Реклама

Яким був ринок ICO у I півріччі 2018 року

Аудиторсько-консалтингова компанія PWC спільно з CryptoValley дослідила ринок розміщення токенів (ICO) за першу половину 2018 року. Пропонуємо вашій увазі ключові тези цього документу
Čytaty latynkoju
Яким був ринок ICO у I півріччі 2018 року
  1. Головна
  2. Крипто
  3. Яким був ринок ICO у I півріччі 2018 року
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Аудиторсько-консалтингова компанія PWC спільно з CryptoValley дослідила ринок розміщення токенів (ICO) за першу половину 2018 року. Пропонуємо вашій увазі ключові тези цього документу

За словами аналітиків PWC, з часу нашого минулого аналітичного звіту, оприлюденого  в грудні 2017 року, ІСО активно поширювалися та перетворилися на ефективний альтернативний інструмент фінансування для проектів та стартапів.

Загальна ситуація

Як раніше прогнозували автори дослідження, феномен початкових пропозицій токенів (ICO) з грудня 2017 року пережив невелике падіння зацікавленості з боку ринку, але тепер відновив стрімке зростання.

У перші 5 місяців 2018 року в цілому було успішно закрито 537 ICO обсягом $13,7 млрд, що більше, ніж у порівнянні з усіма ІСО, котрі відбулися до 2018 року.

З листопада 2017 року декілька масштабних ІСО увійшли до переліку ТОП-15 за увесь час. Серед тих, які встановили рекорд — Telegram ($1,7 млрд) та EOS ($4,1 млрд).

Поява «єдинорогів»

США, Швейцарія та Сингапур залишаються ключовими глобальними центрами ICO, проте протягом останніх місяців Сполучене Королівство та її юрисдикції стало значним центром подібних розміщень для токенів.

Читайте також: Українські юристи пропонують законну схему прийому криптовалют

Регулювання ICO продовжує виникати по всьому світу: у багатьох юрисдикціях було випущено відповідні рекомендації та крипто-регулювання. Зараз з’являються три моделі:

  • як у США (керовані фінрегулятором, що опікується цінними паперами)
  • як у Європі (збалансована модель)
  • як в Азії (бінарна модель).

У стратегічному плані ICO продовжують витісняти венчурний капітал, особливо у сфері технологічних розробок, пов’язаних з blockchain. Гібридні моделі (що поєднують класичне фінансування за рахунок венчурного капіталу, а також приватні капіталовкладення та ICO) дедалі частіше стають альтернативою класичного фінансування стартапів.

Визначення ICO та трансформація його суті

Початкова пропозиція токенів (ICO, також запуск токенів або генерація токенів) — це термін, що описує обмежений період, коли компанія продає заздалегідь визначену кількість цифрових токенів (криптовалюти) для широкого загалу, як правило, в обмін на вже відомі криптовалюти або фіатні гроші чи їхні замінники, якими дедалі частіше користуються прихильники технології blockchain.

ІСО непослідовно регулюються в усьому світі, і в залежності від юрисдикції вони можуть приймати різні форми. Десь токени виступають гарантіями на отримання послуг чи частки прибутку, десь виконують суто утилітарну роль або ж обмінюються на цифрові валюти, котрі вже є в обігу. З огляду на це, ІСО все частіше є альтернативою класичному фінансуванню позик та надання капіталовкладень. Цю роль зазвичай відігравав венчурний капітал та фінансування за рахунок банківських позик чи продажу акцій.

Яким був ринок ICO у I півріччі 2018 року

Telegram та EOS відкрили епоху «ICO-єдинорогів», рекордно залучивши багатомільярдні обсяги капіталовкладень (у випадку Telegram продаж токенів навіть був непублічним).

Географія первинних розміщень для токенів

Хоча США, Швейцарія та Північноатлантичний регіон були явно основними центрами ICO в 2017 році, такі країни, як Великобританія та Гонконг, набирають обертів у 2018 році.

США залишаються провідним місцем призначення ICO, підкріплені ясними та твердими нормативними вимогами (наприклад, KYC).

У Європі Швейцарія виділяється як столиця ICO, але в 2018 році Великобританія отримала нову вагу на цьому ринку, судячи з обсягів та кількості відповідних проектів.

Читайте також: Що варто знати про 10 найпопулярніших криптовалют

Що стосується Азії, тут Сингапур є головним центром ICO, а потім вже йде Гонконг.

Кайманові і Британські Віргінські острови входять до числа кращих країн ICO, оскільки в них розміщувалися ICO EOS Unicorn ($4,1 млрд) та Telegram ($1,7 млрд).

Інші країни, не відомі великими фінансовими ринками, також мають місце серед провідних країн ICO (наприклад, Естонія, Литва, Ізраїль).

Також слід зауважити, що у 2017 році багато запланованих ІСО не відбулися або не були ще публічно задокументовані чи оголошені. Тому частка «проектів, що сплять», залишається доволі високою.

На сьогодні близько третини всіх оголошених ІСО успішно закрили фінальний тур збору коштів за допомогою токенів.

Яким був ринок ICO у I півріччі 2018 року

Аналіз ситуації довкола розміщення токенів

Багато проектів відкладені та втрачають імпульс під час процесів підготовки до розміщення тоенів. Серед причин — від юридичної боротьби з бюрократичними перепонами до проблем у команді проекту, котрий готує ICO.

Вважається, що ІСО, для яких відсутня кінцева сума фінансування, буде скасоване. Однак не можна виключити, що проблемами є брак суспільної уваги до певних проектів, які не змогли зібрати потрібної суми.

