Реклама

Рекламна-Стріт: Скільки заробляють на вуличній рекламі українські міста

Тема зовнішньої реклами в містах часто зосереджується навколо її засилля та закликів звільнити центри міст від рекламних конструкцій, пишуть у «BBC Україна». На прикладі найбільших міст розглянемо, скільки заробляють мегаполіси на білбордах, сітілайтах та інших рекламних носіях
Čytaty latynkoju
Рекламна-Стріт: Скільки заробляють на вуличній рекламі українські міста
  1. Головна
  2. Історії
  3. Рекламна-Стріт: Скільки заробляють на вуличній рекламі українські міста
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Тема зовнішньої реклами в містах часто зосереджується навколо її засилля та закликів звільнити центри міст від рекламних конструкцій, пишуть у «BBC Україна». На прикладі найбільших міст розглянемо, скільки заробляють мегаполіси на білбордах, сітілайтах та інших рекламних носіях

Про заробітки на рекламі зазвичай не розповідають окремі рекламні оператори та комунальні підприємства — лише раз на рік можна знайти щось подібне у комерційних звітах. У редакції «BBC Україна» дослідили, чому зовнішньої реклами у більшості великих українських міст не стає менше — і наскільки вона прибуткова. На часі дізнатися, скільки на зовнішній рекламі заробляють міста, і хто з них — серед лідерів.

Столиця — серед лідерів

Рекордсменом за прибутками від реклами є Київ. За укладання договорів на розміщення реклами та отримання плати по них в Києві відповідає комунальне підприємство «Київреклама». Доходи столиці від реклами більші за сукупні доходи інших 4 найбільших міст України.

У січні-липні 2018 року бюджет Києва отримав від реклами 93 млн грн

На другому місці за рівнем прибутків від реклами— Харків. Там за рекламу відповідає КП «Міський інформаційний центр». У першому півріччі 2018 року місто отримало 18,2 млн грн. Таким чином, різниця між їхніми прибутками більше ніж уп’ятеро.

Головний експерт групи муніципальний розвиток громадської платформи «Реанімаційний Пакет Реформ» Олександр Пліва в коментарі «BBC News Україна» пояснив таку перевагу Києва тим, що тут розташовані центральні офіси найбільших компаній. Вони й є найбільшими замовниками рекламних площ.

При цьому цікаво, що тарифи за використання рекламних конструкцій у столиці не змінювалися з 2013 року, попри зміну вартості землі, на якій вони розташовані.

Понад 50% рекламних конструкцій України також сконцентровані саме в Києві

Погляд на Південь та Захід

Третя в рейтингу доходів від реклами — Одеса, яка у січні-липні 2018 року отримала майже 16,6 млн грн. Як зазначають в українській редакції BBC, Львів отримав за той самий період майже 15 млн грн.

При цьому якщо подивитись на показники, які мають міста зі списку, то обсяг доходів від реклами майже не змінюється або навіть скорочується. Експерти пов’язують це зі зростанням кількості соціальної реклами на зовнішніх носіях. Її особливість у тому, що за розміщення такої реклами не сплачуються кошти до міських бюджетів. Крім того, в низці міст не до кінця подолано тіньовий ринок, коли реклама розміщена на нелегальних конструкціях.

За даними ГО «Всеукраїнська рекламна коаліція», у I півріччі 2018 року ринок зовнішньої реклами України зріс на 35%, а до кінця року зростання складе 25%

Неоднозначність Дніпра

На тлі інших міст-мільйонерів виділяється ситуація з рекламою у Дніпрі. Як інформує «BBC Україна», за розміщення реклами там відповідає комунальне підприємство «Земград», яке почало працювати з червня 2017 року. Із червня 2017 по серпень 2018 року КП перерахувало в бюджет міста 1,3 млн грн. Журналісти зазначають, що прибутки Дніпра за більш ніж рік у 10 разів менші за доходи Львова та у 70 разів менші за доходи Києва тільки за 6 місяців цього року.

Читайте також: Рекламо, бувай — що зміниться у вивісках Києва

Керівниця ГО «Асоціація розповсюджувачів реклами» Тетяна Суворова в коментарі BBC News Україна пояснила, що в місті укладається мала кількість договорів на розміщення реклами. За її словами, більшість коштів, які надходять від реклами, не перераховуються в міський бюджет, а використовується на потреби самого комунального підприємства.

У відповіді міської влади Дніпра на запит BBC News Україна з приводу доходів від реклами, говориться, що плата за використання рекламних конструкцій почала надходити до міського бюджету саме з червня 2017 року. Тетяна Суворова відзначила, що до червня 2017 року КП «Земград» знаходився в стані створення, а попереднє підприємство, яке відповідало за рекламу в місті, КП «Адміністративно-технічне управління» з січня 2016 року знаходилося в стані ліквідації. Експертка пояснює, що передачі документів від одного підприємства до іншого не відбулося і довгий час жодних нових договорів на рекламу в місті не укладали.

Доходи від реклами у найбільших містах України розподілено так:

  • Дніпро — 1,3 млн грн за 15 місяців
  • Львів — 15 млн грн за 7 місяців
  • Київ — 93 млн грн за 7 місяців

Share
Написати коментар
loading...