Реклама

Якими будуть тренди захисту мобільних транзакцій у найближчі 5 років

Протягом минулого тижня міжнародна fintech-тусовка активно обговорює новий аналітичний звіт від Juniper Research про розвиток біометричних методів аутентифікації платежу. Розбираємося, що цікавого у звіті
Čytaty latynkoju
Якими будуть тренди захисту мобільних транзакцій у найближчі 5 років
  1. Головна
  2. Історії
  3. Якими будуть тренди захисту мобільних транзакцій у найближчі 5 років
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Протягом минулого тижня міжнародна fintech-тусовка активно обговорює новий аналітичний звіт від Juniper Research про розвиток біометричних методів аутентифікації платежу. Розбираємося, що цікавого у звіті

Звіт від Juniper Research, зокрема, стверджує, що найсерйозніше на безпеку платіжних операцій, які проводяться з використанням смартфонів (а це не лише Apple Pay / Google Pay, а й платежі мобільних банків, операції через додатки платіжних сервісів тощо), вплинуть саме програмні напрацювання самого смартфона, а не можливості додатків. Отже, чому це важливо?

Що це означає для виробників смартфонів

Перш за все — самі виробники смартфонів зацікавлені в тому, щоби краще за конкурентів перетворювати смартфон на основний платіжний інструмент своїх користувачів. У середньо- та довгостроковій перспективі це — не просто додаткова перевага, вбудована функція для кожного бренду, який розраховує на успіх свого продукту.

Дослідження прогнозує, що кількість користувачів цих програмних методів буде зростати з приблизно 429 млн осіб у 2018 році до більш ніж 1,5 млрд — у 2023 році. Іншими словами: ми стоїмо на порозі епохи, коли аутентифікація мобільних платежів буде забезпечуватися за рахунок безлічі біометричних даних, що враховують детальну шаблонізацію, задану на пристрої конкретного користувача.

Мобільні гаманці та біометрія

Читайте також: В Україні зросла частка безготівкових платежів

Я вже не раз говорила в своєму блозі про те, як будуть розвиватися мобільні гаманці. Однак будь-який розвиток вимагає формування інфраструктури навколо себе. Ключовою частиною інфраструктури транзакційного бізнесу є забезпечення сек’юрності платежів.

Саме тому подальше використання біометричної аутентифікації, — від очевидних Touch ID до активно впроваджуваного Face ID або голосових датчиків, — буде лише сприяти зростанню мобільних платежів. Спочатку вони будуть охоплювати флагманські лінійки смартфонів. Згодом їх запровадять у все нижчих цінових діапазонах. Це — стандартний сценарій розвитку таких технологій.

Зростання мобільних платежів з біометричним підтвердженням складе, за прогнозами аналітиків, близько 76% на рік у всьому світі. Основне зростання відбудеться за рахунок Азії, використання таких платежів у Північній Америці складатиме всього 46% в рік.

Саме тут буде приємно усвідомлювати, що українські інноваційні fintech-продукти будуть десь між цими хайлайтами: лідери будуть впроваджувати найкраще для своїх клієнтів, нарощуючи кількість користувачів. Як я вже говорила, наш ринок виграє від того, що ми не маємо глибоко вкоріненої традиції безготівкових платежів, а тому активніше сприймаємо нові тренди.

Біометричний захист: примха чи необхідність

До слова, про Touch ID і його аналоги — біометрична аутентифікація відбитком пальця стає все більш поширеною: до 2023 року вона буде доступною — увага — в 4,5 млрд смартфонів. Іншими словами — це стане необхідним мінімумом для бюджетних моделей.

Але на якомусь етапі її застосування буде спадати. Із виходом iPhone X компанія Apple відкрила шлях використанню авторизації за допомогою обличчя — і всі рано чи пізно будуть це копіювати (вибач, Samsung, ти був першим, але тебе ніхто не плагіатить). До 2023 року названі 4,5 млрд пристроїв складатимуть лише 9/10 всіх смартфонів.

Отже, наш головний висновок — Face ID рулить. Другий важливий момент — розробникам мобільних гаманців, платіжних додатків та інших фінансових сервісів не варто ламати собі голову над власними рішеннями, а лише правильно налаштовувати роботу встановлених у смартфонах рішень для використання зі своїми продуктами.

Share
Написати коментар
loading...