Більшість провідних профінансованих ICO проводяться за відсутності готового продукту, але за наявності демо-версії чи прототипу.

Низка компаній, які запустили ІСО, зіштовхуються з великими труднощами, такими як юридичні та управлінські питання. Проекти ICO з фінансуванням меншого масштабу частіше не збирають потрібних коштів чи й взагалі зазнають розпуску команди і скасування процедури збирання коштів.

На тлі цього США мають нове та централізоване регулювання цінних паперів, тоді як Китай та Північна Атлантика і Тихо-океанський регіон продовжують зосереджуватися на регулюванні екосистем

Яким був ринок ICO у I півріччі 2018 року

Провідні хаби для ICO — США, Сингапур та Швейцарія

США

Тут панує загальне позитивне ставлення до первинного розміщення токенів, але ринок все ще чекає більшої ясності щодо таких операцій. Тут поки не напрацьовані остаточні правила, котрі би захистили права сторін в ході ICO. Всі токени у цій юрисдикції розглядаються як цінні папери.

Криптовалюти та їхній обмін

  • Кожен з 50 штатів може мати власні правила (наприклад, BitLicense).
  • SEC зберігає юрисдикцію щодо ICO та визначення маркерів безпеки щодо таких операцій.
  • FinCEN вимагає реєстрації всіх бірж.

ICO

  • Визначення правил безпеки дуже широке (наприклад, «Тест Хоуї»).
  • Суворі правила SEC перешкоджають міжнародним емітентам, які розглядають варіанти залучення капіталу від учасників у США.

Наміри та подальші перспективи

  • ІСО все частіше починають реєструватися в SEC.
  • Ринок чекає подальшої правової орієнтації та узгодження державних та федеральних правил.

Швейцарія

Читайте також: Bitcoin та всі-всі-всі — ринок криптовалют у III кварталі 2017-го

Тут теж панує загальне позитивне ставлення до криптотехнологій та валют. Токени в цій юрисдикції трактуються як активи.

Криптовалюта та обмін

  • Не потрібна спеціальна ліцензія для криптовалютного бізнесу.
  • Сприятливе ставлення відповідно до Закону про боротьбу з відмиванням коштів у Швейцарії.

ІСО

  • Швейцарський орган нагляду за фінансовими ринками (FINMA) розглядає нові ІСО в кожному окремому випадку.
  • Фінрегулятор та компанії тут зосереджені на боротьбі з відмиванням грошей та правилами безпеки.
  • Регламент залежить від функції токенів (платежі, утилітарна роль або токенів як сек’юрні інструменти для активів).

Наміри та подальші перспективи

  • Кантон Цуг та місто Цюріх добре відомі як «Криптодолина» з розвиненою екосистемою.
  • Сприятливий вибір для багатьох ІСО, особливо проектів ЄС та Азії.

Сингапур

Загальне позитивне ставлення до криптокультур властиве й цьому регіону. Токени тут теж трактуються як активи.

Криптовалюта та обмін

  • Загальне сприятливе регулювання.
  • Грошовий регулятор Сингапуру (MAS) у доповіді за листопад 2017 опублікував керівні принципи і не буде регулювати віртуальні валюти, а скоріше заходи щодо розміщення.
  • MAS наказав посередникам, які здійснюють операції з криптовалютою (в тому числі ICO), здійснити суворіші процедури щодо оцінки та протидії відмиванню коштів.

ІСО

  • MAS продовжує стежити за галуззю ICO
  • При необхідності може бути сформульоване більш цілеспрямоване законодавство

Наслідки

  • Місто може стати юрисдикцією вибору ICO
  • Створена екосистема для криптовалют та blockchain-проектів

Яким був ринок ICO у I півріччі 2018 року

Ліхтенштейн, Гібралтар та Мальта зараз йдуть шляхом Швейцарії, щоби стати центрами ICO.

Підсумки I півріччя 2018-го для ринку ICO

Після того, як ICO пройшли цикл активного рекламного просування в 2017 році, вони стають все більш зрілими і зростають у 2018 році.

Структуровані раунди збору коштів із обмеженнями фінансування збільшують прозорість та фінансування проектів на основі потреб у капіталі, що його залучено за рахунок розміщення токенів.

Поєднання з фінансуванням від венчурних фондів та капіталістів для диверсифікації джерел фінансування та перевірки проекту з професійними інвесторами (наприклад, надання попереднього продажу через венчурних інвесторів) — ще одна властива риса для сучасного ринку ICO.

«Менше регулювання та сприяння — найкраще сприяння»: запобігання надмірній промоції ICO стало притаманною рисою. Агресивна реклама зменшує довіру до проекту. Тому зараз стартапи та компанії воліють більше зосередитись на передпродажному етапі з цільовими інвесторами.

Зросла роль смарт-контрактів та встановлення періодів доступності / недоступності для токенів. Це потрібно для того, аби всі сторони могли збалансовано оцінити ризики та зменшити вірогідність шахрайства.

Стартапам та командам аналітики PWC радять ретельно оцінювати та обирати юрисдикції, де потрібно створити компанію / фонди для випуску токенів. Ще одна риса 2018 року — попередня реєстрація вимог для інвесторів у поєднанні з обмеженням ідентифікації інвесторів за вимогами KYC / AML.

З огляду на технологічні реалії, цьогоріч більше уваги приділено питанням кібербезпеки перед і після ICO. Також держави та компанії почали приділяти більше уваги створенню спільнот, що представляють інтерес, та процвітаючих екосистем та чистого розвитку технологій.

Share
Написати коментар
loading...