Реклама

Як електронні сервіси допомагають владі та громадянам — кейси з Civic Tech Summit

Ще 5 років тому в Україні про сivic tech (громадянські технології) знали одиниці. Останнім часом цей напрям став розвиватися інтенсивніше спільнота активістів зросла. Побільшало й сервісів та інструментів, що спрощують комунікацію між громадянами та владою. Напередодні річниці своєї діяльності 1991 Civic Tech Center організував Сivic Tech Summit.  Презентуємо 10 ключових тез цієї події про смисли, виклики та простір для розвитку громадських електронних сервісів
Čytaty latynkoju
Як електронні сервіси допомагають владі та громадянам — кейси з Civic Tech Summit
  1. Головна
  2. Історії
  3. Як електронні сервіси допомагають владі та громадянам — кейси з Civic Tech Summit
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Ще 5 років тому в Україні про сivic tech (громадянські технології) знали одиниці. Останнім часом цей напрям став розвиватися інтенсивніше спільнота активістів зросла. Побільшало й сервісів та інструментів, що спрощують комунікацію між громадянами та владою. Напередодні річниці своєї діяльності 1991 Civic Tech Center організував Сivic Tech Summit.  Презентуємо 10 ключових тез цієї події про смисли, виклики та простір для розвитку громадських електронних сервісів

Сivic Tech Summit зібрав ключових експертів сфери з України, Польщі, Естонії та Грузії, які обмінялися досвідом створення синергії між громадянським суспільством, державою, ІТ-сектором та бізнесом. 

Маркус Брант, радник та керівник проектів Програми розвитку ООН у сфері демократичного врядування, стверджує: зараз немає чіткої межі між «країнами, що розвиваються», та розвиненими країнами. «Ми всі наразі є країнами, що розвиваються, допоки існує digital-розрив між столицями та містечками, та допоки більшість сайтів та сервісів не адаптовано для вразливих верств населення, наприклад, для осіб з вадами зору», — зауважує він.

Чим важливі подібні tech-проекти для України

Зараз для України особливо важливі громадянські технології, зазначили учасники зустрічі. Адже це — безпосередній інструмент для боротьби з корупцією, підвищення рівня залучення громадян у процеси управління містами та країною загалом. Завдяки civic-tech проектам можна підсилювати реформи у сфері освіти, охорони здоров’я, правоохоронної системи. Про це на саміті говорив Денис ГурськийЯк брати Гурські популяризують відкриті дані в Україні, голова правління SocialBoost.

За словами Дмитра Романовського, сivic-tech активіста, такі проекти є прекрасним індикатором слабких місць не лише в Україні. Подивіться  у якій сфері ініціатив наразі найбільше у конкретній країні — саме вона, найвірогідніше, є слабким місцем.

Про співпрацю бізнесу та держави у цій сфері

Євгенія Клепа, виконавча директорка 1991 Open Data Incubator1991 Open Data Incubator назвав переможців fintech-хакатону, у своєму виступі наголосила: «Одним із локальних викликів у розвитку сфери civic tech є те, що багато компаній та підприємств не використовують можливість ділитися своїми даними з стартапами чи державою. А саме така колаборація — бізнесу, держави та стартапів — є підгрунтям для створення ініціатив, які мають високе суспільне значення».

Читайте також: Денис Мацуй, eZdorovya: «Головний наш виклик — це час»

Денис Мацуй, Генеральний директор ДП «Електронне здоров’я», переконаний, що втілення моделі «Private-Public Partnership» — запорука успішного впровадження нового ринку в Україні — ринку електронного здоров’я. eHealth відкриває нові можливості та перспективи для IT-компаній та буде сприяти створенню нових сервісів для користувачів.

Щоби змінити парадигму співпраці бізнесу, суспільства та держави, ініціатива має йти з усіх боків. При цьому сторони мають довіряти одна одній. Держава має більше виступати як замовник, а компанії — активніше залучатися до розробки рішень національного значення. Про це відкрито говорить Марі Педак з E-Governance Academy Естонії.

«Громадянські технології in nutshell» — про що говорили на Civic Tech SummitКатерина Оноліогву з ТАPAS розповіла, як стартапам працювати з державними підрозділами. Щоби почати вдале партнерство з державною інституцією, стартапу дуже важливо розуміти її пріоритети. Саме на цьому ґрунті простіше мотивувати міністерство чи іншу інституцію ділитися даними. Самого лише абстрактного аргументу про «суспільну користь» буде замало.

Про роль активістів у розвитку громадських електронних сервісів 

  • Основне завдання активістів civic tech зруйнувати взаємні стереотипи між державним та приватним сектором. Перші мають упевнитися у потужностях стартапів, а ІТ сектор – у тому, що держава як замовник, може бути надійним партнером (Юстина Орловська, GovTech Polska).
  • Надаючи підтримку громадянським технологіям, фонди враховують ту додану вартість, яку можна створити завдяки проекту — зниження корупції, підсилення партисипації громадян, економія державного бюджету, створення smart партнерств. Стартапи, у свою чергу, мають розуміти, що продумана можливість масштабізувати рішення на національний рівень значно підвищує шанси отримати грант чи інвестицію (Інна Підлуська, IRF).
  • Сам лише факт наявності рішення не визначає його вплив. Щоби зміни насправді відбувалися, критично важливою є наявність активної спільноти, яка буде використовувати ці інструменти для покращення свого життя та удосконалення процесів у своїй країні (Ніно Мачарашвілі, організатор Tbilisi Data Fest, Грузія).
  • Механіка громадянських ініціатив працюватиме ефективно у разі поєднання онлайн та офлайн інструментів, глибинного дослідження способу мислення та потреб усіх бенефіціарів інструменту, та чіткого донесення своїх месседжів до аудиторії (Віктор Гурський, співзасновник SocialBoost).

«Громадянські технології in nutshell» — про що говорили на Civic Tech Summit

Для нас Civic Tech Summit — це продовження місії центру з розвитку та зміцнення екосистеми civic tech у регіоні. За рік діяльності нам вдалося консолідувати найяскравіші місцеві ініціативи. Ми впевнилися у тому, що громадянські технології — це напрямок, за яким майбутнє. Ми й надалі продовжуватимемо популяризувати цей напрямок і сприяти розширенню спільноти та відкриттю подібних хабів у регіоні

Анастасія Силенок, виконавчий директор 1991 Civic Tech Center

Нагадаємо,  1991 Civic Tech Center 1991 Civic Tech Center — хаб для стартапів, що змінять застарілу «систему» запустила у 2017 році громадська організація SocialBoost за підтримки філантропічного інвестиційного фонду Luminate. Це — перший хаб з розвитку civic tech проектів та ком’юніті у регіоні Центральної та Східної Європи. Civic Tech Summit проводиться за підтримки Luminate, UNDP та HiiL (The Hague Institute for Innovation of Law).

Share
Написати коментар
loading...