Реклама

📗 Креативні фахівці про початок кар’єри в дизайні: коментарі до дослідження Creative Practice

У травні-червні 2019 року освітня платформа Creative Practice проводила дослідження про те, як собі уявляють початок кар'єри в дизайні самі молоді спеціалісти та його бачать дизайнерські агенції та студії — їх роботодавці. Результати цього дослідження породили обговорення і додаткові питання, які ми вирішили розібрати з фахівцями з креативних індустрій.
Čytaty latynkoju
📗 Креативні фахівці про початок кар’єри в дизайні: коментарі до дослідження Creative Practice
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 📗 Креативні фахівці про початок кар’єри в дизайні: коментарі до дослідження Creative Practice
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
У травні-червні 2019 року освітня платформа Creative Practice проводила дослідження про те, як собі уявляють початок кар'єри в дизайні самі молоді спеціалісти та його бачать дизайнерські агенції та студії — їх роботодавці. Результати цього дослідження породили обговорення і додаткові питання, які ми вирішили розібрати з фахівцями з креативних індустрій.

Про жінок та чоловіків в дизайні

Жінок у сфері дизайну стає дедалі більше, а чисельність чоловіків — невпинно знижується. Відповідно до дослідження, 71% майбутніх дизайнерів — це дівчата.

creative practice дизайнОлена Карабутова, HR Gagarin Studio 

Що стосується гендерних ознак дизайнерів – цілком згодна. Наша статистика також свідчить про те, що з усієї кількості заявок на вакансії дизайнерів, які надходять до нашої студії, дві третини складають жінки й третину — чоловіки.

Про важливі якості та підготовку для молодих дизайнерів

Відповідаючи на питання анкети, представники агентств відзначили, що від молодих фахівців чекають знання теорії дизайну та володіння інструментом, проте рівень молодих фахівців, що приходять на співбесіди, є посереднім. 

Олена Карабутова, HR Gagarin Studio 

До важливих якостей молодших спеціалістів я б все-таки додала здатність приймати критику і надавати зворотній зв’язок в цілому. Причому про це важливо пам’ятати й досвідченим фахівцям.

З рештою висновків також погоджуюся. Без бажання вчитися, розвиватися і вдосконалюватися, без вміння дотримуватись Тачинська, арт-директор ISD Group

Міцна «академічна» основа (композиція, кольорознавство, малюнок) істотно розширює ваш діапазон можливостей, і цінність як фахівця відчутно зростає. А натренуватися у володінні прог можна досить швидко — і ось уже ваші пальчики пурхають по шорткатах і робота горить.

Артем Морозов, дизайн-директор POPEL Agency

Насправді, результати дослідження показують нам дві речі:

  1. З одного боку, молоді фахівці дуже недооцінюють знання теорії графічного дизайну і навички володіння професійними інструментами, як важливий критерій.
  2. А з іншого — ми нарешті, з боку середовища, починаємо говорити про те, що це важливо, і звертати на це увагу.

Так, мотивація, дотримання та: поєднувати “й” конкретний, поєднувати “та”
конкретний—#—й#та—#—і—#—http://vlada.kiev.ua/pravopys/pravXXI/13.html’>і
конкретний термін, і перелік досягнень, які повинні бути виконані.

Про портфоліо

Компаніям при оцінці кандидата дуже важливо бачити його портфоліо. У той же час у 70% опитаних дизайнерів-початківців його немає. Що не заважає їм розраховувати на такі ж зарплати, як ті, у кого портфоліо є.

Олена Карабутова, HR Gagarin Studio 

Досить часто ми стикаємося з ситуацією, коли в одному портфоліо є як хороші, сильні, цікаві роботи, так і дуже слабкі. Виникає безліч питань: а чи всі роботи тут саме того фахівця, який їх надає? Можливо, хороші роботи — це не втілені проекти, а просто політ фантазії, а слабкі роботи — це реальна робота за бріфом? Або слабкі роботи — це перший досвід фахівця,  які він просто не видалив з прикладів?

