінансування від одного або декількох венчурних фондів або інших інституційних інвесторів на загальну суму не менше 50 000 євро
  • Стартап або його учасники взяли участь в акселераційній програмі та отримали від уповноваженого органу акселераційної програми документ, що підтверджує успішне її проходження

Окрім того, в парламенті зареєстрували інший проєкт закону, згідно з яким буде встановлено спеціальні податкові умови для працівників у сфері ІТ — закон №3933-1:

Згідно з ініціативою, податки будуть такими:

Працівники ІТ-індустрії заплатять 5% податку з доходів фізичної особи та 5% єдиного соціального внеску, але лише за умови, якщо сума ЄСВ буде не меншою, ніж подвійний розмір мінімального ЄСВ, що наразі становить 2078₴.

Таким чином, аби претендувати на таку ставку податку потрібно заробляти щонайменше 41560₴ або $1500, що відсікає значну кількість IT-спеціалістів (всі працівники junior-рівня, а також багато персоналу, що працює не за IT-спеціальностями, але в IT-компаніях)

Крім того, нова схема оподаткування зарплат є менш вигідною за форму співпраці з використанням ФОП. При зарплаті 41 560₴:

  • ФОП заплатить 3117₴ податків на місяць
  • Працівник на запропонованій схемі заплатить 4156₴ на місяць

А за умови переведення на звичайний механізм працевлаштування працівників з нижчими зарплатами податкове навантаження зростає одразу у 8 разів — до 41,5%.

Також законопроєкт пропонує введення податку на виведений капітал за ставкою 18% замість податку на прибуток.

Право на користування податковими пільгами матимуть ІТ-компанії, що відповідатимуть вимогам профільного законопроєкту та будуть включені до спеціального реєстру, ведення якого здійснюватиме уповноважений орган.

Наразі законопроєкти знаходяться на стадії остаточного доопрацювання.

Також ми вже раніше писали? В Україні запровадять фінмоніторинг криптовалют та інших віртуальних активів, як в Україні запровадять фінмоніторинг криптовалют та інших віртуальних активів.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...