У такій ситуації дається тестове завдання. Воно дає змогу оцінити креативність, майстерність дизайнера та його вміння працювати зі справжнім технічним завданням.

Андрій Маноха, креативний директор UAMASTER digital agency

Дві третини молодших дизайнерів не мають портфоліо, хоча для агенцій це важливо.

Ми теж звертаємо увагу на портфоліо. При цьому ми не чекаємо побачити в ньому комерційні проекти. Нехай у новачка це будуть концепти та студентські роботи, проте вони покажуть володіння інструментами та: роботи “й” мені, роботи “та” мені—#—й#та—#—і—#—http://vlada.kiev.ua/pravopys/pravXXI/13.html’>і мені вкрай важливо бачити масив його проектів.

Інтерфейсного дизайнера? Тут мені важливий не тільки рівень візуального виконання, а й логіка роботи, процес створення. Про це важко розповісти коротко і в цікавому, стислому форматі.

Для зовсім початківців ідеальний варіант — мати якусь кількість концептів (наприклад, редизайн наявних сервісів або оновлення айдентики для брендів) і виконати невелике тестове завдання, щоб перевірити відповідність заявленому рівню.

Окремо «радує» то, що молоді фахівці не пов’язують винагороду зі своїм рівнем підготовки, а також наявністю мінімального портфоліо. Чітко видно, що кандидати багато чого хочуть і очікують від роботодавців, але рідко думають про те, що вони можуть запропонувати натомість.

Про дослідження в цілому

Іванна Пащак, керівник проектного відділу Gagarin Studio

Дуже цікаве дослідження, яке дає цілісну картину для обох сторін. Приємно, що в більшості моментів очікування й думки роботодавців та молодих дизайнерів збігаються. Отже, ми на вірному шляху, щоб разом приносити у світ красиві рішення та цікаві творчі ідеї.

Андрій Маноха, креативний директор UAMASTER digital agency

Відносини між дизайнерами-початківцями та компаніями виглядають як мем «очікування — реальність», і дослідження це підтвердило.

Наталя Тачинська, арт-директор ISD Group

Результати дослідження переважно збігаються з моїм досвідом пошуку, вибору та найму дизайнерів

Артем Морозов, дизайн-директор POPEL Agency

У результатах дослідження ми отримали відповідь на те, що і так витало в повітрі: є віртуальний образ професії, очікування людей, які входять в цю професію через віртуальний образ, і реалії ринку, з якими ці люди стикаються.

Для мене все ще залишається болючою темою розкручування професії дизайнера як модної-молодіжної, прибуткової і з низьким порогом входження. Хоча відповіді претендентів на питання на кшталт «чим ви хочете займатися?» та «в якій компанії ви хочете працювати?» чітко говорять про те, що вони дуже слабо розуміють, що і як працює і з якими завданнями доводиться стикатися в різних компаніях.

Висновок один — робити все для того, щоб ситуація змінилася: почати розповідати, як насправді все працює на цьому ринку, і дати освітній інструмент молодим фахівцям, щоб вони могли цим реаліям відповідати.

Що таке Creative Practice

Creative PracticeВосени в Україні запустять Creative Practice — освітню платформу для креативних фахівців. Навіщо і хто це робить — це освітня платформа для креативних спеціалістів, що буде поєднувати у собі освітні програми, системи сертифікацій, а також програми працевлаштування та підвищення кваліфікацій. Проект створено креативної спільноти України, його вже підтримують компанії Aimbulance, Gagarin Studio, Galagan, Grape, New Strategies Group, POPEL Agency, Postmen, Tough Slate Design, UAMASTER, Vintage Web Production. Пілотний освітній курс проекту «Основи дизайну» стартує восени 2019 року, але реєстрація на нього вже доступна.

Share
Написати коментар
loading...